Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο οινολόγος που ανέδειξε το Μοσχάτο Τυρνάβου, ετοιμάζει το δικό του τσίπουρο και ποντάρει στα φυσικά κρασιά

O Στέργιος Παπράς, ήταν ο άνθρωπος που σύστησε το Μαύρο Μοσχάτο Τυρνάβου στην οινική αλλά και στη διεθνή αγορά, συμβάλλοντας στα πολλά χρόνια θητείας του στον τοπικό συνεταιρισμό όπου διετέλεσε και πρόεδρος, ούτως ώστε η ποικιλία να αναγνωριστεί και να καθιερωθεί.

Το 2012 δημιούργησε στα πατρογονικά κτήματα το δικό του οινοποιείο που βασίζεται αποκλειστικά στην βιολογική καλλιέργεια και την παραγωγή φυσικών κρασιών. Στόχευσή του είναι να δημιουργήσει προσεχώς το δικό του τσίπουρο με την ετικέτα του Κτήματος Παπρά, καθότι πρόκειται για ένα προϊόν που ο ίδιος γνωρίζει καλά, καθώς ταυτίστηκε με την παραγωγή ποιοτικού εμφιαλωμένου τσίπουρου αλλά και παλαιωμένου τσίπουρου αργότερα στο διάστημα της συνεργασίας του με τον Συνεταιρισμό Τυρνάβου. Ο Τύρναβος αποτελεί σήμερα τη μοναδική περιοχή της Ελλάδας με ονομασία προέλευσης ΠΟΠ σε αποσταγμένο προϊόν.

Πέρυσι το Κτήμα Παπρά προχώρησε σε επενδύσεις, προσθέτοντας νέες κλειστές δεξαμενές με σκοπό να παράγει αφρώδη κρασιά. «Στα άμεσα σχέδιά μου όμως εκτός από τα αφρώδη, είναι να δημιουργήσω βιολογικό τσίπουρο από Μοσχάτο Τυρνάβου», λέει ο οινολόγος.

«Το πρώτο τσίπουρο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, ήταν στον Τύρναβο από Μοσχάτο Τυρνάβου. Είχαμε τη συγκεκριμένη ποικιλία στην περιοχή και θέλαμε να την αναδείξουμε, ενώ είχαμε προβεί σε μελέτες για να αποδείξουμε ότι τα αρωματικά του χαρακτηριστικά εκφράζονται μέσα από το απόσταγμα. Μάλιστα, το είχαμε παρουσιάσει σε συνέδρια και εκθέσεις την εποχή εκείνη, καταφέρνοντας να φέρουμε στο προσκήνιο το ελληνικό συσκευασμένο τσίπουρο από Μοσχάτο Τυρνάβου», λέει ο Στέργιος Παπράς. Σε μία χρονική περίοδο που δεν υπήρχε ζώνη με ονομασία προέλευσης, ο χημικός και οινολόγος εργάστηκε για αρκετά χρόνια στο κρασί και ανέδειξε τα τοπικά κρασιά, τα οποία εξελίχθηκαν στη συνέχεια σε ΠΓΕ.

Το Κτήμα Παπρά παράγει σήμερα συνολικά πέντε ετικέτες, στα 70 στρέμματα που έχει στην ιδιοκτησία του και καλλιεργεί. Οι αποδόσεις στο Μοσχάτο Τυρνάβου ανέρχονται σε περίπου 1.200 κιλά ανά στρέμμα. Ποσότητες πάνω από το 50% της παραγωγής πωλούνται σήμερα στην Αμερική και μικρότερες ποσότητες διοχετεύονται στη Γερμανία.

Εκτός από το Μοσχάτο, καλλιεργεί και οινοποιεί Ροδίτη, Μπαντίκι, Cabernet Sauvignon και Merlot. Οι οινοποιήσεις του Κτήματος Παπρά χαρακτηρίστηκαν έντονα στα πρώτα βήματα από τα μονοποικιλιακά ημιαφρώδη κρασιά που οινοποίησε από Μοσχάτο Τυρνάβου, ένα λευκό με άμεση πίεση και αποχωρισμό του γλεύκους για να μην μεταφερθούν οι χρωστικές στο κρασί και ένα ροζέ όπου παραμένει με τα στέμφυλα, δίνοντας χρώμα στο κρασί.

Επίσης έχει δημιουργήσει τρία ξηρά κρασιά, ένα λευκό με βάση τον Ροδίτη, ο οποίος αναμειγνύεται με Μπαντίκι και Μοσχάτο Τυρνάβου, ένα ερυθρό από Cabernet και Merlot και ένα ροζέ ξηρό από Μοσχάτο.

Χάθηκε το 60% της παραγωγής – Εξαιρετική η ποιότητα για το Μοσχάτο

Η φετινή χρονιά όπως συνέβη σε πολλές περιοχές της χώρας, επηρέασε σημαντικά την παραγωγή του Κτήματος Παπρά, με απώλειες που άγγιξαν το 60% των συνολικών ποσοτήτων. «Το 2023 επηρεάστηκε έντονα από την εκδήλωση του περονόσπορου. Ωστόσο σε μία χρονιά με πολύ μειωμένες ποσότητες, η ποιότητα των σταφυλιών ήταν εξαιρετική καθώς κατάφεραν να συμπυκνώσουν όλα τους τα αρώματα και να τα βγάλουν στο κρασί. Το Μοσχάτο απέδωσε εξαιρετικά στοιχεία φέτος παρά τις ευρύτερες δυσκολίες».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο δείκτης Liv-ex 100, βασικό βαρόμετρο της απόδοσης της αγοράς εκλεκτού οίνου, παρουσίασε μέτρια πτώση 1% το πρώτο τρίμηνο του 2024, έναντι καθόδου 4,2%...

REPORTS

Κίνητρο για να αναπτύξει ο ανήσυχος οινοποιός το δυναµικό του δίνει η Μαλαγουζιά, µία από τις ανερχόµενες ελληνικές αρωµατικές λευκές ποικιλίες, προσφέροντας πολλές παραλλαγές...

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Κίνητρο για να αναπτύξει ο ανήσυχος οινοποιός το δυναµικό του δίνει η Μαλαγουζιά, µία από τις ανερχόµενες ελληνικές αρωµατικές λευκές ποικιλίες, προσφέροντας πολλές παραλλαγές...