Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η βιωσιμότητα στο κρασί φθίνει εν μέσω αλλαγών στις προτιμήσεις καταναλωτών

Η βιωσιμότητα έχει πλέον καθιερωθεί ως σημαντικό ζήτημα στη διεθνή οινική αγορά, με πολλούς παραγωγούς να τονίζουν τις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές τους. Παρά τη γενικευμένη υιοθέτηση τέτοιων πρακτικών, η αποτελεσματικότητά της ως στρατηγικής μάρκετινγκ φαίνεται να φθίνει…

Η Kristen Goceljak, διευθύντρια οίνου στο Kent Hospitality Group, αναφέρει ότι η βιώσιμη καλλιέργεια είναι τόσο διαδεδομένη πλέον που δεν αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις οινοποιίες. Αν και η ηθική κατανάλωση εξακολουθεί να έχει ισχυρή παρουσία στα μηνύματα πολλών οινοποιείων, οι επαγγελματίες του κλάδου αναρωτιούνται κατά πόσο επηρεάζει πραγματικά τις καταναλωτικές αποφάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα της CGA by NIQ αποκαλύπτει ότι περισσότερο από το 70% των καταναλωτών δηλώνει πως η βιωσιμότητα είναι σημαντική, όμως λίγοι την ενσωματώνουν πραγματικά στις αγοραστικές επιλογές τους, ειδικά όταν πρόκειται για προϊόντα όπως το κρασί, όπου η τιμή παίζει πρωταρχικό ρόλο. Ο Rupert Pritchett της Taurus Wines στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώνει πως οι πελάτες του ενδιαφέρονται κυρίως για την τιμή και συχνά αντιδρούν αρνητικά σε μηνύματα που μοιάζουν υπερβολικά ηθικολογικά.

Μερικοί επαγγελματίες πιστεύουν ότι η προβολή της βιωσιμότητας, μαζί με θέματα όπως η ποικιλομορφία και η ισότητα, θα μπορούσαν να προσελκύσουν νέους καταναλωτές. Ωστόσο, δεδομένα από την IWSR δείχνουν ότι οι νέοι καταναλωτές εστιάζουν κυρίως στην τιμή, τις γευστικές προτιμήσεις και τα θέματα υγείας, παρά στις περιβαλλοντικές πρακτικές των οινοποιείων.

Παράλληλα, ο Stuart Skea, sommelier στο Aizle Restaurant στο Εδιμβούργο, υποστηρίζει ότι το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τη διαδικασία παραγωγής κρασιού είναι γενικά χαμηλό. Αντίθετα, η Ren Neuman από το Printemps της Νέας Υόρκης βλέπει αξία στην ενσωμάτωση της βιωσιμότητας σε ευρύτερες αφηγήσεις, ώστε να τραβήξει την προσοχή των καταναλωτών χωρίς να τους επιβαρύνει.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως ένα ακόμα ζήτημα είναι η πολυπλοκότητα των πιστοποιήσεων βιωσιμότητας, οι οποίες δημιουργούν σύγχυση στους καταναλωτές. Η Andrea Cardenas της Viña Seña προτείνει τη δημιουργία κοινών και σαφών προτύπων που θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να κατανοούν και να συγκρίνουν τις πρακτικές διαφορετικών οινοποιείων.

Παρά τις προκλήσεις, ορισμένοι παραγωγοί, όπως ο Anselmo Guerrieri Gonzaga του San Leonardo, εξακολουθούν να πιστεύουν στην αυθεντική δέσμευση προς τη βιωσιμότητα, θεωρώντας ότι αυτό προσδίδει ποιότητα και βάθος στα κρασιά τους.

Συμπερασματικά, αν και η βιωσιμότητα παραμένει σημαντική αξία στον οινικό κλάδο, φαίνεται ότι δεν επαρκεί πλέον από μόνη της ως καθοριστικό εργαλείο μάρκετινγκ. Η ποιότητα και η παράδοση παραμένουν κυρίαρχες αξίες για τους περισσότερους καταναλωτές, σε μια αγορά που συνεχώς εξελίσσεται.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η γνωμοδότηση αφορά μια συμφωνία για τον καθορισμό ενδεικτικών τιμών για τον οίνο που παράγεται σύμφωνα με τα πρότυπα για βιολογικά κρασιά και για...

REPORTS

To διοικητικό συμβούλιο της Terroirs et Vignerons de Champagne, μιας από τις μεγαλύτερες συνεταιριστικές ομάδες στην περιοχή της Καμπανίας, εξέλεξε τον Éric Potié για...

REPORTS

Οι παραγωγοί του φημισμένου ιταλικού κρασιού Chianti απαιτούν μια νέα στρατηγική εξαγωγών που θα υποστηρίζεται από την ΕΕ και θα στοχεύει σε αγορές όπως...

REPORTS

Η Familia Torres, το καταλανικό οινοποιείο που είναι γνωστό για την αναβίωση γηγενών ποικιλιών σταφυλιών, διόρισε νέο γενικό διευθυντή τον Fabrice Ducceschi, ο οποίος...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του ωΐδιου, με τις ράγες των σταφυλιών να είναι ευαίσθητες στον μύκητα μέχρι και το γυάλισμα, ενώ οι...

REPORTS

Με έντονα αρώματα από Μοσχάτο Σάμου που συνταιριάζουν απολαυστικά με τις παραδοσιακές αυθεντικές γεύσεις του Αιγαίου ολοκληρώθηκε το 5ο Lesvos Food Fest, που πραγματοποιήθηκε...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Η Ιταλία δείχνει να αντιστέκεται στην καθοδική τάση των εκλεκτών οίνων, με την περιοχή της Τοσκάνης να αναδεικνύεται η μεγάλη πρωταγωνίστρια της γειτονικής χώρας...