Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Δύο νέοι οινοποιοί παράγουν αποκλειστικά αφρώδη με έδρα τη Νεμέα

Φρέσκια παραγωγική προσπάθεια στον οινότοπο της Νεμέας αποτελεί το οινοποιείο Milia Riza, όπου δύο νέοι σε ηλικία οινολόγοι και οινοποιοί, αποφάσισαν να βασιστούν σε διαθέσιμες ποικιλίες από ιδιόκτητους οικογενειακούς αμπελώνες και να τις αξιοποιήσουν, παράγοντας αποκλειστικά αφρώδη κρασιά, κάτι που αποδίδει και την φιλοσοφία τους ως προς την οινοποίηση.

Η Νάνσυ Μάζου και ο Στέφανος Στάντε αποφάσισαν το 2020 να επικεντρωθούν αποκλειστικά στην παραγωγή αφρώδους οίνου, δημιουργώντας το οινοποιείο Milia Riza. Οι δύο παραγωγοί με έδρα τη Νεμέα παράγουν ετικέτες που βασίζονται στην παραδοσιακή μέθοδο της σαμπάνιας. Η αρχή έγινε με έξι ετικέτες: Μοσχοφίλερο blanc de gris, Mοσχοφίλερο rosé de gris, Αγιωργίτικο blanc de noir, το “The Experiential” blanc de gris από Μοσχοφίλερο που η ζύμωσή του έχει ολοκληρωθεί σε βαρέλι, το “The Experiential” μία ετικέτα από Chardonnay και μία από Pinot Noir που επίσης έχουν ζυμωθεί σε βαρέλι.

«Θεωρήσαμε ότι οι ποικιλίες που είχαμε στους αμπελώνες μας ήταν ιδανικές για να αναδείξουν όλες τους τις εκφάνσεις σε αφρώδες κρασί. Πιστέψαμε στις δυνατότητες που έχουν το Chardonnay, το Pinot Noir και το Αγιωργίτικο, το οποίο αποτελεί μία πολυδύναμη ποικιλία και ταυτίζεται απόλυτα με το οινικό δυναμικό της περιοχής που δραστηριοποιούμαστε. Ταυτόχρονα, είδαμε τις προοπτικές που υπάρχουν και θα εκδηλωθούν τα επόμενα χρόνια ακόμα περισσότερο ως προς τη ζήτηση για αφρώδεις οίνους», εξηγεί η Νάνσυ Μάζου.

Οι δύο οινολόγοι ανέλαβαν τους οικογενειακούς αμπελώνες στη Νεμέα και αποφάσισαν να τους αξιοποιήσουν δημιουργώντας ένα καινούργιο οινοποιείο. «Δεν υπήρχε προηγούμενη δραστηριότητα στην οινοποίηση, εκτός από την οικογενειακή μας περιουσία που ήταν τα αμπέλια μας. Τόσο εγώ όσο και ο Στέφανος είχαμε εργαστεί το προηγούμενο διάστημα σε οινοποιεία, ωστόσο αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας». Όλα τα κρασιά που παράγουν είναι ξηρά με περιεκτικότητα σε σάκχαρα μικρότερη από 1 γραμμάριο.

Περίπου 2,5 στρέμματα καλλιέργειας από κάθε ποικιλία

Διαθέτουν περίπου 2,5 στρέμματα από την κάθε ποικιλία με περιορισμένες στρεμματικές αποδόσεις. Λίγο μεγαλύτερη είναι η έκταση που διαθέτουν για την καλλιέργεια του Αγιωργίτικου που αποτελεί και την κύρια ποικιλία στην περιοχή της Νεμέας. Αυτή τη στιγμή διαθέτουν τα προϊόντα τους στην Ολλανδία και τις μεγαλύτερες ποσότητες στην ελληνική αγορά. «Δεν μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε πολύ τις ποσότητες που παράγουμε. Αυτή τη στιγμή η ετήσια παραγωγή μας ανέρχεται στις 12.000 φιάλες, ενώ το 2020 ξεκινήσαμε με 5.000 φιάλες. Σκοπός μας για τα επόμενα πέντε χρόνια είναι να μην υπερβούμε τις 20.000 φιάλες ανά έτος».

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα τελευταία χρόνια, οι οινοποιοί στη Γαλλία εξερευνούν νέες μεθόδους για τον προσδιορισμό της βέλτιστης ημερομηνίας συγκομιδής των σταφυλιών, με στόχο την παραγωγή οίνων...

REPORTS

Οι γαλλικές αμπελουργικές περιοχές πραγματοποιούν αξιοσημείωτες αλλαγές στους αμπελώνες τους, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν και οι κλιματικές συνθήκες εξελίσσονται.

REPORTS

Κάθε γουλιά του Doux Basil Smash Cocktail είναι ένας ύμνος στις αισθήσεις. Ένα cocktail που δεν φτιάχτηκε απλώς για να δροσίζει - φτιάχτηκε για...

REPORTS

Άνοιγμα σε νέες αγορές πέραν των ΗΠΑ για κρασί και αγροτικά ήταν η σύσταση του Επιτρόπου Γεωργίας, Κρίστοφ Χάνσεν, στη διάρκεια ακρόασης του ενώπιον...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στις 15 Ιουνίου 2025, ο εμβληματικός Φάρος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πλημμύρισε με αρώματα, χρώματα και νότες ροζέ κρασιού, φιλοξενώντας για ακόμη...

REPORTS

O σπόρος για την ανάδειξη του πολυποίκιλου μεσσηνιακού αμπελώνα μπήκε το 2023, μέσω του πρώτου Messinia Terroirs Wine Festival. Φέτος, το διαδραστικό οινικό φεστιβάλ...

REPORTS

Στο πλαίσιο διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος, η ΚΕΟΣΟΕ και τα μέλη της Επιχειρησιακής Ομάδας “OINOS”, διοργανώνουν Ημερίδα στις 20 Ιουνίου 2025 και ώρα...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Πιο όψιμη κατά περίπου 3-4 ημέρες αναμένεται η φετινή χρονιά σε σχέση με το 2024 στους αμπελώνες της Κρήτης σύμφωνα με νέο δελτίο γεωργικών...