Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ισορροπία και εύρωστοι αμπελώνες για το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο στην ορεινή Αιγιαλεία

Στην ορεινή Αιγιαλεία ο φετινός χειμώνας γενικά ήταν μικρής διάρκειας και ήπιος, χωρίς βροχές και χιονοπτώσεις και η άνοιξη του ’24 ήταν εξίσου στεγνή με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ιδιαίτερα υδατικά αποθέματα στο έδαφος, ενώ το φετινό καλοκαίρι ξεκίνησε ιδιαίτερα έντονο από νωρίς με αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, σημειώνει ο Στέλιος Τσίρης, οινολόγος του Κτήματος Μέγα Σπήλαιο.

Όπως ο ίδιος συμπληρώνει: «Βιώνουμε ήδη πιο πρώιμο τρύγο, περίπου 3 εβδομάδες νωρίτερα συμβαίνει η πρωίμιση του καρπού. Η πιο κρίσιμη και σημαντική περίοδος θα είναι οι επόμενοι δύο μήνες. Γενικά, όμως, οι αμπελώνες μας φέτος είναι πιο ισορροπημένοι και εύρωστοι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όπου είχαμε μείωση της παραγωγής περίπου 40-50%. Έχουμε ικανοποιητική καρπόδεση, με κάποιες επιφυλάξεις ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες του επόμενου διαστήματος (ιδιαίτερα για τους νεότερους σε ηλικία αμπελώνες μας)» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 40 του WineTrails

Bιώσιµη, αειφόρος ανάπτυξη σε υψόμετρο 800 μέτρων

Το Κτήµα Μέγα Σπήλαιο είναι ο ιστορικός αµπελώνας της οµώνυµης Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, το αλλοτινό Μεγάλο Αµπέλι του µοναστηριού µε τη χιλιόχρονη ιστορία. Η αναγέννησή του ξεκινά το 1999, όταν οι αδελφοί Γιάννης και Θεόδωρος Αναστασίου, έµπειροι και οραµατιστές, ιδιοκτήτες της οινοποιίας Cavino από το γειτονικό Αίγιο, αναλαµβάνουν το Μεγάλο Αµπέλι µέσω µακροχρόνιας µίσθωσης από τη Μονή και το µετατρέπουν στο Κτήµα Μέγα Σπήλαιο. Στον πυρήνα της φιλοσοφίας του Κτήµατος βρίσκεται η βιώσιµη, αειφόρος ανάπτυξη αλλά και η προστασία της περιοχής. Οι αµπελώνες του, που βρίσκονται σε µοναδικές φυσικές συνθήκες σε υψόµετρο 800 µ. πάνω από τη θάλασσα, υιοθετούν τις αρχές της οργανικής καλλιέργειας και εκφράζουν την παράδοση αιώνων στην αµπελουργία και την οινοποίηση, παράγοντας ξεχωριστά κρασιά µε έντονη προσωπικότητα, γοητευτικά αρώµατα και πολυπλοκότητα.

Ο Στέλιος Τσίρης, οινολόγος µε πολυετή πείρα, και η συνεργάτης του, οινολόγος Ευαγγελία Αµανατίδη µαζί µε την οµάδα των αµπελουργών και των βοηθών οινολόγων είναι αυτοί που δηµιουργούν τους οίνους του Κτήµατος, το οποίο να σηµειωθεί ότι εδώ και ένα χρόνο περίπου έχει ανοίξει τις πύλες του στους επισκέπτες προσφέροντας µια µοναδική οινική εµπειρία.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο και η Cavino S.A. ήταν το μόνο ελληνικό οινοποιείο που συμμετείχε στη διεθνή έκθεση “The Art of Drinks” στο Άμστερνταμ,...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Μια αξέχαστη εμπειρία είχαν την ευκαιρία να βιώσουν όσοι επισκέφθηκαν την Κυριακή 29 Ιουνίου το ιστορικό Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, καθώς πέρα από την μαγεία...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Η παγκόσμια αγορά κρασιού κλείνει το 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιών αλλαγών, όπως παρουσιάζει η Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων της Vinetur στις 19 Νοεμβρίου....