Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σκληρή παρτίδα πόκερ στις Βρυξέλλες για τις άδειες φύτευσης

Μεγαλύτερο περιθώριο ευελιξίας στο καθεστώς που διέπει τις άδειες φύτευσης αμπέλου προσπαθεί να προωθήσει η Κομισιόν, πρόθεση της οποίας είναι η αύξηση του ποσοστού από το 1% που ισχύει σήμερα στο 2%, κάτι που όμως βρίσκει αντίθετη την Ευρωβουλή και το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας.

Από την άλλη, η προοπτική διατήρησης του υφιστάμενου κανονισμού που επιτρέπει αύξηση των εκτάσεων κατά 1% ετησίως μέχρι και το 2045, κινητοποιεί τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών σε μια αναζήτηση νομικής λύσης ώστε να παρακάμψει τον συνασπισμό Ευρωβουλής και Συμβμουλίου.

Προ ολίγων ημερών, η δυναμική που αναπτύσσεται μεταξύ των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και της Ευρωβουλής, αποφάσισε την παράταση μέχρι το 2045 τον περιορισμό των νέων αδειών φύτευσης στο 1%, με την Κομισιόν τώρα να απαντά ότι «μια τέτοια επέκταση του περιορισμού στα θεμελιώδη δικαιώματα των δυνητικών νεοεισερχόμενων απαιτεί ορθή αιτιολόγηση και πρέπει να συνάδει με τη μεταβατική και αναλογική της φύση».

Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η Κομισιόν σε ερώτηση του Γενικού Γραμματέα της Copa και Cogeca Pekka Pesonen σχετικά με το μέλλον του συστήματος αδειοδότησης αμπέλου, η έκταση στα 13 κράτη μέλη που συμμετέχουν στο σύστημα αδειών φύτευσης αμπέλου αυξήθηκε μόνο κατά 0,55% και όχι 1% που θα μπορούσε, παρά την ουσιαστική χρήση του μεταβατικού κανόνα που επιτρέπει τη μετατροπή των παλαιών δικαιωμάτων φύτευσης σε άδειες.

Σε αυτό το πλαίσιο πλέον αναζητείται ένας πολιτικός συμβιβασμός, με την Κομισιόν να προτείνει λύσεις όπως η αυξημένη ευελιξία, ήτοι αύξηση στο 2% των νέων αδειών φύτευσης, μόνο μετά το 2030, προκειμένου να εξασφαλιστεί μια ισχυρή και νομικά ασφαλής συμφωνία. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι θα βρεθεί ένας συμβιβασμός που θα διασφαλίσει την καλύτερη εξυπηρέτηση συμφερόντων του αμπελοοινικού τομέα και των ευρύτερων ενδιαφερομένων.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η οινοβιομηχανία της ΕΕ ζητά από την νέα Κομισιόν μια τολμηρή και ανοικτή εμπορική πολιτική για τόνωση των εξαγωγών στις διεθνές αγορές.

REPORTS

Η Gambero Rosso, ένας από τους πιο διάσημους οδηγούς κρασιού της Ιταλίας, αναγνωρισμένος για τις έγκυρες κριτικές και αξιολογήσεις των ιταλικών κρασιών, έχει ανακηρύξει...

REPORTS

Πάντα λιγότερο κρασί. Η νέα προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης συγκομιδής για το 2024, αντανακλά αποδόσεις χαμηλών όγκων. Η αποτίμηση αυτής της μικρής...

REPORTS

Για δεύτερη φορά, το Πανεπιστήμιο του Tokaj διοργανώνει το συνέδριο Tokaj Wine Congress από τις 27 έως τις 30 Οκτωβρίου στο Sárospatak (βορειοανατολική Ουγγαρία)...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...