Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το Βραζιλιάνικο κρασί φέρνει γεύσεις από το terroir και την παράδοση της Νότιας Αμερικής

Όσον αφορά τις οινοπαραγωγικές χώρες, η Βραζιλία μπορεί να μην είναι η πρώτη χώρα που έρχεται στο μυαλό. Ωστόσο, αυτός ο γίγαντας της Νότιας Αμερικής έχει κάνει αθόρυβα όνομα στον κόσμο του κρασιού. Η βιομηχανία κρασιού της Βραζιλίας, αν και μικρή σε σύγκριση με τους γίγαντες του κρασιού όπως η Γαλλία και η Ιταλία, αναπτύσσεται σταθερά και κερδίζει αναγνώριση για τις μοναδικές και ποικίλες προσφορές της.

Σε αυτό το άρθρο γίνεται λόγος για τον συναρπαστικό κόσμο του βραζιλιάνικου κρασιού, την ιστορία του, τις περιοχές, τις ποικιλίες σταφυλιών και τι το κάνει ένα κρυφό κόσμημα για τους λάτρεις του κρασιού.

Μια σύντομη ιστορία

Η ιστορία του κρασιού της Βραζιλίας χρονολογείται από τις αρχές του 16ου αιώνα, όταν Πορτογάλοι άποικοι έφεραν μαζί τους μοσχεύματα αμπέλου στη χώρα. Ωστόσο, η βιομηχανία κρασιού της χώρας αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις κατά τη διάρκεια των αιώνων, όπως ασθένειες, πολιτική αστάθεια και ανταγωνισμό από άλλα ποτά όπως ο καφές και τα αποστάγματα ζαχαροκάλαμου. Μόλις στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα το βραζιλιάνικο κρασί άρχισε να ανακάμπτει και να ευδοκιμεί, εν μέρει χάρη στις συνεισφορές Ιταλών μεταναστών που εισήγαγαν νέες ποικιλίες σταφυλιού και τεχνικές οινοποίησης.

Σήμερα, η Βραζιλία μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλές οινοπαραγωγικές περιοχές, καθεμία με το μοναδικό της terroir, που παράγει μια μεγάλη γκάμα κρασιών που αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία και την καινοτομία της χώρας.

Βασικές οινοπαραγωγικές περιοχές

Serra Gaúcha: Βρίσκεται στη νότια πολιτεία του Rio Grande do Sul, η περιοχή Serra Gaúcha είναι η καρδιά της παραγωγής κρασιού της Βραζιλίας. Το δροσερό κλίμα και το λοφώδες έδαφος είναι ιδανικά για την καλλιέργεια οινοποιήσιμων σταφυλιών υψηλής ποιότητας. Πόλεις όπως το Bento Gonçalves και το Garibaldi είναι γνωστές για τους αμπελώνες και τα οινοποιεία τους, προσφέροντας μια απολαυστική οινοτουριστική εμπειρία.

Campanha Gaúcha: Επίσης στο Rio Grande do Sul, αυτή η περιοχή επωφελείται από ένα πιο ήπιο κλίμα και ποικίλα εδάφη, γεγονός που την καθιστά κατάλληλη για την καλλιέργεια διαφόρων ποικιλιών σταφυλιών. Εδώ, θα βρείτε κόκκινα κρασιά όπως το Merlot και το Tannat που ευδοκιμούν στις μοναδικές συνθήκες της περιοχής.

Vale do São Francisco: Βρίσκεται στη βορειοανατολική πολιτεία Bahia, αυτή η περιοχή απολαμβάνει ένα τροπικό κλίμα, το οποίο είναι πολύ διαφορετικό από τις πιο δροσερές νότιες περιοχές. Παρά τις προκλήσεις που θέτει η ζέστη, οι οινοπαραγωγοί έχουν παραγάγει με επιτυχία κρασιά με γεύση τροπικών φρούτων όπως το Chardonnay και το Cabernet Sauvignon.

Santa Catarina: Φωλιασμένη μεταξύ Serra Gaúcha και Campanha Gaúcha, η περιοχή Santa Catarina είναι γνωστή για το Pinot Noir και τα αφρώδη κρασιά της. Τα μεγαλύτερα υψόμετρα και η εγγύτητα στον Ατλαντικό Ωκεανό δημιουργούν ένα ιδανικό μικροκλίμα για αυτές τις ευαίσθητες ποικιλίες σταφυλιών.

