Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Από χέρια οινοποιών το πρώτο εγχώριο απόσταγμα οινολασπών

To πρώτο απόσταγμα οινολασπών στην Ελλάδα δημιούργησε το αποστακτήριο Lost Lake Distillery της οικογένειας Ζαχαρία, η οποία είναι γνωστή από το Κτήμα Μουσών.

Του Γιώργου Λαμπίρη

Το νέο αλκοολούχο γέννημα του Lost Lake Distillery αποτέλεσε ταυτόχρονα και το πρώτο απόσταγμα ευγενών οινολασπών στην ελληνική αγορά αλκοολούχων. Πρόκειται για μία ετικέτα που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της οινοποίησης, θα έλεγε κανείς κατά τύχη, με ερέθισμα τα έντονα αρώματα που ανέδιδαν οι οινολάσπες μετά την αλκοολική ζύμωση του κρασιού. Σε αυτό αποδόθηκε η ονομασία Hefebrand, λέξη που στα γερμανικά σημαίνει «απόσταγμα οινολασπών», ούτως ώστε να είναι διεθνώς αναγνωρίσιμο και εύληπτο το περιεχόμενο του διάφανου μπουκαλιού, το οποίο δημιούργησε η οικογένεια Ζαχαρία. Ο λόγος για την οικ

ογένεια οινοποιών και αποσταγματοποιών, η οποία βρίσκεται πίσω από σειρά ετικετών τόσο υπό το Κτήμα Μουσών, όσο και υπό την έτερη δραστηριότητα που είναι το Lost Lake Distillery και αποτελεί τη μετεξέλιξη της προϋπάρχουσας εταιρείας «Τσίπουρο Ζαχαρία».

«Βρισκόμασταν στο οινοποιείο και δημιουργούσαμε τα χαρμάνια για τα πρώτα κρασιά πριν από περίπου ενάμιση μήνα. Αφού κάναμε τις πρώτες μεταγγίσεις και επέβλεπα τη διαδικασία, αδειάσαμε την πρώτη δεξαμενή για να πέσει το τελικό χαρμάνη, πλύναμε τις λάσπες και κατά την απόρριψή τους μοσχοβόλησε ο τόπος. Τότε αποφάσισα ότι θα έπρεπε να τις αποστάξουμε καθώς οι οινολάσπες ήταν πιο αρωματικές και από το ίδιο το κρασί. Έτσι γεννήθηκε το απόσταγμα οινολασπών», περιγράφει ο οινολόγος και αποσταγματοποιός, Νίκος Ζαχαρίας.

Επιλέγοντας τις ευγενείς οινολάσπες

Για την απόσταξη του συγκεκριμένου αποστάγματος επιλέγονται οι ονομαζόμενες ευγενείς οινολάσπες. «Οι οινολάσπες της πρώτης ζύμωσης είναι πολύ βαριές και εκπέμπουν δυσάρεστα αρώματα γι’ αυτό και τις απολασπώνουμε και στη συνέχεια τις απορρίπτουμε. Επομένως ξεκινάει η αλκοολική ζύμωση μετά την απολάσπωση και έχουμε στη διάθεσή μας ένα καθαρό γλεύκος. Μετά την ολοκλήρωση της ζύμωσης στο κάτω μέρος απομένουν κάποιες λεπτές οινολάσπες. Επειδή είναι λεπτές και ιδιαίτερα αρωματικές ονομάζονται ευγενείς οινολάσπες. Από αυτές επιλέγουμε το πάνω μέρος, που είναι και το πιο φίνο», εξηγεί ο κύριος Ζαχαρίας.

Νίκος Ζαχαρίας, Οινολόγος, Οινοποιός, Αποσταγματοποιός

Βήμα διάθεσης των μονοποικιλιακών αποσταγμάτων στις ΗΠΑ

Οι οινοποιοί επέλεξαν οινολάσπες από διάφορες ποικιλίες κρασιών και δημιούργησαν το Hefebrand στους 40 αλκοολικούς βαθμούς. Τα περισσότερα από τα 800 μπουκάλια που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά πρόκειται να διατεθούν τόσο στο εξωτερικό – η κύρια δραστηριότητα του Lost Lake Distillery είναι εκτός Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε χώρες της Ευρώπης – όσο και στην εγχώρια αγορά, με τον Νίκο Ζαχαρία να εξηγεί ότι η βάση της εταιρείας βρίσκεται στη χώρα μας και δεν θα μπορούσαν να μην διατεθούν κάποιες ποσότητες και εδώ. Aυτή την περίοδο το Lost Lake Distillery βρίσκεται σε διαδικασία διάθεσης στην αμερικανική αγορά και των μονοποικιλιακών αποσταγμάτων που παράγει όπως το απόσταγμα από ποικιλία Μούχταρο ή το απόσταγμα από ποικιλία Μαλαγουζιά καθώς και το νεότευκτο απόσταγμα από ποικιλία Ρομπόλα.

H ιστορία του αποστακτηρίου ξεκινάει το 1937, όταν ο παππούς της οικογένειας, Νίκος Ζαχαρίας, δούλευε ως οδηγός στον Άγγλο διοικητή που ήταν υπεύθυνος για την αποξήρανση της λίμνης Κοπαΐδας. Εκεί μυήθηκε σε πολλά αλκοολούχα ποτά και έλαβε όλα τα ερεθίσματα και τις γνώσεις, από ποτά τα οποία οι Βρετανοί κατανάλωναν στην καθημερινότητά τους. Ο ίδιος ίδρυσε το οινοποιείο του το 1946, το οποίο ήρθε στη συνέχεια και ανακαίνισε ο γιος του, Θανάσης. Η ίδρυση του αποστακτηρίου έρχεται το 1999 με την ονομασία Τσίπουρο Ζαχαρία, αποτελώντας το πρώτο στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας, το οποίο μετονομάστηκε το 2017 σε Lost Lake Distillery με το βλέμμα των ιδιοκτητών του να βρίσκεται πλέον εντονότερα στραμμένο και στη διεθνή αγορά.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η οινοβιομηχανία της ΕΕ ζητά από την νέα Κομισιόν μια τολμηρή και ανοικτή εμπορική πολιτική για τόνωση των εξαγωγών στις διεθνές αγορές.

REPORTS

Η Gambero Rosso, ένας από τους πιο διάσημους οδηγούς κρασιού της Ιταλίας, αναγνωρισμένος για τις έγκυρες κριτικές και αξιολογήσεις των ιταλικών κρασιών, έχει ανακηρύξει...

REPORTS

Πάντα λιγότερο κρασί. Η νέα προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης συγκομιδής για το 2024, αντανακλά αποδόσεις χαμηλών όγκων. Η αποτίμηση αυτής της μικρής...

REPORTS

Για δεύτερη φορά, το Πανεπιστήμιο του Tokaj διοργανώνει το συνέδριο Tokaj Wine Congress από τις 27 έως τις 30 Οκτωβρίου στο Sárospatak (βορειοανατολική Ουγγαρία)...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...