Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το πλύσιμο των σταφυλιών μειώνει τον χαλκό, αλλά δεν επηρεάζει τα αρώματα του κρασιού

Για τις εσοδείες 2022 και 2023 στην κοιλάδα του Ροδανού, οι μηχανικοί του Γαλλικού Ινστιτούτου Αμπέλου και Οίνου (IFV) βύθισαν κιβώτια των 20 κιλών σταφυλιών Rolle, Sauvignon και Colombard για πέντε λεπτά σε ένα δοχείο που περιείχε 90 λίτρα νερού, όπου αναδεύονταν με αέριο χρησιμοποιώντας δύο συμπυκνωμένους εγχυτήρες από ανοξείδωτο χάλυβα. Για κάθε ποικιλία σταφυλιών επανέλαβαν τη διαδικασία μέχρι να παράγουν δύο παρτίδες πλυμένων σταφυλιών των 100 κιλών.

Αναλυτικότερα, για την ποικιλία Colombard, το πλύσιμο μείωσε την περιεκτικότητα σε χαλκό κατά 42% μετά την έκθλιψη και κατά επιπλέον 45% μετά την καθίζηση σε σύγκριση με δύο παρτίδες ελέγχου που δεν είχαν πλυθεί.

Παράλληλα, μετά τη ζύμωση και την εμφιάλωση, οι μηχανικοί μέτρησαν κατά μέσο όρο διπλάσια ποσότητα ελεύθερων θειολών στους οίνους που παρασκευάστηκαν από πλυμένα σταφύλια από ό,τι στις μη πλυμένες παρτίδες. «Αυτό παρατηρήθηκε για την ελεύθερη 3SH, η οποία είναι υπεύθυνη για οσμές γκρέιπφρουτ πάνω από ένα όριο αντίληψης 60 ng/λίτρο, και με την ελεύθερη 3SHA, υπεύθυνη για νότες τροπικών φρούτων πάνω από 4 ng/λίτρο», εξηγεί το IFV. Δεν παρατήρησαν, ωστόσο, καμία επίδραση του πλυσίματος κατά τη μέτρηση των ολικών θειολών. Το ίδιο ίσχυε και για την ανάλυση του «μενού φρούτων», συμπεριλαμβανομένων των εστέρων, των τερπενόλων, του C13 και της πυραζίνης.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι σε τριγωνικές δοκιμές που διεξήχθησαν σε μαύρα ποτήρια από 18 κριτές, τα δύο κρασιά από πλυμένα σταφύλια αξιολογήθηκαν ως ελαφρώς πιο έντονα για τα κίτρινα φρούτα, αλλά μόνο ένας τα έκρινε πιο έντονα για τα εσπεριδοειδή και τα τροπικά φρούτα. Συνολικά, οι διαφορές στις συγκεντρώσεις χαλκού δεν έγιναν αντιληπτές στη γευσιγνωσία. Αυτό ίσχυε επίσης για τις ποικιλίες Rolle και Sauvignon blanc.

ΠΗΓΗ: vitisphere.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στους αμπελώνες της Ιταλίας εξελίσσεται μια αθόρυβη αλλά καθοριστική τεχνολογική επανάσταση. Ρομπότ, αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη ενσωματώνονται ολοένα και περισσότερο στη σύγχρονη αμπελουργία: από...

REPORTS

Περίπου το 40% της ιταλικής οινοπαραγωγής, εκπροσωπούμενο από την Confcooperative Fedagripesca, ζητά έναν σαφή, μακροπρόθεσμο οδικό χάρτη που θα βασίζεται στην προώθηση, την καινοτομία...

REPORTS

Ο δημοσιογράφος Olivier Dauvers, μάστερ της πρόκλησης, ρίχνει αρκετές βόμβες στη βιομηχανία οίνου για να την ταρακουνήσει από την αδράνειά της και να την...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2025, στις 12.00 το μεσημέρι θα σηκώσει αυλαία η πιο αγαπημένη οινική εκδήλωση της χρονιάς. 

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Επιδότηση ύψους 79,6 ευρώ το στρέµµα προβλέπει η 3η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ για τη διατήρηση του Αττικού Αµπελώνα και της γηγενής...

REPORTS

Με χρυσό βραβείο τιμήθηκαν και πάλι οι οινικές «ναυαρχίδες» του Συνεταιρισμού Σάμου, οι «ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ» και το «SAMOS VIN DOUX», στον πιο έγκυρο και...

REPORTS

Η γαλλική οινοποιία βιώνει μια κρίση που αγγίζει κάθε της επίπεδο, από τους αμπελουργούς έως τους προμηθευτές και τις υπηρεσίες που την πλαισιώνουν. Οι...