Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η αμερικανική αγορά προτιμά τα κρασιά του κτήματος Μυλωνά στην Κερατέα

Ύστερα από έναν αιώνα δουλειάς και παραγωγής το Σαββατιανό του κτήματος ανταμοίβεται με βραβεία από όλο τον κόσμο

Έχοντας τις ρίζες τους τρεις σχεδόν γενιές πίσω στο χρόνο, τα αδέλφια μυλωνά συνεχίζουν να παράγουν με παραδοσιακό και μη τρόπο ετικέτες κρασιών. Τα προϊόντα τους, νέα και παλαιότερα δεν έλειψαν από την έκθεση του ΣΜΟΕ, γεμίζοντας τα ποτήρια των επισκεπτών. 
Η ποικιλία των οινοποιήσεων που γίνονται με επιτυχία μέχρι σήμερα προδίδουν την βαθιά σύνδεση των παραγωγών με το παρελθόν αλλά και την ταυτόχρονη εξέλιξη και προσαρμογή στις απαιτήσεις των καταναλωτών του σήμερα.  
Στον πάγκο της έκθεσης, υπήρχε πλήθος ετικετών με κάποιες από αυτές να τραβούν τα βλέμματα, είτε επειδή αποτελούν νέες αφίξεις στο εμπόριο, είτε επειδή έχουν οινοποιηθεί με πιο ιδιαίτερο τρόπο.

Ανάμεσά στα νέα, ήταν το Pet Nat του κτήματος. Πρόκειται για αφρώδη οίνο, μονοποικιλιακό, από 100% Σαββατιανό. Η παραγωγή του περιορίστηκε στις 2200 φιάλες, καθώς δημιουργήθηκε πειραματικά. Ωστόσο, με τη νέα σοδειά, η παραγωγή θα αυξηθεί όπως μας ενημέρωσαν, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Όταν ρωτήθηκαν πληροφορίες για την υλοποίηση της ιδέας αυτής, η απάντηση ήταν “το ζήταγε η Αμερική”. Οι πειραματική παραγωγή αυτή έχει ήδη εξαντληθεί, δίνοντας έτσι περισσότερο θάρρος για καινούργιές δημιουργίες.

Δοκιμάζοντας την ιδιαίτερη ετικέτα τους, την κλασσική ρετσίνα, επιβεβαιωθήκαμε πως η παράδοση των οινοπαραγωγών συνεχίζεται, προσπαθώντας για διατήρηση της ονομασίας κατά παράδοση, όμως με μεγαλύτερη φινέτσα και ισορροπία.  
“ο Παππούς Αντώνης, από το 1917 που έφτιαχνε κρασί, έβαζε στη ρετσίνα την εξαπλάσια ποσότητα ρητίνης από πεύκα”, μας είπαν, κυρίως για τη συντήρηση του οίνου. Μπορεί η ρετσίνα για του Έλληνες λάτρεις του κρασιού να προκαλεί διαφωνίες, για την Αμερική όμως ήταν παραγγελία, και το χρυσό μετάλλιο στο “BALKANS INTERNATIONAL WINE COMPETITION 2019” δόθηκε σε αυτή την ετικέτα του κτήματος Mylona.

Οι οινοπαραγωγοί, δοκίμασαν να οινοποιήσουν για ακόμα μια χρονιά με αυθόρμητες ζύμες, κάνοντας την ετικέτα “Naked Truth” από 100% Σαββατιανό και με παραμονή του οίνου στα στέμφυλα για 20 μέρες. Το αποτέλεσμα ήταν αρμονικό, ισορροπημένο και περίπλοκο.

Φωτογραφικό Υλικό: Γεωργία Καραμαλή

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Κίνητρο για να αναπτύξει ο ανήσυχος οινοποιός το δυναµικό του δίνει η Μαλαγουζιά, µία από τις ανερχόµενες ελληνικές αρωµατικές λευκές ποικιλίες, προσφέροντας πολλές παραλλαγές...