Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κάθετη δοκιμή στα 30 έτη αφοσίωσης του Κατσαρού στο Cabernet του Ολύμπου

Μια κάθετη δοκιµή που ξεδιπλώνει αρώµατα, γεύσεις, επαγγελµατισµό και αφοσίωση 30 ετών οινοποίησης.

Γράφει η ομάδα του Winetrails

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Πρόκληση στην εμπειρία του οίνου

Στο αγέρωχο τσαμπί των οινοποιείων που διατηρούν ένα σταθερό πλήθος ετικετών στο πέρασμα των χρόνων και εντυπωσιάζουν με κάθε τους καινούργια κίνηση ανήκει το Κτήμα Κατσαρού. Ένα κάλεσμα από τον Ευρυπίδη Κατσαρό, ένα πρωϊνό του Νοεμβρίου, ήταν επομένως η απόλυτη πρόκληση στην εμπειρία…

Άψογη δομή

Ελληνικά κρασιά από διεθνείς ποικιλίες ικανά να παραστούν ως πρεσβευτές  σε διεθνείς συναντήσεις επαγγελµατιών και οινόφιλων προσφέρει εδώ και χρονια το κτήµα Kατσαρού.

ΠΡΩΙΜΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ∆Α

Πρώτη περίοδος

1991-2000 

Έχοντας συµφωνήσει να ξεκινήσουµε από την παλαιότερη σοδειά η έναρξη δόθηκε µε τη σοδειά του 1991. Ο στόχος  ήταν να διαπιστωθεί  τόσο η ανθεκτικότητα όσο και η συναφής εκφραστικότητα των εσοδειών που βρίσκονται εµφιαλωµένα  τριάντα µε είκοσι χρόνια. Ωστόσο, για να µην θυσιαστεί ένα πολύτιµο κοµµάτι της υγρής βιβλιοθήκης του Κτήµατος για δική µας και µόνο τέρψη, αποφασίσαµε να επιλέξουµε δύο µόνο σοδειές  πλειοψηφικά. Οι σοδειές 1991 και 1996 έλαµψαν στα ποτήρια για διαφορετικούς λόγους. Η παλαιότερη σοδειά µας χάρισε ένα έτοιµο και πολύπλοκο κρασί όπου τον τριτογενή πλέον χαρακτήρα φώτιζαν και στήριζαν ακόµα ποικιλιακές νύξεις, ενώ το 1996 µας έκλεινε το µάτι χορεύοντας  µε φρεσκάδα ένα κοµψό γευστικό βαλς.

ΑΛΚΟΟΛ & ΕΝΤΑΣΕΙΣ

Δεύτερη περίοδος

2001-2010      

Περνώντας στην επόµενη τετράδα και στην επόµενη δεκαετία είχαµε την τύχη να δοκιµάσουµε την αντιπαράθεση δύο ζευγαριών σε σοδειές. Πιο συγκεκριµένα οι σοδειές 2001 και 2004 έφεραν τη σφραγίδα της ψυχρής και βροχερής σοδειάς, δίχως όµως προβλήµατα στην υγιεινή του σταφυλιού, ενώ τα 2008 και 2010 στοιχειοθέτησαν και στα ποτήρια µας γιατί κυκλοφορούσαν ως θερµότερες κι όχι ζεστές χρονιές.  Σε αυτό το σηµείο θα πρέπει να τονιστεί πως η Κρανιά του Ολύµπου παραµένει ένας τόπος µε τέσσερις εποχές στη διάρκεια ενός ηµερολογιακού έτους. Και οι τέσσερις σοδειές έδειξαν τυπικότητα στη σύνθεση των ποικιλιών, στο ύφος του οινοποιείου, κινούµενες σε  υψηλό ποιοτικά επίπεδο µε διαφορετική ωστόσο εκφραστικότητα στην απόδοση του φρούτου.

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Τρίτη περίοδος

2011-2018

Ο επίλογος συμπεριελάμβανε τρεις σοδείες από την περασμένη δεκαετία μεταξύ αυτών και την τρέχουσα της αγοράς, το 2018. Τρία κρασιά που μας εξέπληξαν για διαφορετικούς λόγους το κάθε ένα, Το 2012 διαθέτει μια πηγαία φυτικότητα στην έκφραση του φρούτου που κατευθύνει το νου σε γευστικά μονοπάτια παράλληλα με αυτά του 2001 και 2004 ταυτόχρονα με τις καλοδουλεμένες τανίνες που δηλώνουν ανερυθρίαστα πως ήρθαν για να μείνουν. Αντίστοιχα το 2016 διαθέτει ένα συμπαγή πυρήνα ώριμων και φρέσκων φρούτων που συμβαδίζει με την πυκνή ύφανση των ώριμων τανίνων ψιθυρίζοντες ομοιότητες με το 2010. Το 2018 υιοθετήθηκε η συντόμευση των εκχυλίσεων εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για το κτήμα Κατσαρού. Το εξαιρετικά νεαρό υπόσχεται πολλά για το μέλλον.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το ΥΠΑΑΤ προωθεί και υποστηρίζει μέσω προγραμμάτων και συντονισμένων δράσεων το σύνολο των αμπελουργών και των οινοποιών με στόχο να αντιμετωπισθεί η δύσκολη χρονιά...

REPORTS

Οι μικρές ποσότητες, οι premium τιμές και η γενική έλλειψη γνώσης σχετικά με την οινική κουλτούρα της χώρας συνθέτουν τις προκλήσεις του Καναδά.

REPORTS

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον αμπελοοινικό τομέα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση και την τις μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών πραγματοποιήθηκε στις...

REPORTS

Το ιστορικό Hôtel de Paris Monte-Carlo του Μονακό για να γιορτάσει την 150ή επέτειο λειτουργίας του λανσάρει ένα κονιάκ από σπάνιες σοδειές σταφυλιών και...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...