Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η προσαρμογή της βιομηχανίας του οίνου στα πλαίσια της κλιματικής αλλαγής

«Η βιομηχανία κρασιού πρέπει να μάθει από την κλιματική αλλαγή και να μην είναι απλώς θεατής κάθε χρόνο», θεωρεί ο ο Bernard Angelras, πρόεδρος του Γαλλικού Ινστιτούτου Αμπέλου και Οίνου (IFV).

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Η βιομηχανία που έχει πλήρη επίγνωση της κλιματικής αλλαγής είναι η γεωργία γενικά και η αμπελουργία ειδικότερα, ισχυρίστηκε ο Bernard Angelras, πρόεδρος του Γαλλικού Ινστιτούτου Αμπέλου και Οίνου (IFV). «Είμαστε ένα ρεαλιστικό επάγγελμα όπου η μη προσαρμογή στην αλλαγή, απλώς δεν αποτελεί επιλογή». Καθώς ο τρύγος της Γαλλίας το 2022 υφίσταται ένα κύμα καύσωνα, το τελευταίο σε μια μεγάλη σειρά, ο Angelras τόνισε ότι λίγοι αμπελουργοί γνωρίζουν τις πολλαπλές και απροσδόκητες επιπτώσεις που θα έχει η κλιματική αλλαγή στο επάγγελμά τους.

Ως αμπελουργός στην Costières-de-Nîmes, σχολίασε τη διαταραχή στις εργασίες αμπελώνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που προκλήθηκαν από την άνοδο της θερμοκρασίας. Ο υδράργυρος είναι πολύ υψηλός κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά δεν πέφτει το πρωί ή ακόμα και το βράδυ. «Η ημερήσια βάρδια είναι χαμηλότερη. Θα χρειαστεί να βρούμε νέους τρόπους διαχείρισης των αμπελώνων το καλοκαίρι, τρόπους που να λαμβάνουν υπόψη τα γειτονικά σπίτια και να μειώνουν τον θόρυβο και τις πιθανές εντάσεις. Ο εξοπλισμός θα πρέπει να προσαρμοστεί για να αντεπεξέλθει στις υψηλές θερμοκρασίες», είπε, προσφέροντας μια πρόχειρη εκτίμηση των μελλοντικών απαιτήσεων.

Ο Angelras πιστεύει ότι «η βιομηχανία κρασιού πρέπει να μάθει από την κλιματική αλλαγή και να μην ανακαλύπτει κάθε χρόνο ότι υπάρχει παγετός την άνοιξη, ότι οι χαλαζοθύελλες ακολουθούν θερμές περιόδους, ότι υπάρχει ξηρασία το καλοκαίρι κ.λπ. Αυτά τα φαινόμενα δεν θα είναι πλέον εφάπαξ». Αντιμέτωποι με την κλιματική αλλαγή, «έχουμε πλέον αποδείξει τα δεδομένα και έχουμε κάποιες ιδέες για να προχωρήσουμε», τόνισε ο Angelras.

 

ΠΗΓΗ: vitisphere.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.