Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Από τις 10 έως 26 Απριλίου ανοιχτές οι αιτήσεις για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση:

1) Για να είναι επιλέξιμες οι αιτήσεις θα πρέπει ο αιτών να διαθέτει αγροτεμάχιο/α έκτασης τουλάχιστον ίσης με την έκταση που αιτείται (κριτήριο του άρθρου 64 παράγραφος 1 στοιχείο α) του Καν (Ε.Ε.) αριθμ. 1308/2013). Εφόσον στο/α αγροτεμάχιο/α της αίτησης, υφίσταται καλλιέργεια αμπελώνα με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου, δεν υποβάλλεται αίτηση χορήγησης άδειας νέας φύτευσης για τα συγκεκριμένα τεμάχια. Για τις περιπτώσεις υφιστάμενης άλλης καλλιέργειας, ο παραγωγός, αναλαμβάνει την υποχρέωση της εκρίζωσής της πριν την υλοποίηση της χορηγηθείσας άδειας νέας φύτευσης οινοποιήσιμης ποικιλίας αμπέλου.

2) Για να είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για τη χορήγηση άδειας νέας φύτευσης θα πρέπει στην αμπελουργική εκμετάλλευση του αιτούντα να μην καταγράφονται αμπελοτεμάχια με μη εγκεκριμένη φύτευση. Ο έλεγχος πραγματοποιείται κατά την υποβολή της αίτησης μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας.

3) Ως μέγιστο όριο αιτούμενης έκτασης για άδεια νέας φύτευσης ορίζεται το όριο των εκατό (100) στρεμμάτων και δύναται να αντιστοιχεί σε ένα ή περισσότερα αγροτεμάχια με ελάχιστη έκταση ανά αγροτεμάχιο το ένα (1) στρέμμα.

4) Ως ελάχιστο όριο αιτούμενης έκτασης για άδεια νέας φύτευσης ορίζεται το όριο των τριών (3) στρεμμάτων και δύναται να αντιστοιχεί σε ένα ή περισσότερα αγροτεμάχια με ελάχιστη έκταση ανά αγροτεμάχιο το ένα (1) στρέμμα. για όλες τις Περιφέρειες εκτός της ομάδας περιφερειών (ΚΡΗΤΗ – ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΗΠΕΙΡΟΥ που το ελάχιστο όριο ορίζεται σε ένα (1) στρέμμα).

5) Οι εν λόγω εκτάσεις δύνανται να είναι ιδιόκτητες ή/και ενοικιαζόμενες.

Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, σημαντική μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη απόφαση επέρχεται:

  • Στη μοριοδότηση του κριτηρίου Δ.  Εκτάσεις που προορίζονται  για νέα φύτευση στο πλαίσιο της  διεύρυνσης των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με το οποίο την υψηλότερη βαθμολόγηση (0,30), λαμβάνει  η  αμπελουργική εκμετάλλευση του αιτούντος όταν είναι μεγαλύτερη των 20 στρ. έως και 50 στρέμματα, εκτός από τις Περιφέρειες ΚΡΗΤΗΣ, ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ και ΗΠΕΙΡΟΥ στις οποίες τη μεγαλύτερη βαθμολόγηση, λαμβάνει το εύρος των εκτάσεων από 3 έως 10 στρέμματα.
  • Προστίθεται  το κριτήριο Ε. Μέλος συλλογικού φορέα, ήτοι οινοποιητικού συνεταιρισμού/αναγνωρισμένης ομάδας παραγωγών/αναγνωρισμένης οργάνωσης παραγωγών αμπελοοινικού τομέα, το οποίο βαθμολογείται με 0,15 μόρια με σύνολο τη μονάδα.
  • Η Ελάχιστη αιτούμενη έκταση ορίζεται στα 3 στρέμματα, εκτός των Περιφερειών ΚΡΗΤΗΣ, ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ,  ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ και ΗΠΕΙΡΟΥ, για τις οποίες η Ελάχιστη αιτούμενη έκταση ορίζεται στο 1 στρέμμα.
  • Η κατανομή των εκτάσεων στην περίπτωση μη απορρόφησης των δικαιούμενων εκτάσεων (1%) από μια Περιφέρεια, θα διανέμεται στις υπόλοιπες με βάση την εκδήλωση ενδιαφέροντος της κάθε Περιφέρειας κατ’ έτος, που  προκύπτει από το υπερβάλλον  πλήθος των επιλέξιμων αιτημάτων, σε στρέμματα.
  • Σε περίπτωση ισοβαθμίας των αιτούντων που κατατάσσονται τελευταίοι ,καταργείται η αναλογική κατανομή μικρότερων από τις αιτηθείσες εκτάσεις και η  προτεραιότητα παρέχεται στους αιτούντες μεταξύ των 20 στρ έως και 50 στρέμματα, ή  από 3 έως 10 στρέμματα για τις Περιφέρειες ΚΡΗΤΗΣ, ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ και ΗΠΕΙΡΟΥ.

Αναλυτικά η απόφαση του Υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη διαθέσιμη εδώ.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails

Κριτήρια προτεραιότητας

Οι άδειες φύτευσης μοιράζονται ανά Αμπελουργική Περιφέρεια (8 Περιφέρειες συν μία που ενσωματώνει τις Περιφέρειες Κρήτης, Νοτίου-Βορείου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων και Ηπείρου). Οι αιτήσεις βαθμολογούνται και κατατάσσονται με τα εξής κριτήρια:

Κριτήριο Α: Παραγωγοί που φυτεύουν οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου για πρώτη φορά και εγκαθίστανται ως αρχηγοί της εκμετάλλευσης (νεοεισερχόμενοι).

Κριτήριο Β: Εκτάσεις όπου οι αμπελώνες συμβάλλουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος i) βιολογικού αμπελώνες ii) αμπελώνες με σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης iii) αναβαθμίδες.

Κριτήριο Γ: Εκτάσεις που αντιμετωπίζουν φυσικούς ή άλλους ειδικούς περιορισμούς i) νησιωτική περιοχή (εκτός Κρήτης και Εύβοιας) ii) περιοχές με υψόμετρο άνω των 500 μ. τουλάχιστον, μη συμπεριλαμβανομένων υψιπέδων.

Κριτήριο Δ: Εκτάσεις που προορίζονται για νέα φύτευση στο πλαίσιο της διεύρυνσης των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων.

Κριτήριο Ε: Μέλος συλλογικού φορέα, ήτοι οινοποιητικού συνεταιρισμού/αναγνωρισμένης ομάδας παραγωγών/αναγνωρισμένης οργάνωσης παραγωγών αμπελοοινικού τομέα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Νέα διοίκηση προέκυψε στην Ένωση των Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου, με τον Άρη Τσέλεπο να τοποθετείται μετά από ομόφωνη απόφαση ως νέος πρόεδρος...

REPORTS

Ένα ουσιαστικό εργαλείο το οποίο μπορεί να αναδείξει τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που προσφέρει ο Οινοτουρισμός για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας συνολικά...

REPORTS

Παράθυρο στον αναπτυγμένο κόσμο του οίνου αποτέλεσε το ετήσιο Συνέδριο που διοργάνωσε στην Αθήνα (ξενοδοχείο Electra Palace – 10 Μαίου 2024) το Ευρωπαϊκό Τμήμα...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Κίνητρο για να αναπτύξει ο ανήσυχος οινοποιός το δυναµικό του δίνει η Μαλαγουζιά, µία από τις ανερχόµενες ελληνικές αρωµατικές λευκές ποικιλίες, προσφέροντας πολλές παραλλαγές...