Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το κρασί που λάτρεψαν βασιλιάδες και ποιητές

Στη µικρή αλλά διάσηµη ουγγρική περιοχή Tokaj, ένα κρασί που γεννήθηκε τυχαία από µύκητα δηµιούργησε την πρώτη ονοµασία προέλευσης στην ιστορία. Ο θρύλος λέει ότι το 1562, έναν αιώνα πριν ο Λουδοβίκος XIV της Γαλλίας ονοµαστεί στο Τokaj «Βασιλιάς του Κρασιού», ο Πάπας Pio IV είχε ήδη δώσει στον τόπο την ευλογία του, πολύ πριν το Μπορντό, η Βουργουνδία ή άλλες ευρωπαϊκές οινοπαραγωγές περιοχές χτίσουν το µύθο τους.

Επιμέλεια: Kωνσταντίνα Πολυχρονίδου

Το Tokaj Αszú, όπως η Μαδέρα και άλλα γλυκά κρασιά, γεννήθηκε από απροσεξία ή τύχη (αν και δουλεύτηκε σκληρά για να φτάσει στον εξαιρετικό οίνο Αszú, που σηµαίνει «ξηρό» και αναφέρεται ακόµη και στον Εθνικό Ύµνο της Ουγγαρίας) και συνδέεται µε την κοντέσα Zsuzsanna Lorántffy (1600-1660). Πρόκειται για τη σύζυγο του πρίγκιπα της Τρανσυλβανίας, George I Rákócz, η οποία είχε τεράστια γη και αµπελώνες που η ίδια προσωπικά φρόντιζε. ∆ίδασκε τα µυστικά των καλλιεργειών σε ανθρώπους της θρησκείας, όπως ο Laczkó Máté, ο οποίος δηµιούργησε το πρώτο κρασί Αszú. Αυτό συνέβη τη χρονιά 1630 εν µέσω των τουρκικών-αυστριακών πολέµων που κατέστρεφαν τις συγκοµιδές. Σε µια από αυτές τις περιπτώσεις η συγκοµιδή καθυστέρησε µέχρι το Νοέµβριο, µε αποτέλεσµα σταφύλια που είχαν εξαιρετικά γλυκιά γεύση. Εποµένως, όπως είναι αντιληπτό, αποτελεί και το πρώτο κρασί στον κόσµο που παρασκευάστηκε από σταφύλια από ευγενή σήψη, ενώ ανακαλύφθηκε δύο αιώνες πριν από το Sauternes.

Στο πέρασµα του χρόνου τo Tokaj Αszú µετατράπηκε σε ένα αποκλειστικό δώρο µεταξύ των αριστοκρατικών τάξεων της Ευρώπης, και έγινε το εµβληµατικό κρασί των Τσάρων µέχρι που ανακάλυψαν τη γαλλική σαµπάνια. Η καλλιέργειά του, η οινοποίηση και το εµπόριο είχαν προστατευτικούς νόµους πολύ πριν άλλη αµπελουργική περιοχή. Στην πραγµατικότητα, το Tokaj είναι η πρώτη ονοµασία ευρωπαϊκής προέλευσης, του οποίου το κύρος µεγαλώνει, στο βαθµό που ένας τσάρος όπως ο Πέτρος ο Μέγας έστελνε τους Κοζάκους του να φυλάνε τα οινοποιεία, µέσα µεταφοράς και δρόµους που µετέφεραν τα βαρέλια στην Αγ. Πετρούπολη. Άλλες ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Goethe και ο Schubert έγιναν ακλόνητοι θαυµαστές του Τokaj και ο Βολταίρος έγραψε: «αυτό το κρασί ενεργοποιεί κάθε ίνα στον εγκέφαλό µου και παράγει στο βαθύτερο µέρος της ψυχής µου µια γοητευτική µατιά νοηµοσύνης και καλού χιούµορ».

all pages_optimized (8)

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το χιλιανό κρασί κερδίζει έδαφος στην αγορά των ΗΠΑ, δίνοντας υποσχέσεις για το 2025 μετά από μια δύσκολη περίοδο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Φάρο της οινοποιητικής αναγέννησης της Θράκης αποτελεί το Κτήμα Κικόνες το οποίο με σεβασμό στην ιστορία, δέσμευση στη βιωσιμότητα και πάθος για τη δημιουργία...

REPORTS

Η Οινοποιία Μαλαματίνα, μέλος του Ομίλου Mantis, αναγνωρίζοντας τη σημασία της κοινωνικής προσφοράς, προχώρησε σε στήριξη του φιλανθρωπικού σωματείου MDA Hellas, που αφιερώνεται στη...

REPORTS

Ως μέρος της στρατηγικής χαμηλών εκπομπών άνθρακα της αυστραλιανής οινοποιίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διέθεσε σχεδόν 575.000 AUD (340.000 €) για τη μελέτη της σκοπιμότητας...

Διαβάστε επίσης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Φάρο της οινοποιητικής αναγέννησης της Θράκης αποτελεί το Κτήμα Κικόνες το οποίο με σεβασμό στην ιστορία, δέσμευση στη βιωσιμότητα και πάθος για τη δημιουργία...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ένα υπερδραστήριο τετραήμερο γεμάτο ποιοτικό οίνο ολοκληρώνεται στις 10 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο υπό την ομπρέλα του Οινόραμα - της πιο επιδραστικής έκθεσης που...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Με τις εργασίες του κλαδέματος να βρίσκονται σε εξέλιξη στους κρητικούς αμπελώνες το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου συνιστά την...

REPORTS

Ο Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Θεόδωρος Γεωργόπουλος είναι επίσημα ο πρώτος Έλληνας που εκλέγεται στην Προεδρία της Νομικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (DROCON) του...