Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στις 14 Ιουλίου οι «Γιορτές κρασιού» στο Μουσείου Οίνου της Σάμου

Φέτος, ξεκινούν από τον εμβληματικό χώρο του «Μουσείου Οίνου» του Ε.Ο.Σ Σάμου, την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024, σε μια γιορτή ανοικτή σε όλους τους κατοίκους μα και τους επισκέπτες του νησιού. Ζωντανή μουσική, κεράσματα με τοπικά προϊόντα αγροδιατροφής και άφθονο σαμιώτικο μοσχάτο κρασί να ρέει στα ποτήρια, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια ξεχωριστή εκδήλωση «σπονδή στο μοσχάτο».

Οι «γιορτές κρασιού» στη Σάμο, οι οποίες συνδιοργανώνονται από το Δήμο Ανατολικής Σάμου και τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό του νησιού, αποτελούν στην ουσία τη γιορτή της σαμιακής αμπελουργικής παράδοσης, που ταξιδεύει ανά τους αιώνες.

Οι γιορτές κρασιού στη Σάμο, πλαισιώνονται από τους φορείς αυτοδιοίκησης, τον αμπελοοινικό κόσμο του νησιού και την προσπάθεια των πολιτιστικών συλλόγων των αμπελοχωριών του νησιού, να αναδείξουν την μεγάλη πολιτισμική παρακαταθήκη γενιών και γενιών καλλιεργητών που έχουν δώσει με τον κόπο και την εργατικότητά τους, διεθνή καταξίωση στο σαμιώτικο κρασί.

Φέτος, συμπληρώνονται 90 συναπτά έτη από την ίδρυση του Συνεταιρισμού της Σάμου, το 1934. Η κοινωνική και οικονομική ανάγκη των αμπελουργών του νησιού, τους ώθησε να προβούν σε αυτήν την πρωτοπόρα ίδρυση Συνεταιρισμού που έδωσε λύση στο πρόβλημα των μικρών και πολυτεμαχισμένων κλήρων οι οποίοι απαρτίζουν τον αμπελώνα της Σάμου, μέσω της συνένωσης και της από κοινού διαχείρισης της παραγωγής των μοσχάτων σταφυλιών του νησιού. Από τότε μέχρι και σήμερα ο Ε.Ο.Σ Σάμου αποτελεί το θεματοφύλακα του μοναδικού σαμιακού αμπελώνα, καθώς συγκεντρώνει, οινοποιεί και εμπορεύεται το σύνολο της παραγωγής των 1.400 παραγωγών-μελών του.

Η καλλιέργεια σε αναβαθμίδες ξηρολιθιάς, ο αμπελώνας που ξεκινά από το επίπεδο της θάλασσας και φτάνει ως τα 1100 μέτρα υψόμετρο , ο μοναδικός στον κόσμο συνδυασμός νησιωτικού και ορεινού ανάγλυφου δημιουργούν ένα φυσικό οικοσύστημα που δημιουργήθηκε από ανθρωπογενή παρέμβαση αλλά βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον του νησιού. Οι αμπελουργοί του νησιού αξιοποιώντας παραδόσεις αιώνων συντηρούν αυτόν τον αμπελώνα και ο Συνεταιρισμός ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον της αμπελοκαλλιέργειας μέσα από την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος του νησιού, ολιστική αξιοποίηση των υποπροϊόντων της καλλιέργειας και της παραγωγικής διαδικασίας, επαναχρησιμοποίηση νερού, δημιουργία νέων προϊόντων με προηγμένες τεχνικές οινοποίησης κ.α, με στόχο το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Οι γιορτές κρασιού στο Δήμο Ανατολικής Σάμου δεν περιορίζονται μόνο με εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα του νησιού, αλλά κάθε χρόνο περιλαμβάνουν και τιμούν πολλά από τα χωριά και τις κωμοπόλεις:

  • 15/7 Ηραίον
  • 17/7 Βουρλιώτες
  • 19/7 Μυτιληνιοί
  • 20/7 Συναυλία Ελένης Τσαλιγοπούλου στην κεντρική πλατεία της Σάμου
  • 21/7 Αναπαράσταση του τρύγου και των εθίμων αμπελοκαλλιέργειας

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο συνδυασμός ενός καλού κρασιού με το κατάλληλο τυρί είναι μια συνήθεια που δεν γνωρίζει σύνορα, και για αυτό έχει την τιμητική της, με...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 28 Ιουλίου στις 11:00πμ θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο μικρό– Οινοποιείο Ακριώτου, στις Πλαταιές Βοιωτίας, με θέμα "Ο οίνος στην αρχαιότητα και σήμερα".

REPORTS

Ο χιλιοτραγουδισμένος τρύγος του σαμιώτικου μοσχάτου ξεκίνησε φέτος τη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024, λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι Μεγάλες Μέρες Νεμέας 2024 προσκαλεί το κοινό το Σάββατο 31 Αυγούστου και την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου στη Νεμέα. Ανακαλύψτε τα μυστικά του αμπελώνα,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Δύο μετάλλια απέσπασε το οινοποιείο Ντουράκη στα βραβεία Decanter World Wine Awards 2024. Συγκεκριμένα το κρασί της «Λύχνος Βιδιανό» βραβεύτηκε με ασημένιο μετάλλιο, ενώ...

REPORTS

Από το μεγαλύτερο έως το μικρότερο, κανένας περιέκτης δεν γλιτώνει από τη συνεχιζόμενη πτώση των πωλήσεων κρασιού στα σούπερ μάρκετ.

REPORTS

Στην ορεινή Αιγιαλεία ο φετινός χειμώνας γενικά ήταν μικρής διάρκειας και ήπιος, χωρίς βροχές και χιονοπτώσεις και η άνοιξη του ’24 ήταν εξίσου στεγνή...

REPORTS

Περισσότερα σταφύλια chardonnay οινοποιήθηκαν σε όλη την Αυστραλία το περασμένο έτος από οποιαδήποτε άλλη ποικιλία, ωθώντας για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία τις...