Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Παρακολούθηση και ήπιες παρεμβάσεις για έντομα και ασθένειες στα αμπέλια πριν τη συγκομιδή

Με τα αμπέλια να βρίσκονται στην περίοδο της ωρίμανσής τους, κατά την οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε έντομα και ασθένειες, όπως η Ευδεμίδα, ο Ψευδόκοκκος, ο Βοτρύτης και η όξινη σήψη, χρειάζεται πολλή προσοχή, καθότι πρόκειται για το πιο καθοριστικό στάδιο για τη συγκομιδή του τελικού προϊόντος. Αμπελώνες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας πλήττονται σε μικρό ή σε μεγάλο βαθμό από κάποιον από τους παραπάνω εχθρούς και γι΄αυτόν τον λόγο, ακολουθούν αντίστοιχες οδηγίες και συστάσεις από τους αρμόδιους για την κάθε περιοχή και περίπτωση.

Στην Κρήτη

 Ευδεμίδα

Χωρίς να προκαλέσει σημαντικές ζημιές κινήθηκε η 3η πτήση της Ευδεμίδας στην Κρήτη,  με μέτρια δραστηριότητα στην όψιμη ζώνη και χαμηλή στην πρώιμη και στη μεσοπρώιμη, λόγω των θερμοκρασιών που επικράτησαν στο διάστημα 13-27 Ιουλίου. Οι γεωπόνοι του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου τονίζουν πως τα σταφύλια που βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο, ιδίως την περίοδο του περκασμού, δεν μπορούν να υποστηρίξουν μεγάλο κύμα προσβολών. Εξωγενείς παράγοντες, όπως η αυξημένη θερμοκρασία, η μειωμένη άρδευση, ο περονόσπορος, τα τζιτζίκια κλπ. συντελούν στην καθυστέρηση του τρύγου και για αυτόν τον λόγο, συνίσταται η παρέμβαση στις όψιμες περιοχές/ποικιλίες στις ημερομηνίες 25-26 Αυγούστου, ενώ για τα αμπέλια που θα τρυγηθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο δεν κρίνεται απαραίτητη η καταπολέμηση του εντόμου.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι οι αγρότες πρέπει να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος  και συγκεκριμένα, σκευάσματα μικρής υπολειμματικής διαρκείας και παράλληλα να τηρούνται τα χρονικά διαστήματα αναμονής από την τελευταία φορά εφαρμογής.

Αναλυτικά, οι οδηγίες του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου εδώ.

Στον Τύρναβο

 Ευδεμίδα

Η παρατήρηση των συλλήψεων της δεύτερης γενιάς του εντόμου έδειξε ότι οι ωοτοκίες  συνεχίζουν σε χαμηλά, όμως, επίπεδα σχεδόν σε όλες τις περιοχές. Κρίνεται αναγκαία η αντιμετώπιση των προνυμφών της τρίτης γενιάς με κατάλληλο σκεύασμα και η προστασία των αμπελιών από αυτές, καθώς μπορεί να αποβεί ζημιογόνα. Οι ειδικοί του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου καλούν τους καλλιεργητές να ελέγχουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τουλάχιστον 2 φορές τη βδομάδα, τους αμπελώνες τους, ειδικά εάν στην περιοχή δεν έχουν εγκατασταθεί οργανωμένα φερορμονικά δίκτυα, ούτως ώστε η επέμβαση να είναι καίρια και αποτελεσματική. Σημειώνεται επίσης, πως για είναι προσοδοφόρα η όποια επέμβαση θα πρέπει να είναι προληπτική και να στοχεύει στα ωά και στις προνύμφες που μόλις εκκολάφτηκαν, πριν, δηλαδή, προλάβουν να προσβάλουν τις ράγες ή να προκαλέσουν εκτεταμένα φαγώματα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση σκευασμάτων με βάση τον Βάκιλο της Θουριγγίας, τα οποία είναι μην επιβλαβή ως προς το περιβάλλον και την πανίδα(αρπακτικά και παρασιτοειδή),και ταυτόχρονα με την κάλυψη των σταφυλιών με κατάλληλο διάλυμα μέχρι απορροής, και με σωστό ξεφύλλισμα.

