Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Προώθηση της διαδικασίας αναγνώρισης των παραγώγων σταφυλιού στη Λεμεσό ως ΠΓΕ

Την Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021 πραγματοποιήθηκε στον ιστορικό χώρο του Κυπριακού Οινομουσείου στην Ερήμη, της επαρχίας Λεμεσού, εκδήλωση υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, και παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης «Διατροφικός Χάρτης Αμπελοοινικών Προϊόντων και Παραγώγων Σταφυλιού» που εκπονήθηκε από τον 100% Ελληνικό Οργανισμό Πιστοποίησης, τη EUROCERT.

© 2014, Ivan Blanco Vilar

Η εν λόγω μελέτη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διακρατικού Σχεδίου «Αγροτικές Γεύσεις» υπό την εποπτεία της ΟΤΔ «Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχίας Λεμεσού ΛΤΔ», με συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία, με ανάθεση έπειτα από διαγωνισμό στην εταιρεία EUROCERT.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι βουλευτές Λεμεσού κ. Ευθύμιος Δίπλαρος και κ. Φωτεινή Τσιρίδου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Ανδρέας Γρηγορίου εκπροσωπώντας τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή που απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ο Πρόεδρος της ΟΤΔ «Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχίας Λεμεσού ΛΤΔ» κ. Λευτέρης Περικλή, ο Διευθυντής Στρατηγικής και Εμπορικής Ανάπτυξης EUROCERT κ. Γεώργιος Νικολόπουλος, τα μέλη της ομάδας του Έργου κ. Γιάννης Χαλκιάς και κ. Λούης Λοίζου, Πρόεδροι κοινοτήτων των επαρχιών Λεμεσού-Πάφου, επικεφαλής και στελέχη οργανώσεων-συνδέσμων και παραγωγοί αμπελοοινικών προϊόντων και παραγώγων του σταφυλιού.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την άφιξη των προσκεκλημένων στον ειδυλλιακό προαύλιο χώρο του πετρόκτιστου Κυπριακού Οινομουσείου όπου γεύτηκαν τοπικούς οίνους. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων, στον πρώτο όροφο του Μουσείου, όπου τους καλωσόρισε ως οικοδεσπότης ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ερήμης κ. Ανδρέας Αρέστη, αναφερόμενος στην ιστορία του κυπριακού κρασιού και την μεγάλη σημασία προώθησης τέτοιων πρωτοβουλιών όπως η εκπόνηση μελετών και η ανάληψη πρωτοβουλιών προς την ανάδειξη και κατοχύρωση των τοπικών προϊόντων της Λεμεσού.

Ακολούθως, πήρε τον λόγο, ο Πρόεδρος της ΟΤΔ «Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχίας Λεμεσού ΛΤΔ» κ. Λευτέρης Περικλή ο οποίος εξήρε με την σειρά του τη σημασία ανάληψης τέτοιων πρωτοβουλιών αναφερόμενος στην προσπάθεια ανάδειξης των τοπικών προϊόντων της επαρχίας Λεμεσού όπως το κρασί, η ζιβανία, η κουμανδαρία, ο παλουζές και ο σουτζούκος. Παράλληλα, ο κ. Περικλή σχολίασε πως η εν λόγω μελέτη αποτελεί κομμάτι ενός μεγαλύτερου έργου που πραγματοποιείται σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τόνισε τη σημασία της ενθάρρυνσης προσανατολισμού των τοπικών παραγωγών προς την καινοτομία, την ενίσχυση συνεργασιών και ανταλλαγή γνώσεων με απώτερο στόχο την ανάδειξη των προϊόντων μας, την ενίσχυση της αγοράς και κατ’ επέκταση του τουρισμού μας.

Από την δική του πλευρά, ο κ. Ανδρέας Γρηγορίου εκπροσωπώντας το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος επιβεβαίωσε την στήριξη της Κυβέρνησης στην προσπάθεια ανάδειξης και κατοχύρωσης των τοπικών προϊόντων της επαρχίας Λεμεσού εκφράζοντας την μέγιστη σημασία που επιδεικνύει η Κυπριακή Δημοκρατία στον σημαντικό τομέα της αμπελοοινικής παραγωγής. «Ένας από τους κυριότερους στόχους μας», δήλωσε ο κ. Γρηγορίου, «είναι η καλλιέργεια κουλτούρας, ο σχεδιασμός στοχευμένων μέτρων προς την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας και ανάδειξης των προϊόντων μας, ενθαρρύνοντας τους παραγωγούς στη δημιουργία στρατηγικών και δράσεων προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του τομέα των αμπελοοινικών προϊόντων και παραγώγων σταφυλιού». Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος συνεχάρη τους διοργανωτές για αυτή την προσπάθεια δηλώνοντας αρωγός τους στο μέλλον.