Μοναδικές ποικιλίες σταφυλιού

Οι Βραζιλιάνοι οινοποιοί πειραματίζονται με μια μεγάλη ποικιλία από ποικιλίες σταφυλιού, τόσο παραδοσιακές όσο και μη. Ενώ θα βρείτε γνωστά ονόματα όπως Cabernet Sauvignon, Merlot και Chardonnay, το βραζιλιάνικο κρασί είναι επίσης γνωστό για τη χρήση λιγότερο γνωστών σταφυλιών όπως Tannat, Malbec και Muscat.

Ο Tannat, για παράδειγμα, έχει βρει ένα σπίτι στη Βραζιλία, ιδιαίτερα στην περιοχή Campanha Gaúcha. Αυτό το σταφύλι παράγει τολμηρά και ταννικά κρασιά που έχουν διακριτικό Βραζιλιάνικο χαρακτήρα. 

Τι ξεχωρίζει το βραζιλιάνικο κρασί;

Μοναδικά Terroirs: Το ποικιλόμορφο κλίμα και η γεωγραφία της Βραζιλίας επιτρέπουν μια μεγάλη ποικιλία από terroirs, με αποτέλεσμα μια ποικιλία από στυλ κρασιού. Από κρασιά με τροπικά φρούτα μέχρι αφρώδη κρασιά δροσερού κλίματος, η Βραζιλία προσφέρει ένα ευρύ φάσμα γεύσεων.

Καινοτομία: Οι Βραζιλιάνοι οινοποιοί είναι γνωστοί για την καινοτομία και την προθυμία τους να πειραματιστούν με νέες ποικιλίες σταφυλιού και τεχνικές οινοποίησης. Αυτό το περιπετειώδες πνεύμα οδηγεί στη δημιουργία χαρακτηριστικών και συναρπαστικών κρασιών.

Βιώσιμες πρακτικές: Πολλά οινοποιεία της Βραζιλίας δίνουν προτεραιότητα σε πρακτικές βιώσιμης και βιολογικής γεωργίας, συμβάλλοντας στη διατήρηση του περιβάλλοντος και στην παραγωγή πιο υγιεινών σταφυλιών.

Οινοτουρισμός: Τα οινοποιεία της Βραζιλίας προσφέρουν εξαιρετικές οινοτουριστικές εμπειρίες, με εκπληκτικά τοπία με αμπελώνες, φιλόξενα κελάρια και γευσιγνωσίες που αναδεικνύουν την οινική κουλτούρα της χώρας.

Συνοψίζοντας, παρόλο που η Βραζιλία μπορεί να μην είναι μια παραδοσιακή οινοπαραγωγική δύναμη, όπως οι ευρωπαϊκές ομολόγους της, σίγουρα έχει κερδίσει τη θέση της στον παγκόσμιο οινικό χάρτη. Με τα μοναδικά terroirs, τις ποικίλες ποικιλίες σταφυλιών και την αυξανόμενη φήμη για την ποιότητα, το βραζιλιάνικο κρασί είναι ένα κρυμμένο στολίδι που περιμένει να το ανακαλύψουν οι λάτρεις του κρασιού σε όλο τον κόσμο. Έτσι, την επόμενη φορά που θα εξερευνήσετε τον κόσμο του κρασιού, μην ξεχάσετε να σηκώσετε ένα ποτήρι στη Βραζιλία και τη ζωντανή και εξελισσόμενη βιομηχανία κρασιού της.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στη μίσθωση κτημάτων του Τσάνταλη προκειμένου να διατηρηθούν «ζωντανές» οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις προχώρησε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Sterner Stenhus Ελληνικά Οινοποιεία των αδελφών...

REPORTS

Ένας αμπελουργός μπορεί να υποδείξει το δικό του οινοποιείο ακόμα κι αν το πάτημα γίνεται στις εγκαταστάσεις άλλου αμπελουργού, λέει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναφορικά...

REPORTS

Το Ian's Lounge Bar του Regency Casino Thessaloniki διοργανώνει υπό την επιμέλεια του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου μία μοναδική γευσιγνωσία οίνου για τους λάτρεις...

REPORTS

Στην καταστροφή ενός μεγάλου αριθμού ήδη εκτυπωμένων ετικετών οίνου θα μπορούσαν να οδηγήσουν οι νέες κατευθυντήριες γραμμές «της τελευταίας στιγμής», σχετικά με την επισήμανση...