Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

«Έφυγε» ο πολύπειρος Νεμεάτης οινοποιός Διογένης Χαρλαύτης

Θλίψη προκαλεί η είδηση της απώλειας του σπουδαίου και πολύπειρου Νεμεάτη οινοποιού Διογένη Χαρλαύτη, που επί σειρά ετών στο τιμόνι του «Κτήμα Χαρλαύτη» υπηρέτησε πιστά τον αμπελώνα της Νεμέας και οδήγησε την οινοποιία σε νέα ύψη τόσο εγχώρια, αλλά και στο εξωτερικό.

Την είδηση γνωστοποίησε με ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Με θλίψη πληροφορηθήκαμε πως έφυγε από τη ζωή ο οινοπαραγωγός Διογένης Χαρλαύτης ο οποίος υπήρξε ενεργό μέλος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου για πολλά χρόνια άλλα και ο τελευταίος Πρόεδρος του ιστορικού Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Οίνων και Ποτών (ΣΕΒΟΠ) μέχρι το 1995 όπου και δημιουργήθηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Ο Διογένης Χαρλαύτης ανέλαβε τα ηνία του «Κτήμα Χαρλαύτη» έπειτα από τον γάμο του με την κόρη του ιδρυτή του οινοποιείου, Νίκου Αθανασιάδη, Άντα, το 1958. Μαζί χαράξανε την δική τους πορεία στην οινοπαραγωγή, ξεκινώντας από την αναμπέλωση του κτήματος το 1960, με τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Chardonnay και Ασύρτικο. Παράλληλα, διαμόρφωσαν τον αμπελώνα γραμμικά, επιτρέποντας την άριστη ωρίμανση των σταφυλιών. Το 1962 εμφιαλώνεται το τρίτο κρασί, Αθανασιάδη Rosé Ξηρός, το οποίο ήταν από τα πρώτα εμφιαλωμένα ροζέ κρασιά στην Ελλάδα.

Τις επόμενες δεκαετίες τα κρασιά της οινοποιίας κερδίζουν επάξια την αναγνώριση τόσο εντός της ελληνικής επικρατείας, όσο και σε χώρες του εξωτερικού, όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Αγγλία, η Γερμανία και η Κίνα. Το 1997 η οικογένεια απέκτησε έναν καινούργιο αμπελώνα στην περιοχή Αχλαδιά στη Νεμέα Κορινθίας και μετέπειτα στο Κούτσι Νεμέας, όπου καλλιεργούνται ποικιλίες Αγιωργίτικο, Shiraz, Merlot, Cabernet Sauvignon, Λημιώνα, λευκή Μαλαγουζιά και Malbec.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα τελευταία χρόνια, οι οινοποιοί στη Γαλλία εξερευνούν νέες μεθόδους για τον προσδιορισμό της βέλτιστης ημερομηνίας συγκομιδής των σταφυλιών, με στόχο την παραγωγή οίνων...

REPORTS

Οι γαλλικές αμπελουργικές περιοχές πραγματοποιούν αξιοσημείωτες αλλαγές στους αμπελώνες τους, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν και οι κλιματικές συνθήκες εξελίσσονται.

REPORTS

Κάθε γουλιά του Doux Basil Smash Cocktail είναι ένας ύμνος στις αισθήσεις. Ένα cocktail που δεν φτιάχτηκε απλώς για να δροσίζει - φτιάχτηκε για...

REPORTS

Άνοιγμα σε νέες αγορές πέραν των ΗΠΑ για κρασί και αγροτικά ήταν η σύσταση του Επιτρόπου Γεωργίας, Κρίστοφ Χάνσεν, στη διάρκεια ακρόασης του ενώπιον...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στις 15 Ιουνίου 2025, ο εμβληματικός Φάρος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πλημμύρισε με αρώματα, χρώματα και νότες ροζέ κρασιού, φιλοξενώντας για ακόμη...

REPORTS

O σπόρος για την ανάδειξη του πολυποίκιλου μεσσηνιακού αμπελώνα μπήκε το 2023, μέσω του πρώτου Messinia Terroirs Wine Festival. Φέτος, το διαδραστικό οινικό φεστιβάλ...

REPORTS

Στο πλαίσιο διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος, η ΚΕΟΣΟΕ και τα μέλη της Επιχειρησιακής Ομάδας “OINOS”, διοργανώνουν Ημερίδα στις 20 Ιουνίου 2025 και ώρα...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Πιο όψιμη κατά περίπου 3-4 ημέρες αναμένεται η φετινή χρονιά σε σχέση με το 2024 στους αμπελώνες της Κρήτης σύμφωνα με νέο δελτίο γεωργικών...