Ο κ. Γεώργιος Νικολόπουλος, Διευθυντής Στρατηγικής και Εμπορικής Ανάπτυξης της EUROCERT δήλωσε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια στην Κύπρο, από την μία, και από την άλλη μίλησε για την επιτυχή και εικοσαετή παρουσία της εταιρείας στην Κύπρο, τη διεθνή της επέκταση και καταξίωση, αναλύοντας τα βασικά της χαρακτηριστικά της και τις βλέψεις σε περαιτέρω ανάπτυξη στο επόμενο διάστημα παγκοσμίως. Ο κ. Νικολόπουλος παρουσίασε συνοπτικά στους παρευρισκόμενους το προφίλ της εταιρείας καταλήγοντας στην εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης.

Στη συνέχεια, οι κύριοι Γιάννης Χαλκιάς και Λούης Λοΐζου, μέλη της ομάδας του Έργου, παρουσίασαν τα αποτελέσματα της μελέτης «Διατροφικός Χάρτης Αμπελοοινικών Προϊόντων και Παραγώγων Σταφυλιού» η οποία χωρίζεται σε τρία μέρη. Κυριότερος σκοπός της εκπόνησης αυτού του έργου είναι η διευκόλυνση της διαδικασίας αναγνώρισης των προϊόντων ενδιαφέροντος ως ΠΓΕ (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης) και η διευκόλυνση της υποβολής αίτησης καταχώρησης των παραγώγων του σταφυλιού, με αναλυτική περιγραφή της σχετικής διαδικασίας και των ενεργειών που απαιτούνται για το σκοπό αυτό.

Στο πρώτο μέρος της μελέτης παρουσιάζεται η μεθοδολογία υλοποίησης του έργου, τα αποτελέσματα που προέκυψαν και οι διεξοδικές αναλύσεις τους. Στο δεύτερο μέρος γίνεται μία SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats) ανάλυση που αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την προώθηση των προϊόντων, που θα συμβάλει στην προετοιμασία οργανωμένων δράσεων και στρατηγικών. Τέλος, στο τρίτο μέρος, αναλύονται τα συμπεράσματα της μελέτης, οι προτάσεις των εμπειρογνωμόνων και η διαδικασία αναγνώρισης των ΠΟΠ-ΠΓΕ προϊόντων της επαρχίας Λεμεσού που προέρχονται από το σταφύλι.

Με το πέρας της παρουσίασης ακολούθησε συζήτηση και δεξίωση των καλεσμένων στην πίσω αυλή του Κυπριακού Οινομουσείου.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Για τον Sergiy Klimov, το κρασί δεν είναι απλώς ένα προϊόν. Είναι μια παλλόμενη ανάσα της ουκρανικής γης, ένας ζωντανός κρίκος ανάμεσα στο παρελθόν...

REPORTS

Ο οινοτουρισμός εξελίσσεται σε έναν από τους πιο ζωηρούς κλάδους της παγκόσμιας οινικής οικονομίας. Το 2023 η αξία του υπολογίστηκε στα 46 δισεκατομμύρια δολάρια,...

REPORTS

Στους αμπελώνες της Ιταλίας εξελίσσεται μια αθόρυβη αλλά καθοριστική τεχνολογική επανάσταση. Ρομπότ, αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη ενσωματώνονται ολοένα και περισσότερο στη σύγχρονη αμπελουργία: από...

REPORTS

Περίπου το 40% της ιταλικής οινοπαραγωγής, εκπροσωπούμενο από την Confcooperative Fedagripesca, ζητά έναν σαφή, μακροπρόθεσμο οδικό χάρτη που θα βασίζεται στην προώθηση, την καινοτομία...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Με χρυσό βραβείο τιμήθηκαν και πάλι οι οινικές «ναυαρχίδες» του Συνεταιρισμού Σάμου, οι «ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ» και το «SAMOS VIN DOUX», στον πιο έγκυρο και...

REPORTS

Επιδότηση ύψους 79,6 ευρώ το στρέµµα προβλέπει η 3η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ για τη διατήρηση του Αττικού Αµπελώνα και της γηγενής...

REPORTS

Τα Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε., ο Όμιλος που συνενώνει μερικά από τα σημαντικότερα και ιστορικότερα ονόματα του ελληνικού κρασιού καθώς και το Φυσικό Μεταλλικό Νερό...