Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πόλεμος, πληθωρισμός και σεισμοί κόντρα σε ένα συριακό αμπελώνα

Οι ελλείψεις φιαλών μπορεί να επηρεάζουν τους οινοπαραγωγούς της Δυτικής Ευρώπης, αλλά στα ανατολικά, ένας Σύριος παραγωγός κρασιού αντιμετωπίζει αχαλίνωτο πληθωρισμό και θανατηφόρους σεισμούς…

Αν σκεφτεί κανείς τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Domaine de Bargylus, το οποίο είναι το μοναδικό διεθνές εμπορικό σήμα κρασιού της Συρίας, τα τρέχοντα προβλήματα συσκευασίας για τους Γάλλους παραγωγούς, αν και σοβαρά, είναι ήπια σε σύγκριση.

Πράγματι, την ίδια στιγμή που έγινε αναφορά για την έλλειψη γυαλιού στη Γαλλία και την Πορτογαλία, η Συρία συγκλονιζόταν από μια σειρά καταστροφικών σεισμών, με τον αριθμό των νεκρών να πλησιάζει πλέον τους 6.000 (ενώ περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τουρκία).

Έτσι, επικοινωνώντας τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου μέσα σε λίγα λεπτά από τον σεισμό 6,4 Ρίχτερ που είχε επίκεντρο κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα, ο Karim Saadé, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης και διαχειριστής του Domaine de Bargylus μαζί με τον αδελφό του Sandro, τόνισε ότι τα γραφεία του Σύρι ου παραγωγού κρασιού είχαν κατεστραμμένο, αλλά παραμένει όρθιο, έχοντας ήδη επιζήσει από τους μεγαλύτερους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, που προκάλεσαν καταστροφές και στις δύο χώρες.

Παράλλληλα, το οινικό κτήμα, το οποίο περιλαμβάνει 20 εκτάρια αμπέλια στην περιοχή Jebel el-Ansariyeh, βρίσκεται κοντά στο συριακό λιμάνι της Λαττάκειας, όπου έχει τα γραφεία του το Domaine de Bargylus.

Σύμφωνα με τον Karim, οι σεισμοί προκάλεσαν ζημιές στην ιδιοκτησία του Saadé στη Λαττάκεια, με «χιλιάδες θύματα» να βρίσκονται στην πόλη του λιμανιού και στα περίχωρά της.

Έπειτα, ανάμεσα στα κατεστραμμένα κτίρια είναι το ιστορικό αρχοντικό της οικογένειας Saadé που χτίστηκε σε βενετσιάνικο-οθωμανικό στιλ πριν από περίπου 150 χρόνια από τον προπάππου του Karim, Gabriel Saadé.

Παράλληλα, μέρος του διατηρητέου κτιρίου διατίθεται στα γραφεία του Domaine de Bargylus και η οικογένεια Saadé κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να το σώσει, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των τοίχων για να αποτρέψει τη διεύρυνση των πολλών ρωγμών που προκλήθηκαν από τους πρόσφατους σεισμούς.

Ο Karim ανέφερε σε δήλωση του, ότι μόλις ενισχυθεί η κατασκευή, θα υπάρξει «μια πλήρης διαδικασία αποκατάστασης του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των ιταλικών βαμμένων οροφών του».

Αυτή η οπισθοδρόμηση είναι ένα από τα πολλά για τη συριακή μάρκα κρασιού. Όχι μόνο η οικογένεια Saadé χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα, αλλά και την οικονομία του κρασιού. Επιπλέον, λόγω της σύγκρουσης στη Συρία, ο Karim, ο αδερφός του και ο πατέρας του διαχειρίζονται την επιχείρηση από τον Λίβανο, όπου αντιμετώπισαν επίσης αχαλίνωτο πληθωρισμό, με την οικογένεια Saadé να επηρεάζεται άμεσα από την έκρηξη στη Βηρυτό στις 4 Αυγούστου 2020.

Η οικογένεια Saadé, στην οποία ανήκει το Domaine de Bargylus μαζί με το Château Marsyas στην κοιλάδα Bekaa, ήταν στα γραφεία της εταιρείας τους στην οδό Παστέρ στη Βηρυτό όταν συνέβη η έκρηξη.

Ο Karim θυμήθηκε ότι τα επόμενα τριάντα δευτερόλεπτα περίπου μετά την τεράστια έκρηξη περιελάμβανε «ουρλιές», καθώς, υπόκωφος από την έκρηξη, κάλεσε τον πατέρα του Τζόνι και τον αδερφό του Σάντρο ανάμεσα στα συντρίμμια του γραφείου, σκορπισμένα με σπασμένα τζάμια, αναποδογυρισμένα έπιπλα, σκόνη και ζαλισμένοι και τραυματισμένοι υπάλληλοι.

