Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Με Βασιλιά το «MAVRO» ο Πετρακόπουλος επιµένει φυσικά στον Θηραµόνα της Κεφαλονιάς

Η δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια από το Οινοποιείο Πετρακόπουλου στον Θηραµόνα της Κεφαλονιάς κρύβει, αν µη τι άλλο, ένα πείσµα για την αµπελοοινική παράδοση του νησιού και έναν σεβασµό στις ντόπιες ποικιλίες. ∆εν ξέρουµε αν και πόσο θα αλλάξει αυτήν τη συνταγή η µεταφορά της οινοποιητικής διαδικασίας στο νεόδµητο οινοποιείο της οικογένειας, ωστόσο δύσκολα οι σηµερινοί απόγονοι των Μελισσηνών και των Σολωµών θα µπουν στον πειρασµό να µετακινηθούν από τον απόλυτο σεβασµό στην αξία και τα χαρακτηριστικά της πρώτης ύλης.

Πήραµε µια καλή γεύση της παλέτας κρασιών της Πετρακόπουλος Winery πριν από λίγο καιρό στον φιλόξενο και καλαίσθητο χώρο που διατηρεί τα τελευταία χρόνια ο Νίκος Πετρακόπουλος στο Κολωνάκι. Ιδού οι εντυπώσεις:

Mavro 2017

Στα πλαίσια συζήτησης της οµάδας του Wine Trails γι’ αυτό το κρασί καταλήξαµε ότι η Μαυροδάφνη διαφαίνεται σε όλους τους τοµείς του συγκεκριµένου κρασιού και µοιάζει αρκετά µε την σπουδαία ιταλική ποικιλία Sangiovese. Στο κρασί αυτό απολαµβάνουµε την τυπική έκφραση της ποικιλίας σε συνδυασµό µε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της άγριας Κεφαλλονίτικης φύσης.  Φρούτα, βότανα και µπαχαρικά δίνουν έναν πολύ πληθωρικό χαρακτήρα που εξελίσσεται ακόµα περισσότερο µε µακρόχρονη παλαίωση. Παράλληλα, το κρασί έχει ένα αδιαπέραστο, βαθύ πορφυρό χρώµα που προδιαθέτει για τη συµπύκνωση. Πυκνό µαύρο κεράσι, κασσίς και βύσσινο συµπληρώνονται από νότες µαύρου τσαγιού, κανέλας, γαρύφαλλου, δάφνης, λεβάντας και σοκολάτας. Το στόµα µαγεύει µε την συµπύκνωση αλλά και τη φινέτσα του. Η τραγανή οξύτητα ισορροπεί µοναδικά µε το γεµάτο σώµα και τις µέτριες αλλά µεταξένιες ταννίνες. Ζουµερό βύσσινο, µύρτιλο και κεράσι µπλέκονται µε νύξεις βανίλιας, κανέλας, µαύρου πιπεριού, δάφνης, µωβ λουλουδιών και κακάου σε ένα φόντο ορυκτότητας.

Lefko 2021

Το Lefko 2021 είναι ένα κρασί το οποίο εντυπωσίασε κατά τη διάρκεια της γευστικής δοκιµής, καθώς επρόκειτο για ένα πλούσιο κρασί ασχέτως του νεαρού της ηλικίας του. Παράγεται από τον έντεχνο συνδυασµό των τοπικών ποικιλιών Βοστυλίδι και Μοσχάτο. Αρωµατικά το κρασί βγάζει έντονες νότες από µπριος και τοστ έχοντας στη µύτη πιο βουτυράτα στοιχεία, γεγονός που αρµόζει στον πλούσιο χαρακτήρα του.

Gold Ζακυνθινό 2021

Το Gold Ζακυνθινό του 2021 είναι ο ορισµός ενός comfort λευκού κρασιού, καθώς έχει ό,τι χρειάζεται σε µύτη και στόµα, προκειµένου να καταπλήξει µε τη φρεσκάδα του. Το Gold Ζακυνθινό παράγεται από επιλεγµένους, µικρού µεγέθους, παλαιούς, αυτόριζους και προφυλλοξηρικούς αµπελώνες. Η καλλιέργειά τους είναι ξηρική, µε κυπελλοειδή διαµόρφωση και πραγµατοποιείται χειρωνακτικά µε ήπιες ή/και βιολογικές µεθόδους. Αναλυτικότερα το κρασί αυτό έχει απαλό χρυσαφί χρώµα, όπως ακριβώς υποδηλώνει και το όνοµα του. Αρώµατα κουµκουάτ, ξύσµατος lime, αχλαδιού, πράσινου µήλου, ζουµερού λεµονιού αλλά και νότες αγιοκλήµατος, φρυγανιάς και βρεγµένης πέτρας συνθέτουν ένα απολαυστικό σύνολο. Τέλος, όσον αφορά το στόµα είναι πλούσιο και γεµάτο σε συνδυασµό µε την υψηλή φυσική του οξύτητα και τον κοµψά φαινολικό του χαρακτήρα, συνθέτουν ένα κρασί µοναδικό, µε µεγάλες δυνατότητες παλαίωσης.

Roz 2021

Και κάπως έτσι οδηγούµαστε στον µοντερνισµό, µέσα από ένα ροζέ κρασί σε στυλ Προβηγκίας. Το Roz 2021 αποτελεί την πιο σύγχρονη έκφραση της ξηρής Μαυροδάφνης. Η µύτη είναι εκφραστική, µε νότες από ροζ γκρέιπφρουτ, σαγκουίνι, νεράντζι, πετροκέρασο και άγουρη φράουλα. Νύξεις από λευκό τριαντάφυλλο και δάφνη συµπληρώνονται από ελαφρώς mineral χαρακτήρα, µε το στόµα να έχει µέτριο σώµα, ισορροπηµένη οξύτητα και πληθωρική αρωµατική ένταση. Καραµέλα βουτύρου, τριαντάφυλλο, γλυκό κεράσι, κυδώνι, ζουµερά εσπεριδοειδή και ευκάλυπτος συνυπάρχουν σε ένα φόντο ορυκτότητας. Βοτανική επίγευση που διαρκεί. Ένας αντάξιος ανταγωνιστής των ροζέ κρασιών της Νότιας Γαλλίας.

Διαβάστε επίσης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η φυτοπροστασία στον αμπελώνα αποτελεί κρίσιμη πτυχή της γεωργικής πρακτικής, καθώς επηρεάζει άμεσα την ποιότητα και ποσότητα της παραγωγής του κρασιού. Σε αυτό το...

REPORTS

Διττή δραστηριότητα διατηρεί η Οινοποιία Τσικρικώνη με έδρα το Μυρτόφυτο Καβάλας, έχοντας να παρουσιάσει τόσο την οινική της παραγωγή όσο και την έκθλιψη και...

REPORTS

Το ιστορικό οινοποιείο της βορειότερης αµπελουργικής ζώνης της Ελλάδας κάνει την εµφάνισή του, το µακρινό 1959. Το συνεταιριστικό οινοποιείο της περιοχής αποτέλεσε την αρχή...

REPORTS

Διαδοχικές κρίσεις, πολιτικές αστοχίες και ανισότητες της ΚΑΠ, εμπορικοί συμβιβασμοί, πανδημία, ρωσο-ουκρανικός πόλεμος συνθέτουν το παζλ για το αγροτικό ξέσπασμα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες...