Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αμφισβήτηση του ρόλου του κρασιού στη μεσογειακή δίαιτα μετά από νέα μελέτη

Για δεκαετίες, η κατανάλωση ενός ή δύο ποτηριών κόκκινου κρασιού θεωρείται βασικό μέρος της μεσογειακής δίαιτας, που συχνά θεωρείται κορυφαία μορφή ισορροπημένης και ποικίλης διατροφής από επιστήμονες. Ωστόσο, μια νέα μελέτη διάρκειας τεσσάρων ετών αμφισβητεί αυτήν την καλά εδραιωμένη κρίση.

Κρασί και υγεία

Προηγουμένως, οι επιστήμονες έλεγαν ότι η Μεσογειακή δίαιτα χάνει έως και 23,5% της αξίας της εάν αφαιρεθεί το κρασί. Παραδοσιακά, μαζί με την κατανάλωση κόκκινου κρασιού, η δίαιτα περιλαμβάνει ψάρι, ελαιόλαδο και έμφαση σε φρέσκα υλικά αντί για επεξεργασμένα προϊόντα.

Πιστεύεται ότι οι ενώσεις που βρίσκονται στα σταφύλια, οι πολυφαινόλες, είναι ένας σύνθετος παράγοντας που βρίσκεται τόσο στο κόκκινο κρασί όσο και σε φρούτα, λαχανικά και άλλα βότανα και μπαχαρικά, τα οποία λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, προλαμβάνοντας καρδιαγγειακά νοσήματα και ακόμα και ορισμένα είδη καρκίνου.

Πράγματι, μέσω της θετικής του επίδρασης στην καρδιά, μπορεί επίσης να αυξήσει τη ροή του αίματος. Σε άλλη μελέτη, όπου το κόκκινο κρασί πίνεται με ένα γεύμα ή κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, ανακαλύφθηκε ότι η ελαφρά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μείωσε τους “σχετικούς κινδύνους για πρόωρο θάνατο και θνητότητα από καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα”.

Άλλες κλινικές μελέτες σχετικά με τα οφέλη της ελεγχόμενης κατανάλωσης κρασιού συχνά αποκαλύπτουν πώς συμβάλλει στο να ζει κανείς περισσότερο. Το 2015, ένα αμερικανικό πείραμα σε κλινική ανέφερε ότι το κόκκινο κρασί, εξαιτίας των ενώσεων που περιέχονται, μπορεί να επιβραδύνει την έναρξη της άνοιας.

Γαλλικό Παράδοξο

Παράλληλα με τη Μεσογειακή δίαιτα, η οποία υποστηρίζεται ότι είναι υπεύθυνη για την μακροβιότητα των ανθρώπων στις νότιες ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχει και το “Γαλλικό Παράδοξο”, που πρωτοαναδείχθηκε σε ένα διάσημο τηλεοπτικό σόου 60 λεπτών από τον επιστήμονα Serge Renaud.

Αυτός ξεκίνησε ένα μεγάλο μέρος της έρευνας που εξετάζει τα υγιεινά οφέλη της κατανάλωσης κόκκινου κρασιού και την ικανότητά του να βοηθήσει στην πρόληψη διαφόρων καρδιακών νοσημάτων – κάτι που απέδωσε στο να μεγαλώνει με τους παππούδες του στο Μπορντό.

Κάποτε είπε για τη δουλειά του: “Αν δεν είχα ζήσει με τους παππούδες και τους προπάππουδές μου σε ένα αμπελώνα κοντά στο Μπορντό, ίσως αυτή η ιδέα να μην είχε έρθει στο μυαλό μου. Όταν βλέπετε ανθρώπους να φτάνουν την ηλικία των 80 ή 90 ετών, που πίνουν μικρές ποσότητες κρασιού κάθε μέρα, δεν πιστεύετε ότι το κρασί σε χαμηλές δόσεις είναι βλαβερό.”

Νέα μελέτη

Ωστόσο, ο Martinez-Gonzalez υποστηρίζει ότι για όσους είναι κάτω των 35 ετών, το αλκοόλ θα πρέπει να αφαιρεθεί από τη Μεσογειακή δίαιτα, αν και αυτό εξαρτάται κυρίως από την υπερβολική κατανάλωση, παρά από τη μέτρια, και παραδέχεται ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο σε αυτήν την αξιολόγηση.

Στην περίληψη της νέας τετραετούς μελέτης, ο Martinez-Gonzalez ανέφερε: “Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (ή, πιο συγκεκριμένα, του κόκκινου κρασιού) αντιπροσωπεύει έναν από τους υποθετικούς ευεργετικούς παράγοντες της παραδοσιακής Μεσογειακής δίαιτας. Πολλές μελέτες έχουν αναφέρει ότι η ελαφρά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δε συνδέεται μόνο με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά και με συνολική θνητότητα.

“Παρόλα αυτά, το αλκοόλ είναι μια εθιστική ουσία που επιφέρει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με αυξημένους κινδύνους καρκίνου, νευρολογικών επιπτώσεων, τραυματισμών και άλλων ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων. Επομένως, παρά τα ευρήματα συμβατικών επιδημιολογικών μελετών που υποστηρίζουν ένα πιθανό ευεργετικό ρόλο του κρασιού στο πλαίσιο μιας υγιούς Μεσογειακής διατροφικής προτύπου, υπάρχει μια έντονη αντίφαση σε αυτό το ζήτημα.”

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...