Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αποχαιρετισμός στον δάσκαλο του οινικού πολιτισμού της Ελλάδας

Την περασμένη Παρασκευή έφυγε από τη ζωή, ο Δημήτρης Κατσαρός, ο γιατρός που έβαλε τη δική του σφραγίδα στην οινική επανάσταση της σύγχρονης Ελλάδας και δίδαξε με τη ζωή του τον οινικό πολιτισμό και τις αξίες του για την κοινωνία.

Όπως ο ίδιος έλεγε, μια εκδρομή στην Κρανιά Ολύμπου, το ορεινό χωριό πάνω από τις εκβολές του Πηνειού και με θέα τον Θερμαϊκό κόλπο, στάθηκε η αφορμή για ένα μακρύ ταξίδι στον κόσμο του κρασιού, τον οποίο υπηρέτησε με συνέπεια, δείχνοντας με το παράδειγμά του το δρόμο της ποιότητας και της επιμονής στον παράγοντα terroir.

Έχοντας μάλιστα στο πλευρό του τη σύζυγο και συνοδοιπόρο, Στέλλα Σιναπλίδη, ανέδειξαν μαζί τα μεγάλα κεφάλαια της τοπικής γαστρονομίας και τη σημασία τους στην ποιότητα ζωής που μπορεί να διεκδικεί μέσα από τις λεπτές και αυθεντικές γεύσεις ο κάθε άνθρωπος.

Ο Δημήτρης Κατσαρός, είχε μια μακρά παρουσία στον χώρο του κρασιού και ξεκίνησε την ενασχόληση του με την οινοπαραγωγή το 1978.

Το οινοποιείο με έδρα την Κρανιά Ολύμπου, μετρά ιστορία περισσότερων από 40 χρόνων και αποτελεί σημείο αναφοράς για την εξέλιξη της σύγχρονης οινικής Ελλάδας.

Σημαντική διάκριση είναι η συμπερίληψη του από το γαλλικό περιοδικό La revue de vin de France, στα 100 καλύτερα μη Γαλλικά οινοποιία του κόσμου.

Παράλληλα με την οινοπαραγωγή ο Δημήτρης Κατσαρός είχε σπουδάσει ιατρική και εργαζόταν ως ωτορινολαρυγγολόγος, ενώ ήταν και ένας από τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας «Οι δρόμοι του κρασιού». Από το 2007 υπεύθυνος παραγωγής είναι ο γιός του, Ευριπίδης Κατσαρός, και πλέον με αυτόν αποκλειστικά στο τιμόνι το οινοποιείο  αναμένεται να συνεχίσει να γράφει για 5η δεκαετία την δική του ιστορία.

Το εγχείρημα της Κρανιάς

Το εγχείρημα ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Στις πλαγιές του κάτω Ολύμπου, όπου σε υψόμετρο 700 μέτρων είναι σκαρφαλωμένη η λιθόκτιστη Κρανιά το αμπέλι είχε πάντα την φυσική του θέση. Οι μαρτυρίες για τοπικά ζηλευτά αμπελοχώραφα στους αρχαίους, στους βυζαντινούς και στους νεότερους καιρούς ασφαλώς και δεν λείπουν. Με τον καιρό τα κλήματα εγκαταλείφθηκαν και η άγρια βλάστηση κυριάρχησε παντού και ο αμπελοοινικός πλούτος της Κρανιάς παρήκμασε.

Αυτόν ακριβώς τον πλούτο θέλησε να ξαναζωντανέψει ο Δημήτρης Κατσαρός και με την πολύτιμη βοήθεια της γυναίκας του Στέλλας αποφάσισε να πειραματιστεί με την φύτευση διαφόρων ποικιλιών αμπελιού. Έτσι η οικογένεια προχώρησε στην αγορά επικλινών κομματιών γης στις πλαγιές του νοτιοανατολικού Ολύμπου. Οι ποικιλίες που φυτεύτηκαν αρχικά κατόπιν έρευνας και πειραματισμών, έχοντας σαν στόχο την παραγωγή κρασιού εξαιρετικής ποιότητας ήταν το Cabernet Sauvignon και το Μerlot. Το πρώτο κρασί παρήχθη το 1987 και κυκλοφόρησε στο εμπόριο το 1989 σε 300 μόλις φιάλες.

Από τότε πραγματοποιείται μια συνεχής εξέλιξη της αμπελοοινικής εκμετάλλευσης και επένδυσης στο αμπελουργικό και οινοποιητικό δυναμικό με προσεχτικά και σταθερά βήματα. Από το 2007 υπεύθυνος παραγωγής είναι ο Ευριπίδης Κατσαρός ο οποίος μετά από σπουδές γενικής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Bordeaux και Oινολογίας στο πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση.

Την θλίψη της για την απώλεια του Δημήτρη Κατσαρού και τα συλλυπητήρια του προς τους οικείους του, εκφράζει σε ανακοίνωση του και ο Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδος, αναδεικνύοντας το έργο και την σημασία που κατέχει το «Κτήμα Κατσαρού» για τον χώρο του κρασιού στην Ελλάδα.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Γιάννη Πανάγου στο Κτήμα Κατσαρού, σε μια εκ βαθέων συζήτηση με τον γιατρό – οινοποιό, Δημήτρη Κατσαρό

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η νεοφυής εταιρεία Bolledrinks με έδρα το Λονδίνο παρουσιάζει κάτι που ενδέχεται να αποτελέσει σταθμό για τον κόσμο των μη αλκοολούχων κρασιών: ένα αφρώδες...

REPORTS

Τα πρόσφατα στοιχεία της Liv-ex δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη στην παγκόσμια αγορά fine wine ενισχύθηκε περαιτέρω τον Οκτώβριο, με όλους τους βασικούς δείκτες της...

REPORTS

Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Κριστόφ Χάνσεν, υπογράμμισε τη Δευτέρα ότι η εμπορική συμφωνία με το Mercosur μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό άνοιγμα για...

REPORTS

Τα λαμπερά Μοσχάτα κρασιά του Συνεταιρισμού Σάμου ήταν οι πρωταγωνιστές μιας βραδιάς εμπνευσμένης από το ακριτικό νησί, σε ένα μοναδικό παιχνίδισμα γεύσεων που επιμελήθηκε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη υποδέχθηκε επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχους, ξεναγούς, τουριστικά γραφεία και δημοσιογράφους...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

REPORTS

Μια βραδιά υψηλής γαστρονομίας και εκλεκτής οινογνωσίας θα φιλοξενηθεί τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025, στο Jenny’s Rooftop Restaurant Bar του Sofitel Athens Airport, του...