Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Το πρώτο Petit Verdot που έχει παλαιωθεί σε αμφορέα μέσα στη θάλασσα

Ο οινοποιός Lorenzo Zonin από το Podere San Cristoforo της Τοσκάνης ισχυρίζεται ότι είναι ο πρώτος που παράγει και κυκλοφορεί ένα Petit Verdot που έχει παλαιωθεί στη θάλασσα μέσα σε έναν αμφορέα.

Στις αρχές του 2020 ο οινοποιός βύθισε στα ανοικτά της Τοσκάνης 600 χειροποίητους αμφορείς από τερακότα χωρητικότητας 75cl γεμάτους με κρασί από σταφύλια της ποικιλίας Petit Verdot, οι οποίοι παρέμειναν στο βυθό της θάλασσας για εννέα μήνες. 

«Όταν αναδύθηκαν από το νερό, οι αμφορείς είχαν μια υπέροχη επίστρωση από μικρά φύκια και κελύφη και το σχήμα του έμοιαζε πολύ με αυτό του δαμάσκηνου», είπε ο Zonin. 

«Αυτό που μας εξέπληξε είναι ότι η θάλασσα φαίνεται να έχει επιταχύνει την εξέλιξη του κρασιού, το οποίο αποκτά πολυπλοκότητα διατηρώντας τη μακροζωία του. 

«Το κρασί αυτό θεωρείται ότι έχει μαλακώσει περισσότερο από το αντίστοιχο κρασί που έχει παλαιωθεί στη ξηρά και διατηρεί ακόμη όλες τις φρουτώδεις νότες του από μικρά κόκκινα και μαύρα μούρα, προσφέροντας πλούσιες γεύσεις μπαχαρικών και βαλσάμικες αποχρώσεις που χαρακτηρίζουν το Petit Verdot», πρόσθεσε. 

Οι αμφορείς που χρησιμοποίησε είναι εμπνευσμένοι από τα αρχαία αγγεία που χρησιμοποίησαν οι Ρωμαίοι και οι Φοίνικες. Ο Zonin ελπίζει να αποκτήσει ένα παγκόσμιο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη μέθοδο παλαίωσής του S’Amfora, την οποία αναπτύσσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια. 

«Θέλαμε να συνδέσουμε το παρελθόν με το παρόν, χάρη στη γνώση που έχουμε σήμερα για τα υλικά και τις επιπτώσεις της πίεσης, του φωτός και του αέρα στο κρασί. 

«Στα βάθη της θάλασσας είναι πολύ σκοτεινά, υπάρχει λίγο οξυγόνο και καμία δόνηση, παρά μόνο μια πολύ αργή παλίνδρομη κίνηση, η οποία είναι τέλεια για την παλαίωση του κρασιού», είπε. 

Ο Zonin πιστεύει ότι η παλαίωση των οίνων μέσα σε αμφορείς στον ωκεανό επιταχύνει την ανάπτυξή τους και εκχυλίζει τα κρασιά με ορυκτό χαρακτήρα και γήινες νότες. 

Σφραγισμένο με φελλό και φινιρισμένο με κερί, το S’Amfora Podere San Cristoforo Petit Verdot θα κυκλοφορήσει στις αρχές Δεκεμβρίου με τιμή 200 €. 

Το Petit Verdot, το κρασί που βρίσκεται μέσα στον αμφορέα καλλιεργείται σε χαλικώδη εδάφη στο κτήμα Podere San Cristoforo στο Gavorrano στο Maremma. Το κρασί ζυμώνεται με γηγενείς ζύμες και ωριμάζει για λίγο σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για να τελειοποιήσει τις τανίνες του πριν ξεκουραστεί για εννιά μήνες τον ωκεανό. 

Πηγή: thedrinksbusiness

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Δύο μετάλλια απέσπασε το οινοποιείο Ντουράκη στα βραβεία Decanter World Wine Awards 2024. Συγκεκριμένα το κρασί της «Λύχνος Βιδιανό» βραβεύτηκε με ασημένιο μετάλλιο, ενώ...

REPORTS

Από το μεγαλύτερο έως το μικρότερο, κανένας περιέκτης δεν γλιτώνει από τη συνεχιζόμενη πτώση των πωλήσεων κρασιού στα σούπερ μάρκετ.

REPORTS

Στην ορεινή Αιγιαλεία ο φετινός χειμώνας γενικά ήταν μικρής διάρκειας και ήπιος, χωρίς βροχές και χιονοπτώσεις και η άνοιξη του ’24 ήταν εξίσου στεγνή...

REPORTS

Περισσότερα σταφύλια chardonnay οινοποιήθηκαν σε όλη την Αυστραλία το περασμένο έτος από οποιαδήποτε άλλη ποικιλία, ωθώντας για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία τις...