Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο πρόρωγος Ροδίτης και η orange Κυδωνίτσα του Κτήματος Κουτσοδήμου

Με δύο νέες ετικέτες, µια «orange Κυδωνίτσα» – «έκπληξη» και έναν «πρόρωγο Ροδίτη», εµπλούτισε την προϊόντική του «οινική παλέτα» για το 2022 το Κτήµα Κουτσοδήµου, µια Micro Bio αγροτική εκµετάλλευση, η οποία προσεγγίζει τη γεωργία µε τεχνικές βιοδυναµικής καλλιέργειας.

του Λεωνίδα Λιάμη

Με τη «σκυτάλη» των αποφάσεων να έχει περάσει στα χέρια της δεύτερης γενιάς, του 38χρονου γεωπόνου Νίκου και του 39χρονου οινολόγου, ∆ηµήτρη Κουτσοδήµου, ο αµπελουργικός «βραχίονας» της οικογενειακής εκµετάλλευσης -που περιλαµβάνει και άλλες δυναµικές καλλιέργειες οπωροφόρων δέντρων- αποφασίστηκε να καθετοποιηθεί, µε επέκταση και στο κοµµάτι της οινοποίησης.

«∆ιαθέτουµε στη Γαστούνη Ηλείας, µεταξύ άλλων και έναν ιδιόκτητο αµπελώνα 60 στρεµµάτων, στον οποίο οι παλαιότερες ποικιλίες µας είναι ο Ροδίτης και το Chardonnay, σε έκταση 15 στρεµµάτων. Τα υπόλοιπα 45 στρέµµατα µοιράζονται σε τεµάχια των 5-7 στρεµµάτων, όπου πειραµατιζόµαστε µε τον Αυγουστιάτη και το Μαυροτράγανο, για να βρούµε ποιες ταιριάζουν καλυτέρα στο κλίµα µας», εξηγεί ο Νίκος Κουτσοδήµος.

Ειδικά για το Μαυροτράγανο, που φυτεύτηκε το 2016 και οινοποιήθηκε το 2020, ο συνοµιλητής µας υποστήριξε ότι ήταν η πρώτη φυτεία που καλλιεργήθηκε στην Ηλεία. «Είναι πολύ πιο smooth από τα άλλα Μαυροτράγανα του Αιγαίου, µε πιο στρογγυλές τις τανίνες του, πιο αρωµατικό το υπόβαθρό του και λίγο χαµηλότερο το αλκοόλ του», µας το περιέγραψε σε οινική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

Το κρασί, ωστόσο, που αποτέλεσε «έκπληξη» για τα δύο αδέλφια, όσο και για το οινόφιλο κοινό, είναι µια «Κυδωνίτσα», η οποία, όπως εξηγεί ο αµπελουργός «έχει βγάλει µια orange απόχρωση, που όµως δεν ακολουθεί πρωτόκολλο orange οινοποίησης. Εξαιτίας διαφόρων συνθηκών που ακόµα τις ψάχνουµε, όταν το πατάµε βγαίνει ακριβώς σε ένα τόνο πιο ελαφρύ από αυτό που βλέπετε και παράλληλα η οξύτητα και το αλκοόλ είναι αρκετά ικανοποιητικά».

Η orange Κυδωνίτσα µένει για τρεις µήνες σε βαρέλι, αλλά «γίνονται ταυτόχρονα πειράµατα και για την παλαίωσή της για 14 ή και 18 µήνες, µέχρι δηλαδή εκεί που διακρίνουµε το χαρακτήρα της και να µην υπερτερεί το βαρέλι».

Στις νέες αφίξεις του 2022, για το micro bio «Κτήµα Κουτσοδήµου», είναι και ένας «Πρόρωγος Ροδίτης», που οινοποιείται αποκλειστικά σε καινούργιο ξύλινο, 5τονο βαρέλι, που ήρθε από το Μπορντό. «Επιλέξαµε να τον κάνουµε σε ξύλινη δεξαµενή, η οποία µας βοηθάει στην καλύτερη συντήρηση του κρασιού, γιατί τα θειώδη του είναι πάρα πολύ χαµηλά», διευκρινίζει ο ίδιος και αποκαλύπτει πως στα σχέδια του Κτήµατος είναι να εξερευνήσει και άλλες ποικιλίες αµπέλου.

Προς την κατεύθυνση αυτή εσχάτως φυτεύτηκαν και κάποιες ποικιλίες, πιο νεοκοσµικές, όπως Malbec, Alicante buses και Cabernet Frank, που δείχνουν να «δένουν» µε το Terroir της περιοχής, µε στόχο να εξερευνηθούν και άλλες εκφάνσεις του ροζέ και κόκκινου. Ως προς τη δυναµικότητα του µικρού οινοποιείου, αυτή ανέρχεται στις περίπου 30.000 φιάλες. Ο χώρος είναι επισκέψιµος και πρόσφατα αναπτύχθηκε και αίθουσα γευσιγνωσίας.

Για τη διάθεση της παραγωγής, το «Κτήµα Κουτσοδήµου» έχει εµπορικές συνεργασίες στο εξωτερικό. «Έχουµε αρχίσει ανάποδα. Ξεκινήσαµε µε εξαγωγές, σε delicatessen points σε Βέλγιο, Ολλανδία και Γερµανία, επειδή διαθέταµε εµπειρία µε διεθνεις πωλήσεις των άλλων οπωροφόρων που καλλιεργούµε», ανέφερε ο αµπελουργός. Υπογράµµισε ακόµη ότι από το 2021 το Κτήµα έχει πιστοποιηθεί από τον οργανισµό Demeter, για την εφαρµογή καλλιεργητικών πρακτικών βιοδυναµικής καλλιέργειας, µε ελάχιστη παρέµβαση στον αµπελώνα του και συγκεκριµένα του πρωτοκόλλου Steiner από την Ελβετία.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Διεθνές Συνέδριο Οινοτουρισμού (IWINETC) επιβεβαίωσε ότι η διοργάνωσή του το 2026 θα πραγματοποιηθεί στην Κρακοβία της Πολωνίας.

REPORTS

Ο πορτογαλικός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Εμπόρων...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Για δεκαετίες, η απόκτηση ενός αμπελώνα στη Γαλλία δεν ήταν απλώς μια επένδυση· ήταν ένα όνειρο, μια δήλωση ζωής, ένας τρόπος να αποκτήσει κανείς...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με έντονα αρώματα από Μοσχάτο Σάμου που συνταιριάζουν απολαυστικά με τις παραδοσιακές αυθεντικές γεύσεις του Αιγαίου ολοκληρώθηκε το 5ο Lesvos Food Fest, που πραγματοποιήθηκε...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Η Ιταλία δείχνει να αντιστέκεται στην καθοδική τάση των εκλεκτών οίνων, με την περιοχή της Τοσκάνης να αναδεικνύεται η μεγάλη πρωταγωνίστρια της γειτονικής χώρας...

REPORTS

Ο πορτογαλικός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Εμπόρων...