Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μπλε οικονομία και υποθαλάσσια παλαίωση οίνου

Η υποθαλάσσια παλαίωση οίνου είναι μια καινοτόμα μέθοδος που εκμεταλλεύεται την έννοια του Blue Economy, ένας τομέας που μπορεί να γίνει ατμομηχανή ανάπτυξης για την Ελλάδα και την ΕΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επιχειρηματική προσπάθεια μιας τριανδρίας την οποία αποτελούν ένας ξενοδόχος o Θωμάς Ασλανίδης από τη Χαλκιδική, ένας Ιάπωνας ο George Han και ένας χημικός o Άγγελος Ζαμάνης.

Η οινοποιητική εταιρεία Coenobium IKE με το κρασί ΑιΩ χρησιμοποιεί μια πιο φιλική προς το περιβάλλον μέθοδο καθώς δεν καταναλώνει ενέργεια από μέσα ψύξης π.x aircondition όπως στις περιπτώσεις που τα κρασιά παλαιώνουν στο κελάρι δηλαδή στον αέρα.

Όπως εξηγεί ο χημικός Άγγελος Ζαμάνης το κρασί παλαιώνει βυθισμένο στα νερά του αθωνικού κόλπου της Χαλκιδικής. Το κρασί του βυθού, όπως λένε οι δημιουργοί του, όταν το δοκιμάζουν οι Ιάπωνες, δεν μπορούν να πιστέψουν ότι η ένταση και διαφορετική γεύση του οφείλεται και στην αλμύρα της θάλασσας. Οι θερμοκρασίες και οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν ανά εποχή και τα κοχύλια είναι ακόμη κολλημένα πάνω τους όταν τα ψαρεύουν και τα βγάζουν στη στεριά οι δύτες, μεταξύ των οποίων και ο ξενοδόχος κ. Ασλανίδης που είναι και δύτης.

Πολλά οινοποιεία ανά τον κόσμο προβαίνουν πλέον σε υποθαλάσσια παλαίωση των κρασιών τους, ώστε να δώσουν αφενός προστιθέμενη αξία στο προϊόν τους.Επιπλέον αυτού του τύπου οι  παλαιώσεις εκμεταλλεύονται και το Blue Economy, δηλαδή συνδέονται με καταδυτικό τουρισμό και εκμεταλλεύονται την ομορφιά του βυθού και ταυτόχρονα τον διατηρούν καθαρό.

Στην Ελλάδα, ο τομέας Blue Economy συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία της χώρας, δεδομένου του νησιωτικού της χαρακτήρα και της μεγάλης ακτογραμμής της (11η στον κόσμο), ενώ κλάδοι όπως η ναυτιλία, η λιμενική δραστηριότητα, ο θαλάσσιος τουρισμός αλλά και η αλιεία είναι σημαντικές πηγές προστιθέμενης αξίας.

Πηγή: greenagenda.gr

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στους αμπελώνες του Κώστα Βρυνιώτη που βρίσκονται στους πρόποδες ορεινών όγκων της Βόρειας Εύβοιας κοντά στην ‘πολυστάφυλο΄ Ιστιαία ο τρύγος φέτος ξεκίνησε τρεις εβδομάδες...

REPORTS

Η Dom Pérignon αποκαλύπτει την Vintage σαμπάνια της εμπνευσμένη από τον σπουδαίο καλλιτέχνη Basquiat, μία φιάλη που αποτελεί την συγχώνευση τέχνης και σαμπάνιας.

REPORTS

Την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, το Παρίσι αποτέλεσε τον πέμπτο κατά σειρά οινικό σταθμό στις εξαιρετικά επιτυχημένες και καινοτόμες προωθητικές δράσεις που οργανώνουν τα 50...

REPORTS

Σε εποχές της δεκαετίας του ’90 επέστρεψαν οι οινοπαραγωγοί του Chianti Classico, λόγω του κρύο και των βροχοπτώσεων που επικράτησαν στην περιοχή την περασμένη...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

REPORTS

Μια φρέσκια, πειραματική, Μαλαγουζιά του 2024 από το Κτήμα Κίτρος, ένα Ξινόμαυρο από αμφορέα, σε ειδική οινοποίηση, από το Κτήμα Κυρ Γιάννη, δύο διαφορετικές...