Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το οινοποιείο Ζέρβα αναδεικνύει το Ασπρούδι σε χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις

Επιδιδόμενος αρχικά σε μία οινική παραγωγική προσπάθεια με πρωτόλεια χαρακτηριστικά, ο Γιώργος Ζέρβας, δημιούργησε το 2020 το δικό του οινοποιείο. Με αυτόν τον τρόπο η παραγωγική δραστηριότητα των δέκα ετών που είχαν προηγηθεί ήρθε να λάβει επαγγελματική διάσταση, με τις πρώτες οινοποιήσεις να λαμβάνουν χώρα στο οινοποιείο που συστήθηκε στον Καλαμά Παραποτάμου Θεσπρωτίας.

Ο οινοποιός ξεκίνησε να αξιοποιεί συστηματικά τα 35 στρέμματα αμπελώνων που παρέλαβε από την οικογένειά του, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του σε ντόπιες ποικιλίες, με προτεραιότητα στο Ασπρούδι, μία λευκή ποικιλία που παρουσιάζει έντονα αρωματικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για μία ποικιλία που είχε ξεκινήσει να φυτεύει στα ιδιόκτητα κτήματα ο πατέρας του και ο Γιώργος Ζέρβας αποφάσισε να πειραματιστεί με αυτήν και να την αναδείξει. Από την εν λόγω ποικιλία παράγεται η ετικέτα “Thiamis”. To Thiamis προέρχεται από συγκεκριμένο αμπελοτόπι του κτήματος με περιορισμένες στρεμματικές αποδόσεις και ιδιαίτερη φροντίδα στην οινοποιήση. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στις εκτάσεις του οινοποιείου Ζέρβα είναι οι γηγενείς Ασπρούδι, Μαυρούδι, το πληθωρικό Βερτζάμι και το τοπικό Μοσχάτο Ράγιου αλλά και η ξεκινή ποικιλία Syrah. Η καλλιέργεια πραγματοποιείται βασισμένη σε μικρές και ελεγχόμενες στρεμματικές αποδόσεις.

Όπως λέει η Άρτεμις Ζέρβα από πλευράς του οινοποιείου, «ξεκίνησε μία νέα παραγωγική προσπάθεια σε πιο οργανωμένη βάση πριν από περίπου τέσσερα χρόνια. Kύριο μέλημά μας αποτελεί τα κρασιά να διατηρούν φρεσκάδα, άρωμα και φρούτο με έντονα μεσογειακά χαρακτηριστικά. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το Ασπρούδι, το οποίο καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά στην Ήπειρο. Πρόκειται για μία λευκή, έντονα αρωματική ποικιλία».

To Bερτζαμί και το παραδοσιακό «κοκκινέλι»

Το οινοποιείο Ζέρβα παράγει επίσης δύο ετικέτες όπου συμμετέχουν σε διαφορετικές αναλογίες στην κάθε μία από αυτές τις ετικέτες, οι ερυθρές ποικιλίες Βέρτζαμι και Syrah καθώς και ένα ακόμι ροζέ κρασί από Syrah. «Η μία από τις δύο ετικέτες όπου συνυπάρχουν το Bέρτζαμι με το Syrah φέρει την ονομασία “Philoxenos” και αντιπροσωπεύει την ιστορία του τόπου μας. Οι ντόπιοι παλαιότερα δεν οινοποιούσαν λευκά ή ερυθρά κρασιά αλλά το λεγόμενο κοκκινέλι, ένα ροζέ κρασί με σκούρο χρώμα. Πρόκειται ουσιαστικά για το κρασί που έφτιαχναν οι παππούδες μας για να συνοδεύουν το γεύμα στα κυριακάτικα τραπέζια τους, καθότι δεν μπορούσαν να φτιάξουν ούτε ένα τέλειο λευκό, ούτε ένα τέλειο κόκκινο. Γι’ αυτό και δημιουργούσαν το κοκκινέλι». Για την παραγωγή του πραγματοποιείται προζυμωτική κρυοεκχύλιση, οινοποίηση σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες, ενώ το κρασί παραμένει για εννέα μήνες με τις οινολάσπες με αποτέλεσμα να αποκτά πλούσια υφή και σώμα.

Τα κρασιά του οινοποιείου δεν υπερβαίνουν τις 22.000 φιάλες σε ετήσια βάση. Διατίθενται στη Θεσπρωτία, ενώ σταδιακά ξεκίνησε η διάθεσή τους και στην Αττική σε επιλεγμένα wine bars. Επιπλέον, πραγματοποιούνται περιορισμένες εξαγωγές στη Γερμανία.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

H Wine Plus ετοιμάζει τη 5th Rosé Grand Tasting @Thessaloniki, μια πραγματικά ‘μεγάλη’ γευστική δοκιμή αφιερωμένη αποκλειστικά στα ροζέ κρασιά, η οποία θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Μία από τις πιο ευμετάβλητες γωνιές της αγοράς ειδών πολυτελείας της Κίνας είναι ο αμπελοοινικός τομέας, ο οποίος γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη και απότομη πτώση...

REPORTS

Το οινοποιείο Kendall-Jackson έκλεισε συμφωνία με την Εθνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (NBA) για να γίνει ο πρώτος επίσημος οινικός συνέταιρος του πρωταθλήματος.

REPORTS

Η εταιρεία «Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη» με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε ότι σύναψε με την Eurobank σύμβαση κάλυψης κοινού ομολογιακού δανείου 1,23 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα, η μεγάλη κυρία του ελληνικού κρασιού έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω της μια μεγάλη συγγραφική παρακαταθήκη γύρω από τα ζητήματα...

REPORTS

Από το επιβλητικό αμπελοτόπι του Μέγα Σπηλαίου ξεκίνησε την Τρίτη 2 Απριλίου την περιοδεία του στην Πελοπόννησο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συνοδεία...

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

Η νέα σειρά του σκηνοθέτη Guy Ritchie στο Netflix σερβίρει ένα μπουκάλι Domaine de la Romanée-Conti που κλέβει την παράσταση…