Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Όταν η έλξη γίνεται ακαταμάχητη μέσα από το μοσχοφίλερο του Οινοποιείου Πυργάκη

Η ΕΛΞΗ είναι ένα Mοσχοφίλερο ΠΓΕ Κορινθία που παράγεται σε ένα µικρό οροπέδιο της ορεινής Κορινθίας, τον Ασπρόκαµπο, 65 χλµ. µακριά από τη Μαντινεία, που είναι και το ορεινότερο σύνορο της ζώνης ΠΟΠ ΝΕΜΕΑ. Η ΕΛΞΗ είναι ένα ιδιαίτερο Mοσχοφίλερο µε έντονα αρώµατα λουλουδιών και φρούτων. Έχει ισορροπηµένη οξύτητα, ώστε να µπορεί να συνοδεύσει εξαιρετικά µεγάλη ποικιλία γευµάτων.

Η ΕΛΞΗ του 2019 απέσπασε ειδική διάκριση στο ∆ιεθνή ∆ιαγωνισµό Οίνου και Αποσταγµάτων Θεσσαλονίκης ως ο καλύτερος ξηρός µονοποικιλιακός οίνος από την ποικιλία Μοσχοφίλερο και διακρίθηκε µε Χάλκινο Μετάλλιο το 2022 και Ασηµένιο το 2023.

Ο Κωνσταντίνος Πυργάκης, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της οικογενειακής επιχείρησης, κατάλαβε γρήγορα τη δυναµική και το ξεχωριστό terroir της περιοχής, γι΄αυτό και επένδυσε σε ποικιλίες µε έντονο αρωµατικό και γευστικό δυναµικό όπως το Μοσχοφίλερο. Στα 100 στρέµµατα του ιδιόκτητου αµπελώνα η οικογένεια φροντίζει µε µεράκι καλλιεργώντας µε πιστοποιηµένη βιολογική καλλιέργεια τα τελευταία 22 χρόνια κρατώντας τις στρεµµατικές αποδόσεις κάτω από τα 950 κιλά/στρέµµα, πολλές φορές και κάτω από 600 κιλά/στρέµµα δίνοντας στα φυτά τη δυνατότητα να παράξουν την ανώτερη ποιότητα σεβόµενοι ταυτόχρονα τη φύση, το οικοσύστηµα και τη µοναδικότητα της περιοχής που µοιάζει ανέγγιχτη από την επέλαση της βιοµηχανικής και χηµικής καλλιέργειας του παγκόσµιου αµπελώνα.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στο Οινοποιείο Πυργάκη είναι Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο, Ροδίτης, Μοσχάτο, Μαλαγουζιά, Cab. Sauvignon, Merlot και Sauvignon Blanc. Oι ετικέτες που διαθέτει το οινοποιείο είναι Νεµέα Αγιωργίτικο, ΕΛΞΗ Μοσχοφίλερο, Sampi Μοσχάτο-Ροδίτης, Χάρη Μαλαγουζιά, Aitheras Cabernet Sauvignon, Ethos Μerlot, Digamma Αγιωργίτικο-Μerlot, Koppa Αγιωργίτικο, Stigma Αγιωργίτικο, Κρυφή Λίµνη Sauvignon Blanc, Sly Fox Sauvignon Blanc και Sweet Rozzy Mοσχοφίλερο.

Ήδη έχει ξεκινήσει η επέκταση του οινοποιείου,  φιλικού προς το περιβάλλον µε ειδική πτέρυγα για αφρώδεις οίνους,αλλά και ο εµπλουτισµός του αµπελώνα µε ιδιαίτερες γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες. Το οινοποιείο είναι διαθέσιµο κατόπιν συνεννόησης για γευσιγνωσία.

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

REPORTS

Κίνητρο για να αναπτύξει ο ανήσυχος οινοποιός το δυναµικό του δίνει η Μαλαγουζιά, µία από τις ανερχόµενες ελληνικές αρωµατικές λευκές ποικιλίες, προσφέροντας πολλές παραλλαγές...