Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πρεμιέρα με το πρώτο γλυκό κρασί για συνοδεία φαγητού κάνει ο Συνεταιρισμός Σάμου

Μία νέα προσέγγιση δίνει στα έως τώρα γλυκά και επιδόρπια κρασιά του από ΠΟΠ Μοσχάτο Σάμου, ο ΕΟΣ Σάμου, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά έναν γλυκό οίνο, ο οποίος έχει την δυνατότητα να συνοδεύσει το γεύμα και όχι να το ακολουθήσει όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες ετικέτες γλυκού οίνου.

Το νέο κρασί φέρει την ονομασία VDN και πρόκειται για ένα κρασί vin doux naturel με λιγότερα υπολλειμματικά σάκχαρα – από το συγγενικό του κρασί Samos Grand Cru – που ανέρχονται στα 50 γραμμάρια. To VDN πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά την άνοιξη του 2024 σε περίπου 15.000 φιάλες. Πρόκειται για ένα κρασί που απευθύνεται στα εστιατόρια, το οποίο θα μπορεί να συνοδεύει φαγητό λόγω της μικρότερης περιεκτικότητάς του σε σάκχαρα. Σημειώνεται ότι σχεδόν στο σύνολο των κρασιών της γκάμας γλυκών οίνων του ΕΟΣ Σάμου, τα υπολειμματικά σάκχαρα ανέρχονται σε περίπου 130 γραμμάρια.

Ο Τίτος Φραντζής, εμπορικός διευθυντής του ΕΟΣ Σάμου, αναφέρει ότι «το συγκεκριμένο κρασί θα μπορούσε να συνοδεύσει λευκά κρέατα μαγειρεμένα με φρούτα, αλλά και φαγητά με λευκές σάλτσες ή μπεσαμέλ καθώς και ασιατική κουζίνα σε πιάτα με βάση συστατικά όπως το τσίλι».

Πλήρης γκάμα γλυκών οίνων

Επί του παρόντος η γκάμα των μερικών ενισχυμένων κρασιών vin de liquer που παράγει ο Συνεταιρισμός προέρχονται από κτήματα με χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις που δεν υπερβαίνουν τα 530 κιλά ανά στρέμμα.

Στις κύριες και ευρέως διαδεδομένες ετικέτες γλυκών κρασιών που παράγει είναι τα μερικώς ενισχυμένα κρασιά όπως είναι τα vins de liqueur, «όπου έχουμε αποτρέψει από την αρχή τη ζύμωση. Επίσης διαθέτουμε τα λιαστά κρασιά μας όπως το Samos Nectar με παλαίωση για έξι μήνες σε δρύινα βαρέλια και το Samos Anthemis που παλαιώνει πέντε έτη σε δρύινα βαρέλια. Ακολούθως το Solera de Samos συνδυάζει οκτώ διαφορετικές εσοδείες των ετών 1972, 1976, 1979, 1982, 1986, 1993, 1998 και το κρασί πλήρωσης είναι του συστήματος Solera είναι το Anthemis του 2016. Kορωνίδα των γλυκών οίνων του Συνεταιρισμού είναι το «Samos 1963», εσοδείας του 1963 που έχει παλαιώσει σε δρύινα βαρέλια των 500 λίτρων και εμφιαλώθηκε το 2020 σε περίπου 2.600 φιάλες».

 

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Advertisement
Advertisement

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα 35 χρόνια του γιορτάζει φέτος το πρότυπο βαρυτικό οινοποιείο Ρούβαλη από το 1990 που ο Άγγελος Ρούβαλης, εμβληματική μορφή στον κόσμο της ελληνικής...

REPORTS

Λύσεις για τα σημαντικότερα προβλήματα που ταλανίζουν την παγκόσμια βιομηχανία κρασιού, και σημείο συνάντησης για τις μεγάλες δυνάμεις του οίνου αποτελεί για ακόμα ένα...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη θα διεξαχθεί η εκδήλωση του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδας «Μικρά Οινοποιεία Μεγάλα Κρασιά». Η εκδήλωση θα λάβει χώρα το...

REPORTS

Η βιομηχανία αφρωδών οίνων διερευνά νέες τεχνικές παλαίωσης για την ενίσχυση της γεύσης, την ανάδειξη των χαρακτηριστικών του terroir και τη βελτίωση της συνολικής...

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η πολυαναμενόμενη οινική εκδήλωση «ΒορΟινά» των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος» επέστρεψε στην Αθήνα τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια από την πρώτη...

REPORTS

Η βιομηχανία αφρωδών οίνων διερευνά νέες τεχνικές παλαίωσης για την ενίσχυση της γεύσης, την ανάδειξη των χαρακτηριστικών του terroir και τη βελτίωση της συνολικής...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Wine Club THESSALONIKI ’96, μια από τις παλαιότερες Λέσχες Φίλων του Κρασιού στην Ελλάδα, διανύει την 29η χρονιά λειτουργίας του.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η πολυαναμενόμενη οινική εκδήλωση “ΒορΟινά”, με τα εξαιρετικά κρασιά και αποστάγματα των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος» επιστρέφει και πάλι στο ετήσιο ραντεβού της με το...