Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μια ανάσα σωτηρίας δίνεται στα μικρά οινοποιεία της Νάπα

Νέα συμφωνία ψηφίστηκε ομόφωνα για την καθιέρωση των μικρών οινοποιείων της κοιλάδας της Νάπας σε πιο υπολογίσιμες παραγωγές, προσφέροντάς του δικαίωμα πώλησης κρασιού στην έδρα τους αλλά και γευσιγνωσίες επισκεπτών επίσης.

Με το άκουσμα από έναν λάτρη του κρασιού στο όνομα «Νάπα», κατευθείαν η πρώτη σκέψη στο μυαλό του συνήθως είναι απέραντες εκτάσεις αμπελιών, μεγαλοπρεπή οινοποιεία, και πολυτελείς εγκαταστάσεις. Το πρόβλημα έγκειται στην αγνόηση από το ευρύτερο κοινό των μικρών, οικογενειακών οινοποιείων, που όχι μόνο δεν μπορούν να ανθίσουν μέσα από αυτή την οινική κοινότητα, αλλά ούτε να αναγνωριστεί το προϊόν του.

Παρόλα αυτά, μια σανίδα σωτηρίας δόθηκε πρόσφατα στις οικογενειακές επιχειρήσεις της μεγάλης κοιλάδας , ένας νέος κανονισμός μέσα από τον οποίο επωφελούνται με μερικά παραπάνω  οφέλη.

Μετά από τέσσερα χρόνια προσπάθειας, με τη συμφωνία «Micro-Winery», που ψηφίστηκε ομόφωνα, ανοίχτηκαν νέοι δρόμοι  σε πολύ μικρά οινοποιεία να πωλούν κρασιά που καλλιεργούνται σε κτήματα απευθείας στους καταναλωτές. Ωστόσο, η συμφωνία δεν ισχύει για αγροτεμάχια με μέγεθος μικρότερο από 10 στρέμματα, ενώ ταυτόχρονα, ένα μικρο-οινοποιείο πρέπει επίσης να διαθέτει εγκατάσταση παραγωγής επί τόπου.

Η Micro-Winery Ordinance είναι 100% συμβατό με το Διάταγμα για τον Ορισμό του Οινοποιείου της κομητείας Napa. Επιτρέπει επίσης στα οινοποιεία που παράγουν λιγότερο από 25.000 φιάλες, τη δυνατότητα να ακολουθήσουν μια απλοποιημένη διαδικασία αίτησης μέσω της κομητείας της Napa. Αυτό θα εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα στους αιτούντες καθώς περνούν από την υπάρχουσα διαδικασία άδειας χρήσης οινοποιείου. Την ίδια στιγμή, μια ομάδα 25 μικρών παραγωγών, ενώθηκαν ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ονομάζεται «Save the Family Farms» για να προωθήσουν την προσπάθεια.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, σχεδόν 200 μικροί, οικογενειακοί αμπελώνες εγκαταλήφθηκαν ή πουλήθηκαν . «Και όταν η έννοια της  μικρής οικογενειακής επιχείρησης φύγει για πάντα, θα φύγει και η ψυχή της κοιλάδας της Νάπα», δηλώνουν πληγέντες.

Μια άδεια χρήσης παραδοσιακού οινοποιείου κοστίζει 5 εκατομμύρια δολάρια κατά μέσο όρο, που προορίζεται για οινοποιεία που παράγουν 50.000- 100.000 φιάλες ετησίως. Αντίθετα, η άδεια μικρο-οινοποιείου έχει σχεδιαστεί για αγροκτήματα με ετήσια παραγωγή κρασιού μεταξύ 1.000-25.000 φιαλών  ετησίως από αμπελώνες κτημάτων, με περιορισμένο αριθμό επισκέψεων σε 10 διαδρομές μετ’ επιστροφής την ημέρα τόσο από το προσωπικό όσο και από τους πελάτες. Οι κατασκευές στο ακίνητο δεν πρέπει να έχουν μέγεθος μεγαλύτερο από 5.000 τετραγωνικά πόδια.

Χωρίς μια τέτοια άδεια, οι μικρότερες φάρμες έχουν πιεστεί πολύ για να παραμείνουν στη δραστηριότητά τους, απαγορεύεται νομικά να κάνουν γευσιγνωσίες ή να πουλήσουν κρασί από τις τοποθεσίες τους. Εάν δεν μπορούν να βγάλουν τα προς το ζην, τελικά θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την πιθανότητα να πουλήσουν τη γη τους σε μεγαλύτερο παραγωγό, κατασκευαστή ή γαιοκτήμονα, κάτι που αναπόφευκτα μειώνει την ποικιλομορφία και την ιστορία της κοιλάδας Napa – ποτέ δεν είναι καλός στόχος.

 

 

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

Μια δημοπρασία υψηλού προφίλ με εκατοντάδες κρασιά παγκόσμιας κλάσης από το κελάρι του εστιατορίου Le Gavroche προσέφερε κέρδη ύψους 1,9 εκατομμυρίων λιρών.

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.