Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η επιτυχία με ένα σταφύλι όπως το πολυφυτεμένο Chardonnay αποδεικνύεται δύσκολη

Η αναγνώριση μιας οινικής περιοχής εκτός των συνόρων της εξαρτάται συχνά από την επιτυχία της με μια γνωστή ποικιλία ή ένα μοναδικό στυλ.

Η ποικιλιακή ιδιατερότητα ενός κρασιού αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολη στην εμπορία. Οι πιο διάσημες περιοχές στον κόσμο απεικονίζουν αυτό το μοντέλο: Η Napa Valley το Cabernet, η Marlborough το Sauvignon Blanc. Το Chablis είναι το Chardonnay και το Red Burgundy είναι το Pinot. Αλλά οι οινοπαραγωγικές περιοχές συνήθως αργούν να αναγνωρίσουν μία ποικιλία που θα τις κάνουν να ξεχωρίσουν. Χρειάζεται χρόνος για να γνωρίσεις ένα μέρος και να παρατηρήσεις τα δώρα και τις προκλήσεις του. Για μια αναδυόμενη περιοχή όπως η Βιρτζίνια, στα ανατολικά των ΗΠΑ, είναι πολύ νωρίς για να εντοπιστεί ένα κυρίαρχο σταφύλι.

Τα πρώτα αμπέλια στο Linden Vineyards φυτεύτηκαν το 1985 στις βραχώδεις πλαγιές των βουνών Blue Ridge της βόρειας Βιρτζίνια. Οι πρώτοι άποικοι της περιοχής αγωνίζονταν διαρκώς να καλλιεργήσουν βρώσιμα γεωργικά προϊόντα στα εδάφη της περιοχής Hardscrabble, ένα όνομα που υιοθέτησε ο ιδιοκτήτης του αμπελώνα Jim Law. Όμως, λαμβάνοντας υπόψη τα περισσότερα από 40 χρόνια εμπειρίας του Law στο κρασί της Βιρτζίνια, αποτελεί φόρο τιμής (ακόμα και άθελά του) στην πρόκληση για την παρασκευή εκλεκτού κρασιού σε μια αναδυόμενη περιοχή. Τα κρασιά του Linden –ιδιαίτερα το Chardonnay του– έχουν συμβάλει στη διεθνή αναγνώριση. Αλλά ο Law, ήταν επίσης και καθοδηγητής πολλών από την επόμενη γενιά οινοποιών της Βιρτζίνια. Συνεργάστηκε με ερευνητές της γεωργίας για να δημιουργήσει λύσεις για την διαχείριση παρασίτων.

Το κορυφαίο Chardonnay του Law, που ονομάζεται Hardscrabble, αφήνει την αίσθηση φρούτων από τα αμπέλια του Linden του 1985. Οι ανατολικές πλαγιές της τοποθεσίας βρίσκονται στα 370-470 μέτρα, καθιστώντας την πιο δροσερή από τις περιοχές της πολιτείας νοτιότερα. Αυτό, τα καλά στραγγιζόμενα εδάφη και το προτιμώμενο στυλ του Law, φανερώνει ότι η εστίαση στη δομή μπορεί να βρεθεί σε σταθερή βάση στα κρασιά του αμπελώνα και η ποιότητα σε πρόσφατους τρύγους αποδεικνύει ότι μπορεί να τα κάνει  να σταθούν δίπλα σε άλλα Chardonnay του κόσμου.

Ωστόσο, για μια αναδυόμενη περιοχή, η επιτυχία με ένα σταφύλι όπως το Chardonnay – το πιο φυτεμένο λευκό στον κόσμο – αποδεικνύεται δύσκολη. Ο οινοποιός Μπεν Τζόρνταν, στη θητεία του στο Early Mountain Vineyards (μέχρι το καλοκαίρι του 2022), έφερε λεπτότητα και μια χυμώδη πολυπλοκότητα στο Chardonnay. Το Early Mountain 2017 από το Quaker Run Vineyard εξακολουθεί να εντυπωσιάζει.

