Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πλώρη τοπ αναγνώρισης DOCG έβαλε η κοινοπραξία οινοπαραγωγών Αίτνα

Οι οινοπαραγωγοί των εκλεκτών κρασιών γηγενών ποικιλιών της Aίτνα ξεκίνησαν την πορεία προς την αναγνώριση DOCG, της υψηλότερης για την ονομασία προέλευσης οίνων στην Ιταλία, δρομολογώντας αλλαγές στους κανόνες παραγωγής.

Η συνέλευση των μελών της κοινοπραξίας οίνων DOC της Αίτνα (Consorzio Tutela Vini Etna Doc) αποφάσισε ομόφωνα την έναρξη της διαδικασίας για την απόκτηση της υψηλής αναγνώρισης DOCG για ολόκληρη την ονομασία Αίτνα. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι, είναι μια σημαντική, θα έλεγα ιστορική, απόφαση για ολόκληρη την περιοχή της Αίτνας» δήλωσε ο Francesco Cambria, πρόεδρος της κοινοπραξίας για την προστασία των κρασιών Etna Doc. «Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τα πολλά παρόντα μέλη κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, μέσα σε κλίμα μεγάλης συνεργασίας και συμμετοχής. Η επιθυμία όλων των παραγωγών της ονομασίας μας είναι να νομιμοποιηθεί οριστικά, επίσης μέσω της επίτευξης στο υψηλότερο σκαλί της πυραμίδας του συστήματος πιστοποίησης της ονομασίας, της σπουδαίας δουλειάς που έχει γίνει μέχρι τώρα και του κύρους που έχει αναγνωρίσει η αγορά τα κρασιά μας», είπε για την απόφαση της 10ης Νοεμβρίου.

Στις προτεινόμενες αλλαγές που θα προβλέπει η ένταξη σε καθεστώς DOCG, περιλαμβάνονται τροποποιήσεις στους κανόνες καλλιέργειας και παραγωγής που αντικατοπτρίζουν και τη δέσμευση για τη βελτίωση των μοναδικών χαρακτηριστικών των κρασιών της Αίτνας.

«Είμαστε ένα υγιές δόγμα, πολύ προσεκτικοί για να υπερασπιστούμε την ιδιαιτερότητα της αμπελουργίας μας, που χαρακτηρίζεται από μια θαυμάσια κληρονομιά γηγενών αμπελιών, που εκτρέφονται σε μια μοναδική περιοχή όπως αυτή που αντιπροσωπεύεται από το υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, την Αίτνα».

Το Etna DOC, που ιδρύθηκε το 1968, είναι το παλαιότερο καθιερωμένο DOC στη Σικελία και επίσης ένα από τα παλαιότερα DOC στην Ιταλία. Το terroir του αναγνωρίζεται για το μοναδικό του οικοσύστημα, καθώς και για τα κρασιά που βασίζονται στο terroir που παράγονται από τις γηγενείς ποικιλίες Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio και Carricante. Τα τελευταία 20 χρόνια, τα εκτάρια αμπελώνων, ο αριθμός των καλλιεργητών και οι όγκοι παραγωγής αυξάνονται σταθερά, αντανακλώντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον για κρασιά από την Αίτνα. Σύμφωνα με το Consorzio, το 2022 υπήρχαν 1.290,82 εκτάρια αμπέλου με 442 καλλιεργητές που παρήγαγαν 43.651,09 εκατόλιτρα – ισοδύναμα με 5.820.145 φιάλες.

«Οι αλλαγές που θα γίνουν στους νέους κανονισμούς θα μας επιτρέψουν να αυξήσουμε περαιτέρω το επίπεδο ποιότητας των κρασιών μας και να παρέχουμε στους καταναλωτές στοιχεία που κάνουν την παραγωγή μας ακόμα πιο ξεχωριστή», δήλωσε ο  Cambria.

