Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ισορροπία και εύρωστοι αμπελώνες για το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο στην ορεινή Αιγιαλεία

Στην ορεινή Αιγιαλεία ο φετινός χειμώνας γενικά ήταν μικρής διάρκειας και ήπιος, χωρίς βροχές και χιονοπτώσεις και η άνοιξη του ’24 ήταν εξίσου στεγνή με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ιδιαίτερα υδατικά αποθέματα στο έδαφος, ενώ το φετινό καλοκαίρι ξεκίνησε ιδιαίτερα έντονο από νωρίς με αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, σημειώνει ο Στέλιος Τσίρης, οινολόγος του Κτήματος Μέγα Σπήλαιο.

Όπως ο ίδιος συμπληρώνει: «Βιώνουμε ήδη πιο πρώιμο τρύγο, περίπου 3 εβδομάδες νωρίτερα συμβαίνει η πρωίμιση του καρπού. Η πιο κρίσιμη και σημαντική περίοδος θα είναι οι επόμενοι δύο μήνες. Γενικά, όμως, οι αμπελώνες μας φέτος είναι πιο ισορροπημένοι και εύρωστοι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όπου είχαμε μείωση της παραγωγής περίπου 40-50%. Έχουμε ικανοποιητική καρπόδεση, με κάποιες επιφυλάξεις ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες του επόμενου διαστήματος (ιδιαίτερα για τους νεότερους σε ηλικία αμπελώνες μας)» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 40 του WineTrails

Bιώσιµη, αειφόρος ανάπτυξη σε υψόμετρο 800 μέτρων

Το Κτήµα Μέγα Σπήλαιο είναι ο ιστορικός αµπελώνας της οµώνυµης Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, το αλλοτινό Μεγάλο Αµπέλι του µοναστηριού µε τη χιλιόχρονη ιστορία. Η αναγέννησή του ξεκινά το 1999, όταν οι αδελφοί Γιάννης και Θεόδωρος Αναστασίου, έµπειροι και οραµατιστές, ιδιοκτήτες της οινοποιίας Cavino από το γειτονικό Αίγιο, αναλαµβάνουν το Μεγάλο Αµπέλι µέσω µακροχρόνιας µίσθωσης από τη Μονή και το µετατρέπουν στο Κτήµα Μέγα Σπήλαιο. Στον πυρήνα της φιλοσοφίας του Κτήµατος βρίσκεται η βιώσιµη, αειφόρος ανάπτυξη αλλά και η προστασία της περιοχής. Οι αµπελώνες του, που βρίσκονται σε µοναδικές φυσικές συνθήκες σε υψόµετρο 800 µ. πάνω από τη θάλασσα, υιοθετούν τις αρχές της οργανικής καλλιέργειας και εκφράζουν την παράδοση αιώνων στην αµπελουργία και την οινοποίηση, παράγοντας ξεχωριστά κρασιά µε έντονη προσωπικότητα, γοητευτικά αρώµατα και πολυπλοκότητα.

Ο Στέλιος Τσίρης, οινολόγος µε πολυετή πείρα, και η συνεργάτης του, οινολόγος Ευαγγελία Αµανατίδη µαζί µε την οµάδα των αµπελουργών και των βοηθών οινολόγων είναι αυτοί που δηµιουργούν τους οίνους του Κτήµατος, το οποίο να σηµειωθεί ότι εδώ και ένα χρόνο περίπου έχει ανοίξει τις πύλες του στους επισκέπτες προσφέροντας µια µοναδική οινική εµπειρία.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

To Σάββατο 31 Αυγούστου το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, υποδέχτηκε επισκέπτες & οινόφιλους για μία ολοκληρωμένη οινική εμπειρία, μέσα σε ένα μαγευτικό τοπίο με ένα...

REPORTS

Από το επιβλητικό αμπελοτόπι του Μέγα Σπηλαίου ξεκίνησε την Τρίτη 2 Απριλίου την περιοδεία του στην Πελοπόννησο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συνοδεία...

REPORTS

Την αρχή µιας νέας εποχής, στην οποία ο οινοτουρισµός θα αποτελέσει στοιχείο στρατηγικής και ένα κίνητρο για τη δηµιουργία σηµαντικού πόλου έλξης επισκεπτών, σηµατοδότησε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Rioja, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιστορικές οινικές περιοχές της Ισπανίας, βρίσκεται μπροστά σε ένα φαινομενικά παράδοξο ενδεχόμενο: την ελεγχόμενη μείωση των...

REPORTS

Με ιστορία πάνω από 145 χρόνια και διαρκή αφοσίωση στην ποιότητα, τα Οινοποιεία Μπουτάρη συνεχίζουν να αποδεικνύουν την αξία τους στην παγκόσμια οινική αγορά....

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...