Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το πλύσιμο των σταφυλιών μειώνει τον χαλκό, αλλά δεν επηρεάζει τα αρώματα του κρασιού

Για τις εσοδείες 2022 και 2023 στην κοιλάδα του Ροδανού, οι μηχανικοί του Γαλλικού Ινστιτούτου Αμπέλου και Οίνου (IFV) βύθισαν κιβώτια των 20 κιλών σταφυλιών Rolle, Sauvignon και Colombard για πέντε λεπτά σε ένα δοχείο που περιείχε 90 λίτρα νερού, όπου αναδεύονταν με αέριο χρησιμοποιώντας δύο συμπυκνωμένους εγχυτήρες από ανοξείδωτο χάλυβα. Για κάθε ποικιλία σταφυλιών επανέλαβαν τη διαδικασία μέχρι να παράγουν δύο παρτίδες πλυμένων σταφυλιών των 100 κιλών.

Αναλυτικότερα, για την ποικιλία Colombard, το πλύσιμο μείωσε την περιεκτικότητα σε χαλκό κατά 42% μετά την έκθλιψη και κατά επιπλέον 45% μετά την καθίζηση σε σύγκριση με δύο παρτίδες ελέγχου που δεν είχαν πλυθεί.

Παράλληλα, μετά τη ζύμωση και την εμφιάλωση, οι μηχανικοί μέτρησαν κατά μέσο όρο διπλάσια ποσότητα ελεύθερων θειολών στους οίνους που παρασκευάστηκαν από πλυμένα σταφύλια από ό,τι στις μη πλυμένες παρτίδες. «Αυτό παρατηρήθηκε για την ελεύθερη 3SH, η οποία είναι υπεύθυνη για οσμές γκρέιπφρουτ πάνω από ένα όριο αντίληψης 60 ng/λίτρο, και με την ελεύθερη 3SHA, υπεύθυνη για νότες τροπικών φρούτων πάνω από 4 ng/λίτρο», εξηγεί το IFV. Δεν παρατήρησαν, ωστόσο, καμία επίδραση του πλυσίματος κατά τη μέτρηση των ολικών θειολών. Το ίδιο ίσχυε και για την ανάλυση του «μενού φρούτων», συμπεριλαμβανομένων των εστέρων, των τερπενόλων, του C13 και της πυραζίνης.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι σε τριγωνικές δοκιμές που διεξήχθησαν σε μαύρα ποτήρια από 18 κριτές, τα δύο κρασιά από πλυμένα σταφύλια αξιολογήθηκαν ως ελαφρώς πιο έντονα για τα κίτρινα φρούτα, αλλά μόνο ένας τα έκρινε πιο έντονα για τα εσπεριδοειδή και τα τροπικά φρούτα. Συνολικά, οι διαφορές στις συγκεντρώσεις χαλκού δεν έγιναν αντιληπτές στη γευσιγνωσία. Αυτό ίσχυε επίσης για τις ποικιλίες Rolle και Sauvignon blanc.

ΠΗΓΗ: vitisphere.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Υπάρχουν διάφορες κλιματικές κατηγορίες που θα μπορούσε να ενταχθεί το κλίμα σε σχέση με την άμπελο. Για αρχή υπάρχουν τα ψυχρά κλίματα που είναι...

REPORTS

Τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2025, από τις 16:00 έως τις 22:00, το Makedonia Palace φιλοξενεί τη Wines of Peloponnese – Thessaloniki Edition: μια μεγάλη...

REPORTS

Τη σκυτάλη από τη Dina Opici λαμβάνει ο Cutter Smith, επικεφαλής της Eder Bros., με προτεραιότητα την ευελιξία και τη στήριξη των μελών.

REPORTS

Ευκαιρία εξοικείωσης με ελληνικές ποικιλίες και στυλ κρασιών παρείχε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα οινογνωσίας «Foundation Certificate» του Greek Wine Acardemy που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Οι κορυφαίες επιχειρήσεις οινοτουρισμού της Νότιας Αυστραλίας βραβεύτηκαν στα βραβεία Best Of Wine Tourism Awards 2026, που απονεμήθηκαν χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Έντονη αύξηση του πληθυσµού του εντόµου κρυπτοβλάβες (Cryptoblabes gnidiella) σε αµπελώνες της Περιφερειακής Ενότητας ∆ράµας καταγράφεται αυτό το διάστηµα στο εγκατεστηµένο δίκτυο παγίδων, ενώ...

REPORTS

Η συγκομιδή στην Καλιφόρνια του 2025 ανακοινώθηκε στο ύψος της περσινής: οι αρχές παρουσιάζουν μια προσωρινή εκτίμηση 3 εκατομμυρίων τόνων οινοποιήσιμων σταφυλιών, σε σύγκριση...

REPORTS

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Βουκουρέστι και στο Μόναχο, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΘΕΑΣ «Wine & Wisdom», που έχει...