Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το οινοποιείο Ζέρβα αναδεικνύει το Ασπρούδι σε χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις

Επιδιδόμενος αρχικά σε μία οινική παραγωγική προσπάθεια με πρωτόλεια χαρακτηριστικά, ο Γιώργος Ζέρβας, δημιούργησε το 2020 το δικό του οινοποιείο. Με αυτόν τον τρόπο η παραγωγική δραστηριότητα των δέκα ετών που είχαν προηγηθεί ήρθε να λάβει επαγγελματική διάσταση, με τις πρώτες οινοποιήσεις να λαμβάνουν χώρα στο οινοποιείο που συστήθηκε στον Καλαμά Παραποτάμου Θεσπρωτίας.

Ο οινοποιός ξεκίνησε να αξιοποιεί συστηματικά τα 35 στρέμματα αμπελώνων που παρέλαβε από την οικογένειά του, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του σε ντόπιες ποικιλίες, με προτεραιότητα στο Ασπρούδι, μία λευκή ποικιλία που παρουσιάζει έντονα αρωματικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για μία ποικιλία που είχε ξεκινήσει να φυτεύει στα ιδιόκτητα κτήματα ο πατέρας του και ο Γιώργος Ζέρβας αποφάσισε να πειραματιστεί με αυτήν και να την αναδείξει. Από την εν λόγω ποικιλία παράγεται η ετικέτα “Thiamis”. To Thiamis προέρχεται από συγκεκριμένο αμπελοτόπι του κτήματος με περιορισμένες στρεμματικές αποδόσεις και ιδιαίτερη φροντίδα στην οινοποιήση. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στις εκτάσεις του οινοποιείου Ζέρβα είναι οι γηγενείς Ασπρούδι, Μαυρούδι, το πληθωρικό Βερτζάμι και το τοπικό Μοσχάτο Ράγιου αλλά και η ξεκινή ποικιλία Syrah. Η καλλιέργεια πραγματοποιείται βασισμένη σε μικρές και ελεγχόμενες στρεμματικές αποδόσεις.

Όπως λέει η Άρτεμις Ζέρβα από πλευράς του οινοποιείου, «ξεκίνησε μία νέα παραγωγική προσπάθεια σε πιο οργανωμένη βάση πριν από περίπου τέσσερα χρόνια. Kύριο μέλημά μας αποτελεί τα κρασιά να διατηρούν φρεσκάδα, άρωμα και φρούτο με έντονα μεσογειακά χαρακτηριστικά. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το Ασπρούδι, το οποίο καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά στην Ήπειρο. Πρόκειται για μία λευκή, έντονα αρωματική ποικιλία».

To Bερτζαμί και το παραδοσιακό «κοκκινέλι»

Το οινοποιείο Ζέρβα παράγει επίσης δύο ετικέτες όπου συμμετέχουν σε διαφορετικές αναλογίες στην κάθε μία από αυτές τις ετικέτες, οι ερυθρές ποικιλίες Βέρτζαμι και Syrah καθώς και ένα ακόμι ροζέ κρασί από Syrah. «Η μία από τις δύο ετικέτες όπου συνυπάρχουν το Bέρτζαμι με το Syrah φέρει την ονομασία “Philoxenos” και αντιπροσωπεύει την ιστορία του τόπου μας. Οι ντόπιοι παλαιότερα δεν οινοποιούσαν λευκά ή ερυθρά κρασιά αλλά το λεγόμενο κοκκινέλι, ένα ροζέ κρασί με σκούρο χρώμα. Πρόκειται ουσιαστικά για το κρασί που έφτιαχναν οι παππούδες μας για να συνοδεύουν το γεύμα στα κυριακάτικα τραπέζια τους, καθότι δεν μπορούσαν να φτιάξουν ούτε ένα τέλειο λευκό, ούτε ένα τέλειο κόκκινο. Γι’ αυτό και δημιουργούσαν το κοκκινέλι». Για την παραγωγή του πραγματοποιείται προζυμωτική κρυοεκχύλιση, οινοποίηση σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες, ενώ το κρασί παραμένει για εννέα μήνες με τις οινολάσπες με αποτέλεσμα να αποκτά πλούσια υφή και σώμα.

Τα κρασιά του οινοποιείου δεν υπερβαίνουν τις 22.000 φιάλες σε ετήσια βάση. Διατίθενται στη Θεσπρωτία, ενώ σταδιακά ξεκίνησε η διάθεσή τους και στην Αττική σε επιλεγμένα wine bars. Επιπλέον, πραγματοποιούνται περιορισμένες εξαγωγές στη Γερμανία.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η ομάδα πίσω από την ProWine Hong Kong βρίσκεται σε πλήρη προετοιμασία για τη φετινή έκθεση, η οποία θα πραγματοποιηθεί 14-16 Μαΐου 2025.

REPORTS

Η παγκόσμια οινοπαραγωγή αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης των ασθενειών στους αμπελώνες. Οι επιπτώσεις είναι ήδη εμφανείς σε παραδοσιακές...

REPORTS

Η Freisa, μια ερυθρή ποικιλία με τολμηρό χαρακτήρα από την περιοχή του Πεδεμόντιου, βγαίνει σιγά σιγά από τη σκιά του Nebbiolo, όπου βρίσκεται τα...

REPORTS

Μια έκθεση που κυκλοφόρησε στις 17 Απριλίου από τη Rabobank, με συγγραφέα τον αναλυτή Bourcard Nesin, εξετάζει τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ μεταξύ της...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Πέρυσι, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξήγαγαν αλκοολούχα ποτά αξίας 29,8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε χώρες εκτός ΕΕ, με το κρασί να αποτελεί τη μερίδα...

REPORTS

Ανοικτή πρόσκληση σε εστιατόρια της Κρήτης για συνεργασία στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Ανοικτές Πόρτες” στα Οινοποιεία της Κρήτης, 18 & 19 Μαΐου 2024.

REPORTS

Οι κινεζικές επενδύσεις σε αμπελώνες του Μπορντό έχουν αντιστραφεί απότομα, με πολλά κτήματα να είναι πλέον προς πώληση, καθώς η ζήτηση για γαλλικό κρασί...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τον νέο κύκλο ζωής του αμπελιού γιορτάζουν 32 κορυφαία οινοποιεία της Βορείου Ελλάδας το σαββατοκύριακο 17 και 18 Μαΐου με την επιστροφή της ανοιξιάτικης...