Ψευδόκοκκος

Είναι απαραίτητη η άμεση επέμβαση με το κατάλληλο εντομοκτόνο με έμφαση στον κορμό,στους βραχίονες και τις κεφαλές .Να σημειωθεί ότι η δράση των σκευασμάτων κατά του Ψευδόκοκκου δρουν και έναντι της Ευδεμίδας. Για την ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης του εντόμου από ρούχα, εργαλεία , καλό είναι να σημαίνονται-μαρκάρονται τα προσβεβλημένα πρέμνα.

Βοτρύτης

Ο μύκητας αυτός προσβάλει τις ώριμες και συχνά τραυματισμένες ράγες των υγρών-δροσερών περιοχών, οδηγώντας στη σήψη των ώριμων σταφυλιών. Οι γεωπόνοι του ανωτέρω τμήματος παραθέτουν μια σειρά από εφαρμογές για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπισή του, τονίζοντας ότι η επέμβαση ποικίλλει ανάλογα τις καιρικές συνθήκες, το ιστορικό του αμπελώνα , την ευαισθησία της κάθε ποικιλίας και τον αριθμό των τραυματισμένων ραγών. Σε δροσερές περιοχές με σημειωμένο ιστορικό βοτρύτη, συνίσταται η διενέργεια κατάλληλου εντομοκτόνου στην έναρξη της ωρίμανσης και ενός άλλου σκευάσματος 3-4 εβδομάδες πριν τον τρύγο. Οι ψεκασμοί με χαλκούχα προϊόντα συμβάλλουν στην αύξηση της αντοχής και της ανθεκτικότητας των ραγών.

Όξινη Σήψη

Σύνηθες φαινόμενο είναι η προσβολή από την όξινη σήψη όταν στα σταφύλια το ποσοστό των σακχάρων φτάσει το 10%, με την ευαισθησία να αυξάνεται όσο πλησιάζει ο τρύγος. Πρόκειται για μια ασθένεια που βασίζεται στον συνδυασμό βακτηρίων και σακχαρομυκήτων και ευνοείται από την ύπαρξη τραυματισμένων ραγών, με αποτέλεσμα την τοπική και κατ΄επέκταση την εκτενή σήψη του σταφυλιού.Ο κυριότερος φορέας της ασθένειας είναι η μύγα του ξυδιού, η κοινή Drosophila Melanogaster και για αυτόν τον λόγο σε περίπτωση που παρατηρηθεί το έντομο, τότε είναι δεδομένη και η ύπαρξη της ασθένειας. Για την προστασία των σταφυλιών οι ειδικοί προτείνουν μια σειρά από δράσεις και αναφέρουν ότι η χημική αντιμετώπιση της δροσόφιλας  θεωρείται η έσχατη επιλογή, καθώς είναι πολύ κοντά χρονικά με τον τρύγο.

Βρείτε τις οδηγίες του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε προπομπό και θεματοφύλακα του Ξινόμαυρου, εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο η περιοχή του Αμυνταίου, με τη διάσημη διεθνώς ποικιλία να έχει απλώσει για...

REPORTS

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού, την Κυριακή 12 Νοεμβρίου το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο στα Καλάβρυτα άνοιξε τις πόρτες του σε επισκέπτες &...

REPORTS

Η Ντίνα Σπυροπούλου, από το γνωστό Κτήμα Σπυρόπουλου, αναλαμβάνει πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), στη θέση του Κώστα Ευσταθίου, η...

REPORTS

Στην καρδιά του Εθνικού Γεωπάρκου του Χελμού-Βουραϊκού στη Βόρεια Πελοπόννησο, μία από τις Προστατευόμενες Περιοχές του Δικτύου Natura 2000, βρίσκεται το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο