Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ένα κρασί συνώνυμο της αμβροσίας, που πίνεται με το κουτάλι

Ένα « πολύτιμο» κρασί έκανε την εμφάνιση του και προορίζεται να σερβίρεται με το κουτάλι σε εστιατόρια που χρεώνουν πάνω από 200 λίρες ανά γουλιά…

Το πολύτιμο κρασί αυτό κρασί, δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το Tokaji Essencia της Ουγγαρίας, το πιο έντονα γλυκό «κρασί» στον κόσμο, με περισσότερα από 535 g/l υπολειμματικά σάκχαρα, περίπου πέντε φορές την ποσότητα που βρίσκεται σε ένα κουτάκι Coca Cola και τέσσερις φορές την ποσότητα που περιέχεται σε ένα μπουκάλι Château d’Yquem, το διάσημο γλυκό κρασί από το Sauternes.

Αν και λίγοι παραγωγοί κάνουν το Essencia, η κυκλοφορία αυτής της εβδομάδας έγινε από τη Royal Tokaji και προέρχεται από τη συγκομιδή του 2016.

Όχι μόνο το κρασί παρασκευάζεται σε μικρές ποσότητες, αλλά είναι η όγδοη σοδειά που κυκλοφόρησε ο παραγωγός τα τελευταία 30 χρόνια, με προηγούμενες εκφράσεις να προέρχονται από το 1993, 1999, 2000, 2003, 2007, 2008, 2009 και αυτή την εβδομάδα, μετά από κενό επτά ετών, το 2016.

Το κρασί είναι τόσο συμπυκνωμένο, που έρχεται σε κουτί δώρου που περιέχει ένα κρυστάλλινο κουτάλι για το σερβίρισμα και, όπου το χύνεται στα εστιατόρια, η λίστα είναι «με το κουτάλι» με αυτό το μικρότερο μέτρο κοστίζει πάνω από 200 λίρες σε μέρη όπως ως The Fat Duck, όπου μια μερίδα 50 ml του τρύγου του 2008 θα σας κοστίσει 260 λίρες.

Μιλώντας για τη φύση του υγρού, ο διευθύνων σύμβουλος της Royal Tokaji, Charlie Mount, είπε ότι κάθε κουταλιά Essencia περιείχε κατά μέσο όρο 746 σταφύλια, τα οποία είχαν μαζευτεί με το χέρι.

Αυτά είναι επίσης ιδιαίτερα σταφύλια, καθένα από τα οποία συρρικνώθηκε μετά τη συγκομιδή του Νοεμβρίου μετά από επίθεση του Botrytis cinerea, γνωστή ως «ευγενής σήψη», η οποία συμπυκνώνει τα σάκχαρα, τα οξέα και τις γεύσεις στα σταφύλια.

Στη συνέχεια, κάθε σταφύλι επιλέγεται με το χέρι από τους συλλέκτες, οι οποίοι θα τρυγήσουν ο καθένας περίπου 5 κιλά από τα σταφύλια, κάνοντας πολλά περάσματα μέσα από τους αμπελώνες, με περίπου 40 κιλά που χρειάζονται για να φτιάξει ένα μπουκάλι Essencia των 37,5 cl.

Το υγρό λαμβάνεται στη συνέχεια χωρίς να πιέσετε τα σταφύλια, αλλά απελευθερώνεται φυσικά από τα σταφιδωμένα σταφύλια υπό το βάρος τους, ως χυμός που μοιάζει με σιρόπι.

Μόλις συλλεχθεί, αυτό το υγρό ελεύθερης κυκλοφορίας εμφιαλώνεται σε παρτίδες και τοποθετείται σε διαφορετικά μεγέθη γυάλινων δεξαμενών για να ζυμωθεί αργά στα κελάρια του Royal Tokaji του 13ου αιώνα.

Λόγω της απίστευτα γλυκιάς φύσης του χυμού, οι ζύμες λειτουργούν πολύ αργά και μπορούν να μετατρέψουν μόνο ένα μικρό ποσοστό των σακχάρων σταφυλιού σε αλκοόλ, με το 2016 Essencia από το Royal Tokaji να βλέπει να τελειώνει τη ζύμωση μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 με 1,9% abv, που σημαίνει ότι Το Essencia δεν είναι αυστηρά κρασί.

