Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το οινοποιείο Αργατία συμπληρώνει 25 χρόνια λειτουργίας

Τα 25 χρόνια λειτουργίας του γιορτάζει το οινοποιείο Αργατία, το οποίο στη διάρκεια της μακράς πορείας του έχει εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές του αμπελώνα της Νάουσας και της ελληνικής βιομηχανίας οίνου.

Το οινοποιείο Αργατία ξεκίνησε τη διαδρομή του το 2000, όταν δύο εμβληματικές προσωπικότητες της ελληνικής βιομηχανίας οίνου, ο Παναγιώτης Γεωργιάδης και η αμπελουργός και οινολόγος δρ Χαρούλα Σπινθηροπούλου, πέρα από την κοινή προσωπική τους ζωή, αποφάσισαν να πορευτούν μαζί και στην επαγγελματική τους πορεία και να προχωρήσουν στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών εκπροσωπώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον αμπελώνα της Νάουσας. Το ξεκίνημα του εγχειρήματος έγινε από την Κράσνα Ροδοχωρίου, μια περιοχή με ήπιο ανάγλυφο, ομαλές κλίσεις και αμμοαργιλώδη εδάφη.

Την ίδια χρονιά, ξεκίνησε και η εγκατάσταση των πρώτων αμπελώνων του οινοποιείου, όπου καλλιεργούνται βιολογικά  (πιστοποίηση από τη ΔΗΩ) αποκλειστικά ελληνικές ποικιλίες οινοστάφυλων που αναδεικνύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον τόπο στον οποίο παράγονται. Όντας πιστοί «στρατιώτες» της Νάουσας, οι ιδρυτές του οικογενειακού οινοποιείου δημιούργησαν ένα επισκέψιμο οινοποιείο, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για οινόφιλους από όλο τον κόσμο. Το 2008 ο αμπελώνας επεκτείνεται στην περιοχή Λάκκα Γιαννακοχωρίου, αποκλειστικά με Ξινόμαυρο.

Η νέα γενιά

 Το 2018 τα ηνία της επιχείρησης αναλαμβάνει ο γιος των ιδρυτών, Χριστόφορος Γεωργιάδης, το παράδειγμα του οποίου λίγα χρόνια αργότερα ακολούθησε και ο γιος του Κωνσταντίνος, φέρνοντας στο τραπέζι φρέσκες ιδέες, διατηρώντας, όμως, ζωντανό το όραμα των ιδρυτών της εταιρείας, αλλά και την αφοσίωση τους στην παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας.

Το 2019 η Αργατία δημιούργησε ένα νέα αμπελώνα με Ασύρτικο στην Κράσνα, ενώ το 2020 έκανε την έκπληξη προχωρώντας στη φύτευση Μαυροδάφνης σε υψόμετρο 550 μέτρων στην τοποθεσία Ξερόλακκος στο Ροδοχώρι, μιας ποικιλίας που δεν απαντάται στην περιοχή και που δεν είναι συνηθισμένη στη βόρεια Ελλάδα. Ενδεικτική της ποιότητας που χαρακτηρίζει τις ετικέτες του οινοποιείου ήταν και η διάκριση ενός εκ των κρασιών του από τους από τους New York Times ως ένας εκ των κορυφαίων οίνων αξίας κάτω από τα 20 δολάρια για το 2020.

Τα γενέθλια του οινοποιείου Αργατία πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια των φετινών Ανοιχτών Πορτών που έλαβαν χώρα το σαββατοκύριακο 17 και 18 Μαΐου, με σπάνιες ετικέτες που δεν έχουν κυκλοφορήσει ποτέ και ιδιαίτερες δημιουργίες από τους φίλους του Ξινόμαυρου.

 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι γαλλικές αμπελουργικές περιοχές πραγματοποιούν αξιοσημείωτες αλλαγές στους αμπελώνες τους, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν και οι κλιματικές συνθήκες εξελίσσονται.

REPORTS

Η Μεσσηνία γιορτάζει τον οίνο την ιστορία και τις προοπτικές των χαρισματικών terroirs στο 3ο Messinia Terroirs Wine Festival.

REPORTS

Διπλή διάκριση απέσπασαν τα κρασιά της Οινοποιίας Ψαρούλη στον 14ο διεθνή διαγωνισμό Balcan International Wine Competition, με την εταιρεία να συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Οι σημαντικές τοπικές βροχοπτώσεις που έλαβαν χώρα στο διήμερο 30-31 Μαΐου ευνόησαν την ανάπτυξη του περονόσπορου σε πολλές αμπελουργικές περιοχές της Κρήτης.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μαντινεία, Νεµέα, Σαντορίνη και τώρα Νάουσα. Μια ιδέα που άρχισε να χτίζεται δειλά πριν από µισό αιώνα, έχει εξελιχθεί σε ακµάζουσα επιχείρηση, η οποία...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Φλωρεντία της Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου 2025 το 4ο Greek Wine Day, η μεγαλύτερη γευσιγνωσία ελληνικού κρασιού που διοργανώνεται στη γειτονική...

REPORTS

Σε µια µοναδική σύµπραξη γεύσεων, αρωµάτων και πολιτισµού, τα Οινοποιία Μπουτάρη και το Κτήµα Σεµέλη παρουσίασαν τις νέες τους λευκές ετικέτες στο εµβληµατικό Μουσείο...

REPORTS

Οι γαλλικές αμπελουργικές περιοχές πραγματοποιούν αξιοσημείωτες αλλαγές στους αμπελώνες τους, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν και οι κλιματικές συνθήκες εξελίσσονται.