Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μπλε οικονομία και υποθαλάσσια παλαίωση οίνου

Η υποθαλάσσια παλαίωση οίνου είναι μια καινοτόμα μέθοδος που εκμεταλλεύεται την έννοια του Blue Economy, ένας τομέας που μπορεί να γίνει ατμομηχανή ανάπτυξης για την Ελλάδα και την ΕΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επιχειρηματική προσπάθεια μιας τριανδρίας την οποία αποτελούν ένας ξενοδόχος o Θωμάς Ασλανίδης από τη Χαλκιδική, ένας Ιάπωνας ο George Han και ένας χημικός o Άγγελος Ζαμάνης.

Η οινοποιητική εταιρεία Coenobium IKE με το κρασί ΑιΩ χρησιμοποιεί μια πιο φιλική προς το περιβάλλον μέθοδο καθώς δεν καταναλώνει ενέργεια από μέσα ψύξης π.x aircondition όπως στις περιπτώσεις που τα κρασιά παλαιώνουν στο κελάρι δηλαδή στον αέρα.

Όπως εξηγεί ο χημικός Άγγελος Ζαμάνης το κρασί παλαιώνει βυθισμένο στα νερά του αθωνικού κόλπου της Χαλκιδικής. Το κρασί του βυθού, όπως λένε οι δημιουργοί του, όταν το δοκιμάζουν οι Ιάπωνες, δεν μπορούν να πιστέψουν ότι η ένταση και διαφορετική γεύση του οφείλεται και στην αλμύρα της θάλασσας. Οι θερμοκρασίες και οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν ανά εποχή και τα κοχύλια είναι ακόμη κολλημένα πάνω τους όταν τα ψαρεύουν και τα βγάζουν στη στεριά οι δύτες, μεταξύ των οποίων και ο ξενοδόχος κ. Ασλανίδης που είναι και δύτης.

Πολλά οινοποιεία ανά τον κόσμο προβαίνουν πλέον σε υποθαλάσσια παλαίωση των κρασιών τους, ώστε να δώσουν αφενός προστιθέμενη αξία στο προϊόν τους.Επιπλέον αυτού του τύπου οι  παλαιώσεις εκμεταλλεύονται και το Blue Economy, δηλαδή συνδέονται με καταδυτικό τουρισμό και εκμεταλλεύονται την ομορφιά του βυθού και ταυτόχρονα τον διατηρούν καθαρό.

Στην Ελλάδα, ο τομέας Blue Economy συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία της χώρας, δεδομένου του νησιωτικού της χαρακτήρα και της μεγάλης ακτογραμμής της (11η στον κόσμο), ενώ κλάδοι όπως η ναυτιλία, η λιμενική δραστηριότητα, ο θαλάσσιος τουρισμός αλλά και η αλιεία είναι σημαντικές πηγές προστιθέμενης αξίας.

Πηγή: greenagenda.gr

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση στα ποτά στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου, προκαλεί ανησυχία στους οινοπαραγωγούς. Η κατάργηση...

REPORTS

Με την κλιματική αλλαγή, ο Γάλλος αγρομετεωρολόγος Serge Zaka εκτιμά ότι θα αλλάξει η περιοχή κατανομής των μεσογειακών αμπελώνων. Ο οινολόγος Matthieu Dubernet πιστεύει...

REPORTS

Αναμφισβήτητα, τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε μια μεγάλη αλλαγή στις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν ανά περιοχή και κυρίως αφορούν την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι οινοποιοί της Κρήτης ετοιμάζονται για 17η ΧΡΟΝΙΑ να υποδεχτούν τους φίλους του κρητικού αμπελώνα στην Έκθεση Κρητικού Κρασιού «ΟιΝοτικά», που θα πραγματοποιηθεί 1,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Επιβεβαιώνονται από την πλευρά του πωλητή οι πληροφορίες που θέλουν την εξαγορά του Κτήματος Σεμέλη, ιδιοκτησίας του Μιχάλη Σάλλα (Lyktos Group), από τους αδελφούς...

REPORTS

Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου σχεδιάζεται να κάνουν το «ντεμπούτο» τους στην αγορά τα πρώτα κρασιά του Κτήματος ΑΛΦΑ, που παράγονται στο νέο βαρυτικό...

REPORTS

Αποκαλυπτική της ταχύτητας με την οποία βρίσκει τα πατήματά του, το μέχρι πρότινος παραμελημένο, τσίπουρο, ήταν έκθεση «Ελληνικό Απόσταγμα» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή...

REPORTS

Το φυσικό κρασί έχει κερδίσει σημαντική προσοχή τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως μια εναλλακτική λύση που επιδιώκει να αποκαταστήσει την ουσία...