Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Οδηγίες για καταπολέμηση ωσπόριου στα αμπέλι μετά τον τρύγο

Την διενέργεια φθινοπωρινών ψεκασμών μετά τον τρύγο με σκοπό των περιορισμό σχηματισμού ωοσπορίων στα αμπέλια αλλά και την συλλογή και καύση τους πριν αυτά πέσουν στο έδαφος, συνιστούν οι αρμόδιες γεωπονικές αρχές.

Την διενέργεια  φθινοπωρινών ψεκασμών μετά τον τρύγο με σκοπό των περιορισμό σχηματισμού ωοσπορίων στα αμπέλια αλλά και την συλλογή και καύση τους πριν αυτά πέσουν στο έδαφος, συνιστούν οι αρμόδιες γεωπονικές αρχές.

Το μόλυσμα περονοσπόρου σε έναν αμπελώνα προέρχεται κατά βάση από τον ίδιο τον αμπελώνα και για τις επιδημίες ευθύνονται κυρίως τα ωοσπόρια που ενδημούν σε κάθε αμπελώνα, αναφέρει σε σχετική Γεωργική Προειδοποίηση, το Τμήμα Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ποιοτικού & Φυτουγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Συνεπώς οι επεμβάσεις καταπολέμησης θα πρέπει να στοχεύουν στον περιορισμό των αρχικών μολύνσεων. Με βάση τον σκοπό αυτό προτείνεται:

  • Η διενέργεια φθινοπωρινών ψεκασμών (μετά τον τρύγο) με σκοπό των περιορισμό σχηματισμού ωοσπορίων.
  • Η συλλογή και καύση των προσβεβλημένων φύλλων στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου, πριν αυτά πέσουν στο έδαφος. Αν πέσουν στο έδαφος θα υπάρχουν ωοσπόρια (μόλυσμα) μέσα στον αμπελώνα για αρκετά χρόνια.

Δείτε την Γεωργική Προειδοποίηση ΕΔΩ

Σχετικά Άρθρα

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Δελτίο φυτοπροστασίας εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου με στόχο την ενημέρωση των αμπελουργών της περιοχής και την σύσταση να...

REPORTS

Μέσω επιστολής του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης ζήτησε την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης που αφορά την διαχείριση...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Την διενέργεια φθινοπωρινών ψεκασμών μετά τον τρύγο με σκοπό να περιοριστούν οι διαχειμάζουσες μορφές των παθογόνων του περονόσπορου και του ωιδίου συνιστούν οι γεωπόνοι...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Οι πληθυσμοί της ευδεμίδας στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από το δίκτυο φερομονικών παγίδων της αρμόδιας...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

REPORTS

Μια φρέσκια, πειραματική, Μαλαγουζιά του 2024 από το Κτήμα Κίτρος, ένα Ξινόμαυρο από αμφορέα, σε ειδική οινοποίηση, από το Κτήμα Κυρ Γιάννη, δύο διαφορετικές...