Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Γήινο και στιβαρό το Βερτζαμί

Σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας υπάρχουν αυτόρριζοι πολυετείς αμπελώνες με ποικιλιακή ή μεικτή σύνθεση που παρουσιάζουν έντονο αμπελουργικό ενδιαφέρον. Σε μια ανάλογη επίσκεψη στην ευρύτερη περιοχή της Ολυμπίας συναντήθηκα με το Βερτζαμί

Κείµενο Γιάννης Χριστόπουλος * Γεωπόνος MSc

 

Πρόκειται για µια χαρισµατική ποικιλία του ελλαδικού χώρου που έχει τις δυνατότητες τόσο να δηµιουργήσει σπουδαία ποικιλιακά ερυθρά κρασιά, όσο και να συµβάλει  καθοριστικά στη δηµιουργία σύγχρονων ερυθρών χαρµανιών.

Σαφείς αναφορές για την πιθανή καταγωγή της ποικιλίας δεν υπάρχουν, αν και µια θεωρία θέλει να έχει φθάσει στον Ελλαδικό χώρο και πιο συγκεκριµένα στα Επτάνησα από τη γειτονική Ιταλία.  Στις µέρες µας καλλιεργείται συστηµατικά στο νησί της Λευκάδας και σε µικρότερη πυκνότητα στην Κέρκυρα, την Αιτωλοακαρνανία, στους νότιους νοµούς της Ηπείρου (Πρέβεζα και Άρτα), καθώς και  στο βορειοδυτικό τµήµα της Πελοποννήσου. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να υπάρχει και σε άλλες περιοχές καθώς για παράδειγµα µεταξύ των παλαιών αµπελουργών στο δήµο Ανδρίτσαινας Κρεστένων ήταν διαδεδοµένη και ως Μαυρούδι.

 

Αυτόρριζα σε κύπελλο

Η συντριπτική πλειοψηφία των φυτών που θα συναντήσει κάποιος σήµερα είναι αυτόρριζα µε κυπελλοειδή διαµόρφωση. Γενικά πρόκειται για φυτά που δέχονται βραχύ κλάδεµα καρποφορίας, παρουσιάζουν µέση ζωηρότητα και µέση παραγωγικότητα και σχετικά υψηλή αντοχή στις συνήθεις ασθένειες. Το Βερτζαµί αποδίδει µεσαίου µεγέθους σταφυλή µε κλυλινδροκωνικό σχήµα και κανονική πυκνότητα ραγών. Οι ράγες του είναι  σφαιρικές, µεσαίου µεγέθους µε κυανοµέλανο χρώµα και χυµώδη σάρκα.

 

 

Στην περιοχή της Σκυλουντίας και γενικότερα στη ∆υτική Πελοπόννησο η ποικιλία κινείται σε επίπεδα τεχνολογικής ωριµότητας γύρω στις 15 Σεπτεµβρίου κι έπειτα.  Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι πως µπορεί ταυτόχρονα να διατηρεί σχετικά χαµηλές τιµές ενεργού οξύτητας, έχοντας αποκτήσει υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης σακχάρων. Ως ποικιλία µε πλούσιο και στιβαρό φαινολικό φορτίο χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα τόσο στο αµπέλι όσο και στο οινοποιείο για την επίτευξη της οργανοληπτικής ισορροπίας και την αποφυγή υπέρ-εκχυλίσεων στο τελικό κρασί.  Αντίστροφα τώρα, η υπερπαραγωγικότητα µπορεί να οδηγήσει σε οργανοληπτική ανισορροπία, σε κρασιά µε υπερβολικό και άκαµπτο ταννικό φορτίο που στερούνται ορθής συµπύκνωσης φρούτου για να εκφράσουν τα τυπικά γνωρίσµατα της ποικιλίας στο τελικό προιόν.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η θεσµοθέτηση, έστω και µε καθυστέρηση, και στην Ελλάδα, προ τριετίας περίπου, του θεσµικού πλαισίου για την κλωνική επιλογή, δίνει τη δυνατότητα στους συντελεστές...

REPORTS

Σε εξέλιξη βρίσκεται αύτη την περίοδο η πρώτη πτήση της ευδεμίδας στους αμπελώνες της Δυτικής Μακεδονίας, ωστόσο την εποχή αυτή δραστηριοποιείται πληθώρα φυσικών εχθρών,...

REPORTS

Οι καιρικές συνθήκες από την έναρξη της βλαστικής περιόδου μέχρι και τώρα, είναι σταθερά καλές και ιδιαίτερα ευνοϊκές για το αμπέλι. Ο θερμός, ξηρός,...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης οι οινοπαραγωγοί μπορούν τώρα να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα του κλάδου, όπως την έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...