Η διαδικασία για την αναγνώριση DOCG περιλαμβάνει διάφορα στάδια αιτήσεων και αναθεωρήσεων, τα οποία αναμένεται να διαρκέσουν περίπου δύο χρόνια. Εφόσον ολοκληρωθεί σε εύλογο χρόνο, θα γίνει το δεύτερο DOCG της Σικελίας, μετά το Cerasuaolo di Vittoria.

Το Denominazione di Origine Controllata (DOC) και το Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) είναι οι δύο κορυφαίες βαθμίδες του συστήματος τεσσάρων επιπέδων ταξινόμησης ποιότητας κρασιού της Ιταλίας.

Το DOCG είναι η υψηλότερη ονομασία προέλευσης για τα ιταλικά κρασιά, ενώ οι κατευθυντήριες οδηγίες του DOC είναι λιγότερο αυστηρές. Και τα δύο έχουν πολλαπλά κριτήρια που προσδιορίζουν ποια σταφύλια μπορούν να συμπεριληφθούν στα κρασιά, πώς και πού καλλιεργούνται τα σταφύλια, κανονισμοί παλαίωσης σε βαρέλι και μπουκάλια, το επίπεδο αλκοόλ στο τελικό προϊόν και πολλά άλλα. Οι κανόνες για τα κρασιά DOCG περιλαμβάνουν αυστηρότερα όρια στις αποδόσεις συγκομιδής, μακροχρόνιες παλαιώσεις και τα κρασιά πρέπει να υποβάλλονται για τεχνική ανάλυση και να δοκιμάζονται για έγκριση από μια κυβερνητική επιτροπή. Τα κρασιά DOCG έχουν ακόμη και μια αριθμημένη κρατική σφραγίδα γύρω από το λαιμό του μπουκαλιού για να αποτρέψουν την παραχάραξη. Αυτή είναι η επιπλέον εγγύηση ότι τα κρασιά είναι υψηλής ποιότητας.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η οινοποιία Ψαρούλη στη Βασιλάδα Μεσσηνίας δημιούργησε μια σειρά από εκδηλώσεις ‘’Open doors’’ , όπου οι επισκέπτες θα ζήσουν μοναδικές εμπειρίες γευσιγνωσίας και ψυχαγωγίας....

REPORTS

Aγιωργίτικο 80%, Syrah 10% και Mοσχοφίλερο 10% συνθέτουν το ροζέ ηµίγλυκο αφρώδες «Τρεις Μάγισσες» του Κτήµατος Μπαραφάκα.

REPORTS

Το Κτήμα Παυλίδη με υπερηφάνεια ανακοινώνει τις πρόσφατες διακρίσεις και την αναγνώριση που έλαβε σε σημαντικές εκθέσεις και διεθνείς διαγωνισμούς οίνου το πρώτο εξάμηνο...

REPORTS

Το Κτήμα ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ έγινε το πρώτο ελληνικό οινοποιείο που εντάχθηκε από τα τέλη Απριλίου 2024 στο “INTERNATIONAL WINERIES FOR CLIMATE ACTION” (IWCA), την διεθνώς...

Διαβάστε επίσης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Θεωρώ ότι ο παραγωγός έχει ευθύνη ακόµη και στο θέµα της διακίνησης του οίνου» θα πει αποφασιστικά ο Χρήστος Πανέρας, για να συµπληρώσει «δεν...

REPORTS

Η ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» γυρίζει σελίδα και συνεχίζει, την ομολογουμένως λαμπρή πορεία της, με νέο Διοικητικό Συμβούλιο και στο τιμόνι την οινολόγο Ελένη...

REPORTS

Η καλλιεργητική περίοδος του 2024 ξεκίνησε πολύ νωρίς εξαιτίας του πολύ ζεστού χειµώνα και των ήπιων θερµοκρασιών στην αρχή της άνοιξης.

REPORTS

Nα προχωρήσει άμεσα η αναγνώριση της ελληνικής επικράτειας ως ενιαίο αμπελουργικό διαμέρισμα, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανανέωση και προσαρμογή του οινικού δυναμικού της Χώρας,...