Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Βαθιά ανησυχία για την έλλειψη προόδου στην COP28 εκφράζει ο IWCA

Ενώ υποστηρίζει τις εξελίξεις που πραγματοποιήθηκαν στην πρόσφατη συνδιάσκεψη COP28, ο Διεθνής Σύνδεσμος Οινοποιείων για τη Δράση για το Κλίμα (IWCA) δηλώνει ότι είναι “βαθιά ανήσυχος για την έλλειψη χειροπιαστών προόδων”.

Η ένωση δήλωσε ότι τα κρασιά εκλεκτής σοδειάς του 2023 “απέδειξαν ότι η κλιματική αλλαγή είναι η πραγματικότητά μας” και κάλεσε με στόχο μια πιο αποφασιστική δράση στην αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο αποτελεί “πραγματική και αυξανόμενη απειλή” για τον κλάδο του κρασιού τόσο για τις γενιές του σήμερα όσο και για αυτές που ακολουθούν.

Σε ένα γράμμα του αναφέρει ότι “πρέπει να εργαστούμε από κοινού” για να λύσουμε “αυτά τα βαθιά προβληματικά παγκόσμια ζητήματα”.

Με αρχική ίδρυση από την Katie Jackson της Jackson Family Wines και τον Miguel A. Torres της Familia Torres, τα μέλη του IWCA δηλώνουν ότι είναι “αφοσιωμένα” στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και “αφοσιωμένοι υποστηρικτές” της πρωτοβουλίας Race to Zero του ΟΗΕ. Η ομάδα αποτελείται από 46 μέλη που εκπροσωπούν 140 οινοποιεία και αντιστοιχούν στο 2% της συνολικής παραγωγής κρασιού παγκοσμίως.

Η ένωση εκδίδει το γράμμα λόγω της “πίστης της σε μια διαφανή, επιστημονικά θεμελιωμένη προσέγγιση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου”. Εκτός από τους Jackson και Torres, άλλοι υπογράφοντες από το διοικητικό συμβούλιο περιλάμβαναν τους υπεύθυνους βιωσιμότητας και εταιρικής ευθύνης από τις εταιρείες Ste. Michelle, Sensiba, Sogrape, Spottswoode και Yealands.

Το γράμμα αναφέρει: “Είμαστε ένα σύνολο που εργάζεται για την αποθερμαντοποίηση της οινοποιητικής βιομηχανίας, και η αποστολή μας υποσκάπτεται σοβαρά από την ανικανότητα της Διάσκεψης των Μερών (COP) να σταματήσει τη νέα έρευνα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και να συμφωνήσει σε μια ημερομηνία για την εξάλειψη της χρήσης όλων των ορυκτών καυσίμων.

“Λυπούμαστε που τα συμπεράσματα της COP για φέτος δεν έχουν ισχύ και δεν έχουν προωθήσει καθόλου τη ζωτική προσπάθεια για αποσύνδεση της παγκόσμιας οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα για την επίτευξη ενός σημαντικού περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.”

Μιλώντας ειδικά για τη σοδειά του 2023, η ένωση αναφέρει ότι είχε “ακραίες ξηρασίες, έντονη ζέστη και πυρκαγιές, καθώς και μεγάλες περιόδους κρύου σε οινοποιητικές περιοχές σε όλο τον κόσμο.”

Τα στοιχεία υποστηρίζονται από διάφορα άρθρα στον τομέα του κρασιού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών πλημμυρών στη Χιλή και στην περιοχή Emilia-Romagna της Ιταλίας, επηρεάζοντας επίσης τη γειτονική Σλοβενία. Επιπλέον, πολλές περιοχές αντιμετώπισαν ακραίες μεταβολές του καιρού, με την Ιταλία να αντιμετωπίζει ξηρασίες που ακολουθούνται από έντονες βροχοπτώσεις. Η Γαλλία υπέφερε από δύσκολες κλιματικές συνθήκες σε πολλές περιοχές της, καθώς οι οινοποιοί δήλωσαν “τραυματισμένοι” από τις συνθήκες, και οι παραγωγοί Prosecco περιέγραψαν το 2023 ως “annus horribilis”.

Πρόσφατα, και όπως αναφέρεται από τον IWCA, ο OIV δήλωσε ότι η παγκόσμια παραγωγή κρασιού μειώθηκε κατά 7% φέτος, καθιστώντας το χαμηλότερο επίπεδο παραγωγής εδώ και 60 χρόνια, κυρίως λόγω των επιπτώσεων του κλίματος.

Το γράμμα του IWCA συνέχισε: “Στην Ισπανία φέτος, η ξηρασία και η ζέστη επηρέασαν σοβαρά τις σοδειές, και στη Βρετανική Κολομβία και στις περιοχές του Νιαγάρα, οι βαθιές ανοιξιάτικες περίοδοι ψύχους σκότωσαν πολλά αμπέλια.

“Η Καλιφόρνια μπορεί να γιορτάζει φέτος, λόγω του πολυαναμενόμενου υγρού χειμώνα και ενός δροσερότερου από το συνηθισμένο καλοκαιριού· ωστόσο, οι πρόσφατες σοδειές δεν ήταν τόσο εύκολες.”

Αναφέρει ότι η ανάγκη για σταθερό κλίμα και εξασφάλιση ποιότητας των εδαφών σημαίνει ότι η μείωση των εκπομπών πρέπει να είναι “στην κορυφή της ατζέντας”. Ως αποτέλεσμα, η ένωση προωθεί την ανακοίνωση μιας ημερομηνία λήξης στη χρήση ορυκτών καυσίμων στην επόμενη διάσκεψη COP στο Αζερμπαϊτζάν το 2024.

“Αν δεν επιτύχουμε τον στόχο των 1,5°C, η μακροπρόθεσμη επιβίωσή μας ως τομέας επιχειρήσεων κινδυνεύει, και θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε σημαντικές επιπτώσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής που είναι ολοένα και πιο επιβλαβείς”, καταλήγει το γράμμα.

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Ένας Κινέζος απατεώνας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, αφού συνελήφθη με 786 μπουκάλια πλαστού κρασιού που έφεραν αναγνωρισμένες ετικέτες όπως το Petrus.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συνέδριο ιδιαίτερης σημασίας για τον αμπελοοινικό κλάδο της χώρας, διοργανώνουν από κοινού ο Κλαδικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) και η Εθνική Διεπαγγελματική...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.