Συνεχίζοντας, ο ίδιος τόνισε ότι: «Μετά ήρθε η οικονομική κρίση στον Λίβανο που κορυφώθηκε με μια τεράστια υποτίμηση του νομίσματος που έφτασε τις 80.000 LBP προς το δολάριο από ένα προ κρίσης επίπεδο 1.500 στο δολάριο!». Ενώ, πρόσθεσε, «στο μεταξύ, παρόμοια υποτίμηση σημειώθηκε στη Συρία. Από 50 SYP στο δολάριο, φτάσαμε στα 7000 SYP το δολάριο!».

Καταλήγοντας, είπε, «Βασικά λοιπόν, διαχειριζόμαστε δύο αμπελώνες σε δύο χώρες που αντιμετωπίζουν άνευ προηγουμένου οικονομικές, ασφαλιστικές και πολιτικές κρίσεις και βρίσκονται σε σεισμικό ρήγμα».

Ο πατέρας του Karim, Johnny Saadé αποφάσισε να δημιουργήσει το Bargylus το 1997, το οποίο απαιτούσε την απόκτηση γης κατάλληλης για τη φύτευση αμπέλου σε αυτό που σήμερα αποκαλείται παράκτια βουνά ή Jabal el Ansariyeh, αλλά παλαιότερα γνωστό ως Mount Bargylus – μια περιοχή αξιοσημείωτη για κρασιά από τη ρωμαϊκή εποχή μέχρι την άνοδο του Ισλάμ.

Ο Karim εξήγησε ότι η οικογένεια Saadé, η οποία προέρχεται από την Αντιοχική Ορθόδοξη Χριστιανική καταγωγή, ήταν από τις κορυφαίες φεουδαρχικές οικογένειες στη Συρία που επλήγησαν από τις εθνικοποιήσεις και τις κατασχέσεις γης τη δεκαετία του 1960. Αυτά ξεκίνησε από τον Gamal Abdel Nasser, ο οποίος ήταν πρόεδρος της βραχύβιας Ηνωμένης Αραβικής Δημοκρατίας, η οποία ήταν ένα κράτος που ένωσε την Αίγυπτο και τη Συρία για περίπου ενάμιση χρόνο.

Παρά την απώλεια ιστορικής οικογενειακής γης, ο Karim θυμήθηκε ότι ο πατέρας του ένιωθε ότι ήταν μια αξιόλογη πρόκληση να δημιουργήσει το πρώτο συριακό κρασί που παράγεται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Ο Johnny Saadé επέμεινε ότι οι γιοι του «εφαρμόζουν πολύ αυστηρά πρωτόκολλα στο οινοποιείο και τον αμπελώνα», ενώ η οικογένεια χρησιμοποίησε εξωτερική τεχνογνωσία για να διασφαλίσει ότι τα κρασιά ήταν «εξαιρετικά», προσλαμβάνοντας τον διεθνή σύμβουλο του Bordeaux Stephane Derenoncourt «ο οποίος είναι στο πλευρό μας από τότε».

Τέλος, όπως είπε ο Karim σχετικά με το σχέδιο για το κρασί της Συρίας, «Η διαχείριση ενός αμπελώνα σε μια χώρα χωρίς πρόσφατη οινική κουλτούρα ήταν αρκετά δύσκολη… Μετά ξέσπασε ο πόλεμος και έκανε την όλη διαδικασία διαχείρισης ακόμα πιο δύσκολη, καθώς έπρεπε να τον διαχειριστούμε εξ αποστάσεως από τη Βηρυτό».

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική γευστική και ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας...

REPORTS

Το WSPC, για μια ακόμη χρονιά, έδωσε δυναμικό και ουσιαστικό παρών στο πλευρό των οκτώ (8) αποφοίτων του, που συμμετείχαν, μαζί με εκατοντάδες άλλους...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Κτήμα Όλοινος (Οινοποιία Γ.Λόλας - Γ.Φτίκας) συμμετέχει στην εκδήλωση Ανοιχτές Πόρτες Οινοποιείων και διοργανώνει παράλληλες εκδηλώσεις για το κοινό. Το οινοποιείο θα είναι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

REPORTS

Νέα διοίκηση προέκυψε στην Ένωση των Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου, με τον Άρη Τσέλεπο να τοποθετείται μετά από ομόφωνη απόφαση ως νέος πρόεδρος...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...