Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το κρασί που λάτρεψαν βασιλιάδες και ποιητές

Στη µικρή αλλά διάσηµη ουγγρική περιοχή Tokaj, ένα κρασί που γεννήθηκε τυχαία από µύκητα δηµιούργησε την πρώτη ονοµασία προέλευσης στην ιστορία. Ο θρύλος λέει ότι το 1562, έναν αιώνα πριν ο Λουδοβίκος XIV της Γαλλίας ονοµαστεί στο Τokaj «Βασιλιάς του Κρασιού», ο Πάπας Pio IV είχε ήδη δώσει στον τόπο την ευλογία του, πολύ πριν το Μπορντό, η Βουργουνδία ή άλλες ευρωπαϊκές οινοπαραγωγές περιοχές χτίσουν το µύθο τους.

Επιμέλεια: Kωνσταντίνα Πολυχρονίδου

Το Tokaj Αszú, όπως η Μαδέρα και άλλα γλυκά κρασιά, γεννήθηκε από απροσεξία ή τύχη (αν και δουλεύτηκε σκληρά για να φτάσει στον εξαιρετικό οίνο Αszú, που σηµαίνει «ξηρό» και αναφέρεται ακόµη και στον Εθνικό Ύµνο της Ουγγαρίας) και συνδέεται µε την κοντέσα Zsuzsanna Lorántffy (1600-1660). Πρόκειται για τη σύζυγο του πρίγκιπα της Τρανσυλβανίας, George I Rákócz, η οποία είχε τεράστια γη και αµπελώνες που η ίδια προσωπικά φρόντιζε. ∆ίδασκε τα µυστικά των καλλιεργειών σε ανθρώπους της θρησκείας, όπως ο Laczkó Máté, ο οποίος δηµιούργησε το πρώτο κρασί Αszú. Αυτό συνέβη τη χρονιά 1630 εν µέσω των τουρκικών-αυστριακών πολέµων που κατέστρεφαν τις συγκοµιδές. Σε µια από αυτές τις περιπτώσεις η συγκοµιδή καθυστέρησε µέχρι το Νοέµβριο, µε αποτέλεσµα σταφύλια που είχαν εξαιρετικά γλυκιά γεύση. Εποµένως, όπως είναι αντιληπτό, αποτελεί και το πρώτο κρασί στον κόσµο που παρασκευάστηκε από σταφύλια από ευγενή σήψη, ενώ ανακαλύφθηκε δύο αιώνες πριν από το Sauternes.

Στο πέρασµα του χρόνου τo Tokaj Αszú µετατράπηκε σε ένα αποκλειστικό δώρο µεταξύ των αριστοκρατικών τάξεων της Ευρώπης, και έγινε το εµβληµατικό κρασί των Τσάρων µέχρι που ανακάλυψαν τη γαλλική σαµπάνια. Η καλλιέργειά του, η οινοποίηση και το εµπόριο είχαν προστατευτικούς νόµους πολύ πριν άλλη αµπελουργική περιοχή. Στην πραγµατικότητα, το Tokaj είναι η πρώτη ονοµασία ευρωπαϊκής προέλευσης, του οποίου το κύρος µεγαλώνει, στο βαθµό που ένας τσάρος όπως ο Πέτρος ο Μέγας έστελνε τους Κοζάκους του να φυλάνε τα οινοποιεία, µέσα µεταφοράς και δρόµους που µετέφεραν τα βαρέλια στην Αγ. Πετρούπολη. Άλλες ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Goethe και ο Schubert έγιναν ακλόνητοι θαυµαστές του Τokaj και ο Βολταίρος έγραψε: «αυτό το κρασί ενεργοποιεί κάθε ίνα στον εγκέφαλό µου και παράγει στο βαθύτερο µέρος της ψυχής µου µια γοητευτική µατιά νοηµοσύνης και καλού χιούµορ».

all pages_optimized (8)

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ένα κλειστό κλαµπ «βιρτουόζων» αµπελουργών επιδιώκει να σχηµατίσει η αποσταγµατοποιία-οινοποιία Τσιλιλή, προκειµένου να εφοδιάζεται σταφύλι που ικανοποιεί τα ποιοτικά στάνταρτς για τα προϊόντα απόσταξης,...

REPORTS

Εάν δεχτούμε ότι ο δρόμος που μεσολαβεί ανάμεσα στο κρασί και το τυρί, δεν είναι τελικά παρά εκείνο το μονοπάτι που τα ενώνει, ίσως...

REPORTS

Στο «μικροσκόπιο» της εφαρμοσμένης έρευνας αναμένεται να βρεθεί η αμπελουργική ζώνη της Γουμένισσας, στο Κιλκίς, σε μια προσπάθεια να προσδιοριστούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του...

REPORTS

«Η κοιλάδα της Νάπα είναι οινική περιοχή με απίστευτη ποικιλομορφία», λέει η Rebekah Wineburg, οινοποιός και αμπελουργός για την εταιρεία Quintessa, στην Αμερικανική Αμπελουργική...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.