Αλλά σήμερα, ο Τζόρνταν εστιάζει πλέον αλλού. Είναι συνεργάτης και κύριος οινοποιός στο Common Wealth Crush, ένα οινοποιείο συνεταιριστικού τύπου στην κοιλάδα Shenandoah της δυτικής Βιρτζίνια. Όπως ο Law πριν από αυτόν, καθοδηγεί νεότερους οινοποιούς. Η μειωμένη δαπάνη ενός κοινόχρηστου οινοποιείου σημαίνει ότι τα έργα μικρότερης παραγωγής μπορούν να δοκιμάσουν νέα στυλ με λιγότερους κινδύνους. Για τον Τζόρνταν, η ελευθερία που του παρέχει το δικό του οινοποιείο αναζωπύρωσε το πάθος του για πειραματισμούς και την προθυμία του να επενδύσει στις άγνωστες ποικιλίες και στα χαρμάνια της Βιρτζίνια.

Ο Petit Manseng, σχεδόν άγνωστος εκτός των γλυκών κρασιών της νοτιοδυτικής Γαλλίας, πρωταγωνιστεί στα κρυφά σε πολλά από τα blends του. Αν και συχνά φτιάχνει «ανορθόδοξα» κρασιά για λογαριασμό του, ο Jordan διαπίστωσε ότι, με την φυσικά αυξημένη οξύτητά τους, μόνο μία μικρή δόση από κάτι διαφορετικό μπορεί να φέρει ενέργεια και φρεσκάδα σε μια γνωστή ποικιλία, ακόμη και σε μερικά κόκκινα. Ομοίως, οι υβριδικές ποικιλίες προσφέρουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην υγρασία και τις μεταβλητές καιρικές συνθήκες της Βιρτζίνια και μπορούν να ενισχύσουν ένα κατά τα άλλα κλασικό κρασί, όπως για παράδειγμα ένα με βάση το vinifera. Ο Jordan κυκλοφόρησε πρόσφατα το Lightwell Survey, μια συλλογή γευστικών κρασιών που βασίζεται στην ορυκτότητα και παράγονται ύστερα από μπλεντάρισμα με vinifera, υβρίδιες ποικιλίες και το αγαπημένο του Petit Manseng.

H ειδικός στο κρασί Lee Campbell μετακόμισε στη Βιρτζίνια από τη Νέα Υόρκη το 2022 για να βοηθήσει στην δημιουργία του Common Wealth Crush και έχει ήδη εμπνεύσει νέα brands μέσω αυτού του χώρου. Το Parallax του Reggie Leonard κάνει ένα μπλεντ λευκού και κόκκινου, και τα δύο προορίζονται για πρώιμη κατανάλωση. Ο οινοπαραγωγός αδελφός του Ben Jordan, Tim, επιβλέπει την ανάπτυξη ενός ξεχωριστού μπραντ με όνομα Star Party, παρέχοντας κρασιά με έμφαση στην υφή. Ο Jahdé Marley φτιάχνει κρασιά από φρούτα.

Τα διακριτικά μείγματα, τα φρούτα και οι υβριδικές ποικιλίες είναι επίσης απαλλαγμένα από σκληρές συγκρίσεις που σχετίζονται με τα παραδοσιακά συμβατικά οινοποιήσιμα σταφύλια.Είναι μια νέα γενιά οινοποιών, που προσφέρουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν μια νέα παρακαταθήκη για το αμερικανικό κρασί μέσα από νέα στυλ.

Ακόμα κι έτσι, οι αδερφοί Τζόρνταν συνεχίζουν το πάθος τους για το Chardonnay μέσω του οικογενειακού έργου Midland Wines. Τα καλύτερα από τα κλασικά κρασιά της Βιρτζίνια, όπως το Linden ή το Early Mountain, θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στην ποιότητα των κρασιών της πολιτείας. Ακριβώς όπως και μια νέα γενιά βοηθά να χαράξει ένα καινούριο μέλλον για το κρασί της Βιρτζίνια.

Πηγή: Decanter

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...