Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Αισθητά μειωμένος κατά 40% ο τρύγος στο Ηράκλειο Κρήτης

Η βλαστική περίοδος του 2022 διακρίνεται από έντονες διαφοροποιήσεις όσον αφορά τις κλιματολογικές συνθήκες. Συγκεκριμένα ο χειμώνας ήταν μέχρι τον Φεβρουάριο κρύος αλλά ήπιος, η Άνοιξη όμως του 2022 ήταν πολύ ενδιαφέρουσα ξεκινώντας τον μήνα Μάρτιο με αρκετές χιονοπτώσεις, ενώ στην συνέχεια ήταν ήπια με σχετική ξηρασία κατά τόπους. Τέλος το Καλοκαίρι ήταν πολύ παράξενο με εντόνους θυελλώδεις άνεμους κατά τόπους με σχετική ξηρασία και έντονες βροχοπτώσεις προς το τέλος του καλοκαιριού.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες της Άνοιξης σε συνδυασμό με τις συνεχείς χιονοπτώσεις οδήγησαν σε μια καθυστερημένη έναρξη της βλαστικής περιόδου με συνέπεια αρχικά να παρατηρηθεί καθυστερημένη έκπτυξη οφθαλμών, αλλά ακολούθως λόγω ήπιων καιρικών συνθηκών ακολούθησε γρήγορη βλαστική περίοδος, κατά την οποία δεν υπήρξαν ιδιαίτερα μυκητολογικά προβλήματα ,αντιθέτως όμως παρουσιαστήκαν φαινόμενα έντονης προσβολής από ευδεμίδα. Το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερο έντονο κατά τόπους με συνέπεια πολλοί αμπελώνες σε συνδυασμό με τις άκαιρες βροχοπτώσεις του Αυγούστου να υποστούν πλήρη καταστροφή . Οι παραγωγοί οι οποίοι εφάρμοσαν μερική αποφύλλωση των πρέμνων στάθηκαν ιδιαίτερα τυχεροί στην αντιμετώπιση της ευδεμίδας και των άλλων ασθενειών της αμπέλου, καθώς δεν παρατηρήθηκαν καύσωνες που θα δημιουργούσαν πρόσθετα προβλήματα.

Ο αναμενόμενος όγκος παραγωγής θα είναι αισθητά μειωμένος κατά 40% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, καθώς οι άκαιρες και έντονες βροχοπτώσεις του Αυγούστου δημιούργησαν ιδιαίτερα προβλήματα στην συγκομιδή. Φέτος παρατηρούνται υψηλότερες οξύτητες λόγω μεγάλης διαφοράς θερμοκρασίας ημέρας και νύχτας σε σχέση με άλλες χρονιές και λίγο χαμηλότερος αλκοολικό τίτλο λόγω βροχόπτωσης, ενώ το αρωματικό δυναμικό παραμένει σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Τα ερυθρά κρασιά έχουν χαμηλότερη χρωματική ένταση σε σχέση με τον περσινό τρύγο.

Οι καταναλωτές επιλέγουν κρασιά με κριτήριο την γεύση έναντι των άλλων παραγόντων. Ακολουθούν το άρωμα, η τιμή, η συνήθεια, η γλυκύτητα, ο τόπος προέλευσης και η ποικιλία. Οι παράγοντες αυτοί δεν επηρεάσθηκαν από τις τρέχουσες κλιματικές συνθήκες.

Οι περισσότερες οινοποιητικές επιχειρήσεις δεν αύξησαν τις τιμές των σταφυλιών παρά την συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους καλλιέργειας λόγω ενεργειακής κρίσης και παρά τις απαιτήσεις των παραγωγών.

Η ΑΕΣ Ηρακλείου διατήρησε τις υψηλές τιμές στα μέλη της, που κατέβαλλε την προηγούμενη χρονιά, σε μια προσπάθεια στήριξης του εισοδήματός τους.

Οι συνεχείς έντονες και ασυνήθιστες βροχοπτώσεις στην Κρήτη επηρέασαν ,όπως αναφέρθηκε τη συγκομιδή η οποία προβλέπεται να είναι χαμηλότερη από την αρχικά προβλεπόμενη και αυτό εγείρει πολλούς προβληματισμούς για το μέλλον ,λόγω της κλιματικής αλλαγής που κάθε χρόνο οι επιπτώσεις της, είναι βαθμιαία πιο έντονες.

 

ΠΗΓΗ: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

Μια δημοπρασία υψηλού προφίλ με εκατοντάδες κρασιά παγκόσμιας κλάσης από το κελάρι του εστιατορίου Le Gavroche προσέφερε κέρδη ύψους 1,9 εκατομμυρίων λιρών.

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

Με τον ευφάνταστο τίτλο «The Mantinians», τα οινοποιεία της Μαντινείας έρχονται να συστηθούν συλλογικά στο οινόφιλο και όχι μόνο κοινό. Πέντε δεκαετίες και πλέον...