Όσον αφορά το στυλ του ποτού, ο διευθυντής του οινοποιείου Royal Tokaji, Zoltán Kovács, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «το 2016 είναι πάντα η οξύτητα», σημειώνοντας ότι ήταν ιδιαίτερα υψηλό σε όλα τα γλυκά κρασιά του παραγωγού από αυτήν την σοδειά, προτού περιγράψει τον χαρακτήρα του Essencia από αυτή τη συγκομιδή ως «ηλεκτρισμένη» με 15,5 g/l οξύτητας.

Συνεχίζοντας είπε, «τέτοια υψηλή οξύτητα φέρνει τρομερή ισορροπία στον πλούτο που δίνει η περιεκτικότητα σε ζάχαρη», έχοντας πει ότι η κυκλοφορία του 2016 είναι η «τρίτη πιο όξινη» μετά τις σοδειές 99 και 93.

Όσον αφορά τις γεύσεις, είπε ότι το Essencia είχε «πολύ πολυπλοκότητα βοτρύτη», σημειώνοντας μια σειρά χαρακτήρων, από λάιμ μέχρι μήλο, αχλάδι και κυδώνι.

Η ιδιαίτερη φύση του υγρού και πιο συγκεκριμένα των γλυκών κρασιών του Tokaji, τα οποία είναι φτιαγμένα από σταφιδιασμένα σταφύλια προσβεβλημένα από τον βοτρύτη, γνωστά ως σταφύλια aszú, είπε ότι ήταν αποτέλεσμα του μοναδικού συνδυασμού κλίματος και ηφαιστειακής βάσης της ουγγρικής περιοχής, καθώς και ποικιλιών σταφυλιών, ιδιαίτερα του Furmint.

Το Essencia πρέπει βάσει νόμου να περιέχει τουλάχιστον 450 γραμμάρια/λίτρο ζάχαρης, με ορισμένα παραδείγματα να πλησιάζουν έως και τη διπλάσια ποσότητα. Το Essencia 2016 της Royal Tokaji θα κυκλοφορήσει μέσω εμπόρων εκλεκτών κρασιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, με μόλις 2.300 x 37,5cl μπουκάλια διαθέσιμα για τον κόσμο.

Ο Kovács είπε ότι το υγρό είχε απελευθερωθεί για να πιει τώρα, αλλά θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερα από 100 χρόνια, σχολιάζοντας: «Η ζωή μας δεν είναι αρκετά μεγάλη για να φτάσουμε στο ποτό του Essencia».

Τέλος, αν και το RRP του Essencia 2016 δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί, η περσινή κυκλοφορία, η οποία ήταν από το vintage του 2009, πωλείται για 1.636 £ για ένα μπουκάλι 37,5cl στο Harrods, αν και η Mount είπε ότι το πολυκατάστημα του Λονδίνου διέθετε επίσης ένα μεγάλο αριθμό Essencia για 36.000 λίρες.

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική γευστική και ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας...

REPORTS

Το WSPC, για μια ακόμη χρονιά, έδωσε δυναμικό και ουσιαστικό παρών στο πλευρό των οκτώ (8) αποφοίτων του, που συμμετείχαν, μαζί με εκατοντάδες άλλους...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Κτήμα Όλοινος (Οινοποιία Γ.Λόλας - Γ.Φτίκας) συμμετέχει στην εκδήλωση Ανοιχτές Πόρτες Οινοποιείων και διοργανώνει παράλληλες εκδηλώσεις για το κοινό. Το οινοποιείο θα είναι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Κίνητρο για να αναπτύξει ο ανήσυχος οινοποιός το δυναµικό του δίνει η Μαλαγουζιά, µία από τις ανερχόµενες ελληνικές αρωµατικές λευκές ποικιλίες, προσφέροντας πολλές παραλλαγές...