Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αποχαιρετισμός στον δάσκαλο του οινικού πολιτισμού της Ελλάδας

Την περασμένη Παρασκευή έφυγε από τη ζωή, ο Δημήτρης Κατσαρός, ο γιατρός που έβαλε τη δική του σφραγίδα στην οινική επανάσταση της σύγχρονης Ελλάδας και δίδαξε με τη ζωή του τον οινικό πολιτισμό και τις αξίες του για την κοινωνία.

Όπως ο ίδιος έλεγε, μια εκδρομή στην Κρανιά Ολύμπου, το ορεινό χωριό πάνω από τις εκβολές του Πηνειού και με θέα τον Θερμαϊκό κόλπο, στάθηκε η αφορμή για ένα μακρύ ταξίδι στον κόσμο του κρασιού, τον οποίο υπηρέτησε με συνέπεια, δείχνοντας με το παράδειγμά του το δρόμο της ποιότητας και της επιμονής στον παράγοντα terroir.

Έχοντας μάλιστα στο πλευρό του τη σύζυγο και συνοδοιπόρο, Στέλλα Σιναπλίδη, ανέδειξαν μαζί τα μεγάλα κεφάλαια της τοπικής γαστρονομίας και τη σημασία τους στην ποιότητα ζωής που μπορεί να διεκδικεί μέσα από τις λεπτές και αυθεντικές γεύσεις ο κάθε άνθρωπος.

Ο Δημήτρης Κατσαρός, είχε μια μακρά παρουσία στον χώρο του κρασιού και ξεκίνησε την ενασχόληση του με την οινοπαραγωγή το 1978.

Το οινοποιείο με έδρα την Κρανιά Ολύμπου, μετρά ιστορία περισσότερων από 40 χρόνων και αποτελεί σημείο αναφοράς για την εξέλιξη της σύγχρονης οινικής Ελλάδας.

Σημαντική διάκριση είναι η συμπερίληψη του από το γαλλικό περιοδικό La revue de vin de France, στα 100 καλύτερα μη Γαλλικά οινοποιία του κόσμου.

Παράλληλα με την οινοπαραγωγή ο Δημήτρης Κατσαρός είχε σπουδάσει ιατρική και εργαζόταν ως ωτορινολαρυγγολόγος, ενώ ήταν και ένας από τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας «Οι δρόμοι του κρασιού». Από το 2007 υπεύθυνος παραγωγής είναι ο γιός του, Ευριπίδης Κατσαρός, και πλέον με αυτόν αποκλειστικά στο τιμόνι το οινοποιείο  αναμένεται να συνεχίσει να γράφει για 5η δεκαετία την δική του ιστορία.

Το εγχείρημα της Κρανιάς

Το εγχείρημα ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Στις πλαγιές του κάτω Ολύμπου, όπου σε υψόμετρο 700 μέτρων είναι σκαρφαλωμένη η λιθόκτιστη Κρανιά το αμπέλι είχε πάντα την φυσική του θέση. Οι μαρτυρίες για τοπικά ζηλευτά αμπελοχώραφα στους αρχαίους, στους βυζαντινούς και στους νεότερους καιρούς ασφαλώς και δεν λείπουν. Με τον καιρό τα κλήματα εγκαταλείφθηκαν και η άγρια βλάστηση κυριάρχησε παντού και ο αμπελοοινικός πλούτος της Κρανιάς παρήκμασε.

Αυτόν ακριβώς τον πλούτο θέλησε να ξαναζωντανέψει ο Δημήτρης Κατσαρός και με την πολύτιμη βοήθεια της γυναίκας του Στέλλας αποφάσισε να πειραματιστεί με την φύτευση διαφόρων ποικιλιών αμπελιού. Έτσι η οικογένεια προχώρησε στην αγορά επικλινών κομματιών γης στις πλαγιές του νοτιοανατολικού Ολύμπου. Οι ποικιλίες που φυτεύτηκαν αρχικά κατόπιν έρευνας και πειραματισμών, έχοντας σαν στόχο την παραγωγή κρασιού εξαιρετικής ποιότητας ήταν το Cabernet Sauvignon και το Μerlot. Το πρώτο κρασί παρήχθη το 1987 και κυκλοφόρησε στο εμπόριο το 1989 σε 300 μόλις φιάλες.

Από τότε πραγματοποιείται μια συνεχής εξέλιξη της αμπελοοινικής εκμετάλλευσης και επένδυσης στο αμπελουργικό και οινοποιητικό δυναμικό με προσεχτικά και σταθερά βήματα. Από το 2007 υπεύθυνος παραγωγής είναι ο Ευριπίδης Κατσαρός ο οποίος μετά από σπουδές γενικής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Bordeaux και Oινολογίας στο πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση.

Την θλίψη της για την απώλεια του Δημήτρη Κατσαρού και τα συλλυπητήρια του προς τους οικείους του, εκφράζει σε ανακοίνωση του και ο Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδος, αναδεικνύοντας το έργο και την σημασία που κατέχει το «Κτήμα Κατσαρού» για τον χώρο του κρασιού στην Ελλάδα.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Γιάννη Πανάγου στο Κτήμα Κατσαρού, σε μια εκ βαθέων συζήτηση με τον γιατρό – οινοποιό, Δημήτρη Κατσαρό

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Οδηγός MICHELIN αναγνωρίζει την αριστεία στη γαστρονομία και τη φιλοξενία για πάνω από έναν αιώνα. Από την εισαγωγή των αστεριών MICHELIN το 1926...

REPORTS

Η Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων: Προοπτικές Παγκόσμιας Αγοράς Οίνου 2025 αποτυπώνει ένα τοπίο που αλλάζει δυναμικά. Με βάση τα τελωνειακά δεδομένα έως τον Οκτώβριο, τις...

REPORTS

Ο Τύρναβος γιορτάζει για δεύτερη χρονιά τις Παγκόσμιες Ημέρες Λημνιώνας και Μοσχάτου Τυρνάβου: Ένα διήμερο αφιερωμένο στις εμβληματικές ποικιλίες και τη γαστρονομική ταυτότητα της...

REPORTS

Το ιταλικό κρασί διατηρεί κορυφαία θέση, ως ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα της κατηγορίας «Made in Italy», με κύκλο εργασιών που φτάνει τα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Το VINSANTO MIKRA THIRA είναι ο πρώτος επιδόρπιος οίνος του οινοποιείου, μια δημιουργία που εξελίχθηκε με αργό ρυθμό και υπομονή...

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...