Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μία αφρώδης πρόποση για την εβδομάδα αγγλικού οίνου που επιζητά παγκόσμια αναγνώριση

Την αναγνώριση που τους αξίζει επιδιώκουν, όπως λένε, οι βρετανοί οινοποιοί να αποσπάσουν από το παγκόσμιο κοινό, μέσω της επικείμενης εβδομάδας οίνου στις 21-29 Ιουνίου.

Μέσω αυτής της καμπάνιας στην αρχή του καλοκαιριού, διάφορες εκδηλώσεις σε σχεδόν όλα τα οινοποιεία Μεγάλης Βρετανίας έχουν στόχο την καλύτερη προώθηση των κρασιών αλλά και την σύνδεση αυτών με όμορφες εμπειρίες και αναμνήσεις. «Ο οινοτουρισμός μας βοηθά να γίνουμε κάτι περισσότερο από μια μάρκα που βλέπουν οι άνθρωποι σε μια λίστα κρασιών εστιατορίου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Nick Toomey από το Rathfinny Wine Estate.

Γιατί όμως τόση έμφαση στον αφρώδη οίνο;  Η απάντηση σε αυτό, έρχεται μέσα από μια γρήγορη ιστορική αναδρομή. Παραδοσιακά, η Μ. Βρετανία λόγω του κλίματος που επικρατούσε δεν καλλιεργούσε αμπελώνες. Όμως, τα τελευταία 20 χρόνια -λόγω την κλιματικής αλλαγής- οι συνθήκες έγιναν πάλι ευνοϊκές και άρχισε μια νέα εποχή για το βρετανικό κρασί. Από το Κεντ, τον γνωστό «κήπο της Αγγλίας»,  με terroir που θυμίζει αυτό της Καμπανίας, την επαρχία της Γαλλίας από όπου προέρχονται οι γνωστές σαμπάνιες.

Ένα ακόμα σημαντικό γεγονός που ώθησε του Άγγλους αμπελουργούς στην δημιουργία αφρώδους κρασιών, έναντι ήσυχων, έγκειται στην… αδυναμία τους για την βασιλική οικογένεια. Ειδικές φιάλες αφρώδους κρασιού και σαμπάνιας ανοίγονταν στα εορταστικά τραπέζια του Βασιλείου με τελευταίο μεγάλο γεγονός τον εορτασμό του Πλατινένιου Ιωβηλαίου της βασίλισσας Ελισάβετ στις 6 Φεβρουαρίου του 2022, όπου για ακόμη μια φορά επιλέχθηκε γαλλικό αφρώδες κρασί, αντί βρετανικό.

Με τα αφρώδη βρετανικά κρασιά να υπερισχύουν των γαλλικών στις τυφλές δοκιμές και την ανερχόμενη τάση του οίνοτουρισμού της Αγγλίας ίσως αυτή η εποχή, αλλά κυρίως η εβδομάδα που μας έρχεται, να είναι η πλέον κατάλληλη για την δοκιμή  ή ακόμα και την επίσκεψη στα ίδια τα οινοποιεία του νησιού!

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι νομοθέτες της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν τα σχέδια για την επισήμανση του κρασιού ως «μειωμένης περιεκτικότητας σε αλκοόλ» αντί για «χαμηλή»...

REPORTS

Ο Γάλλος μεγιστάνας François Pinault, μέσω της οινικής του εταιρείας Artémis Domaines, ανακοίνωσε πρόσφατα τη δημιουργία ενός νέου κτήματος στη Βουργουνδία με το όνομα...

REPORTS

Στην πόλη Ανάπα, στα νότια της Ρωσίας, συντελείται μια ήσυχη αλλά καθοριστική αλλαγή στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στα κελάρια της χώρας. Εκεί...

REPORTS

Οι νομοθέτες της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν τα σχέδια για την επισήμανση του κρασιού ως «μειωμένης περιεκτικότητας σε αλκοόλ» αντί για «χαμηλή»...

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

REPORTS

Με ιδιαίτερη χαρά, η ΓΕΝΚΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ και τα καταστήματα CELLIER σας προσκαλούν στο GENKA WINE FAIR 2025, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου...

REPORTS

Στο ύψος των 1.705.581 hl καταγράφηκαν με 31/7/2025 τα αποθέματα οίνων και γλευκών, σύμφωνα με την ανακοίνωση που απέστειλε στην Commission το τμήμα Αμπέλου...

REPORTS

Η γαλλική οινοποιία βιώνει μια κρίση που αγγίζει κάθε της επίπεδο, από τους αμπελουργούς έως τους προμηθευτές και τις υπηρεσίες που την πλαισιώνουν. Οι...