Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Άραγε μπορεί το μικροβίωμα να βοηθήσει στην αποφυγή της νόσου της αμπελιού

Τα αμπέλια που παραμένουν υγιή παρά την «υψηλή πίεση της νόσου» θα μπορούσαν να «οφείλονται στη λειτουργία του μικροβιώματος τους», σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ζηλανδία από μια ομάδα ερευνητών, διερεύνησε το μικροβίωμα των αμπελιών με τον «φαινότυπο διαφυγής από ασθένειες» και περιλάμβανε επίσκεψη σε εννέα αμπελώνες στον κόλπο Hawke’s και στο Canterbury.

Αναλυτικότερα, η νόσος του κορμού αμπέλου (GTD) αναφέρεται σε μια σειρά από μυκητιασικές ασθένειες του ξύλου που μπορούν να μολύνουν τον κορμό ενός αμπελιού, συμπεριλαμβανομένης της ασθένειας black foot, petri, esca, eutypa dieback και Botryosphaeria dieback, επίσης γνωστή ως μαύρο νεκρό χέρι.

Προκαλείται από μικροσκοπικά σπόρια που μεταφέρονται από τον άνεμο και τη βροχή και τελικά μολύνουν τα αμπέλια μέσω των πληγών του κλαδέματος, συχνά κατά τη διάρκεια της περιόδου αδράνειας. Η Esca, ένα από τα πιο κοινά GTD, προκαλείται από τους μύκητες Phaeomoniella chlamydospora και Togninia minima.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αμπέλια που διέφυγαν από ασθένειες του κορμού διαφοροποιήθηκαν από τα άρρωστα αμπέλια χρησιμοποιώντας εξωτερικά συμπτώματα όπως «χλώρωση των φύλλων, βλασφημία, κακή ανάπτυξη θόλου και καρκινώματα του κορμού, καθώς και την περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη των φύλλων αμπέλου».

Σύμφωνα με τους ερευνητές: «Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα κλήματα διαφυγής GDT είχαν σημαντικά διαφορετικό μικροβίωμα σε σύγκριση με τα άρρωστα αμπέλια. Τα αμπέλια διαφυγής GTD φιλοξενούσαν σταθερά υψηλότερη σχετική αφθονία των βακτηριακών ταξινομήσεων Pseudomonas και Hymenobacter».

Τέλος, η έρευνα υπογράμμισε ότι «μεταξύ των μυκήτων, το Aureobasidium και το Rhodotorula συσχετίστηκαν διαφορετικά με τα αμπέλια διαφυγής GTD, ενώ το παθογόνο GTD, Eutypa, συσχετίστηκε με τα άρρωστα αμπέλια», σημειώνοντας ότι «αυτή είναι η πρώτη αναφορά για τη σχέση μεταξύ του φαινοτύπου διαφυγής GTD και το μικροβίωμα του αμπελιού».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.