Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

To Beaujolais μετατρέπεται σε Βουργουνδία, με τον Philippe Pascal να ποντάρει στο Juliénas

Το πρώην στέλεχος της LVMH και οινοπαραγωγός της Βουργουνδίας αποκαλύπτει ένα νέο φιλόδοξο έργο σε ένα από τα λιγότερο γνωστά crus του Beaujolais.

Ο Philippe Pascal δεν ήθελε να περάσει τη συνταξιοδότησή του πίνοντας απλά μια υπέροχη Βουργουνδία, ήθελε να τα καταφέρει. Μετά από δεκαετίες ως στέλεχος στον κολοσσό πολυτελείας LVMH, εργαζόμενος ως Διευθύνων Σύμβουλος στον Όμιλο Moët Hennessy (το τμήμα κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών της LVMH), στη συνέχεια επικεφαλής του τμήματος ρολογιών και ως σύμβουλος του CEO της LVMH Bernard Arnault, ο Pascal αγόρασε το Cellier aux Moines, μια σειρά κάτω αρχαίο μοναστήρι με αμπέλια, το 2004. Οκτώ χρόνια αργότερα, άφησε πίσω του την εταιρική ζωή για να επικεντρωθεί σε αυτό με πλήρη απασχόληση.

Η τοποθεσία του ακινήτου στο Givry, μια λιγότερο φημισμένη ονομασία στην περιοχή Côte Chalonnaise της Βουργουνδίας, μύριζε σαν ευκαιρία για τον Pascal. «Το terroir ήταν στο ίδιο επίπεδο με τους γείτονές του, απλά δεν ήταν τόσο γνωστό».

Έχει το ίδιο προαίσθημα για τον Juliénas, ένα από τα δέκα καθορισμένα crus στο Beaujolais – και ένα από τα πιο υποτιμημένα. Πριν από δύο χρόνια, μαζί με τον οινοποιό της Aux Moines, Guillaume Marko, απέκτησαν το Mont Bessay, ένα παραμελημένο κτήμα αμπελώνων, σκαρφαλωμένο στην κορυφή ενός λόφου με εκπληκτική θέα.

«Είμαι πεπεισμένος για τις δυνατότητες του Juliénas είναι το πιο βόρειο και πιο «σε στυλ Βουργουνδίας» του Beaujolais crus ουσιαστικά μια επέκταση της νότιας Βουργουνδίας», είπε ο Pascal. Από την πανοραμική θέα στην κορυφή του λόφου Mont Bessay, μπορεί κανείς να δει τους αμπελώνες της περιοχής Mâconnais της Βουργουνδίας.

Παράλληλα, ο Pascal πιστεύει ότι η επιτυχία του έξω από την πύλη στο Mont Bessay (τα εναρκτήρια cuvées του 2021, Juliénas En Bessay και Moulin-à-Vent Le Vieux Bourg, έλαβαν 91 και 90 βαθμούς από το Wine Spectator, αντίστοιχα) είναι το αποτέλεσμα της καμπύλης εκμάθησής του στο Cellier aux Moines. Εργάστηκε για περισσότερο από μια δεκαετία για να ανατρέψει αυτό το ερειπωμένο κτήμα, και έγινε το πρώτο οινοποιείο στο Givry που μετατράπηκε σε βιολογική και στη συνέχεια βιοδυναμική αμπελοκαλλιέργεια, και κατασκευάζοντας ένα νέο οινοποιείο που τροφοδοτείται πλήρως από τη βαρύτητα.

Το 2015 προσέλαβε τον Marko, του οποίου το βιογραφικό περιλαμβάνει θητείες στο Arnoux-Lachaux της Βουργουνδίας και στο Domaine de la Romanée Conti. Ο οινοποιός εισήγαγε τη ζύμωση ολικής συστάδας και μια προσέγγιση οινοποίησης ενός αγροτεμαχίου.

«Ο Guillaume και εγώ διασκεδάζαμε τόσο πολύ δουλεύοντας μαζί, έτσι θέλαμε να ξεκινήσουμε ένα νέο έργο, όπου ο Guillaume θα μπορούσε να είναι επενδυτής», εξήγησε ο Pascal. «Η πρόκληση ήταν να βρούμε ένα μέρος όπου θα μπορούσαμε να αντέξουμε οικονομικά το μεγάλο terroir, και η Βουργουνδία ήταν εκτός συζήτησης. Έτσι στρίψαμε στο βόρειο τμήμα του Beaujolais με το καλύτερο terroir.»

Δεν είναι οι πρώτοι παραγωγοί της Βουργουνδίας που επενδύουν στο νότο στο Beaujolais. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι ιδιοκτήτες των Bouchard Père & Fils αγόρασαν το Château de Poncié, ο Louis Jadot ανέλαβε το Château des Jacques και ο Louis Latour απέκτησε τον Vins Henry Fessy. Η ευκαιρία να αποκτήσετε προσιτή γη κοντά στο σπίτι είναι επιτακτική. Οι εξωτερικές επενδύσεις βοήθησαν να μετατραπεί το Beaujolais σε εστία καινοτομίας και η ποιότητα του κρασιού έχει εκτιναχθεί στα ύψη. (Έτσι και οι τιμές, αλλά παραμένουν πολύ κάτω από τη Βουργουνδία).

Αλλά ο Pascal και ο Marko είναι πρωτοπόροι στην απόφασή τους. «Ο Juliénas είναι πιο κάτω από το ραντάρ σε σύγκριση με τον Morgon ή τον Moulin-à-Vent», είπε ο Pascal. «Είναι αυτό που θα λέγατε καλλονή που κοιμάται». Το δίδυμο παρασύρθηκε τόσο από το terroir του Mont Bessayμια τοποθεσία με νότιο προσανατολισμό, ψηλό υψόμετρο με ιδανικό μωσαϊκό εδάφους όσο και από την ευκαιρία να αναζωογονηθεί μια άλλη υποτιμημένη περιοχή.

«Τόσοι πολλοί νέοι αλλάζουν το παιχνίδι στο Beaujolais», είπε. «Υπάρχει περισσότερη βιολογική αμπελοκαλλιέργεια από ό,τι στη Βουργουνδία, με τα βινιέρονα να ανταποκρίνονται πραγματικά στην κλιματική αλλαγή. Τον 19ο αιώνα τα Juliénas [κρασί] διαπραγματεύονταν όσο το κορυφαίο της Βουργουνδίας, αλλά ολόκληρη η περιοχή άλλαξε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και με τη δημοτικότητα των φθηνών Beaujolais Nouveau».

Εφαρμόζοντας την ίδια φιλοσοφία όπως στο Celliers aux Moines, ο Marko και ο Pascal έχουν μετατρέψει τους εγκαταλειμμένους αμπελώνες σε βιολογική καλλιέργεια και έχουν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο και χρονοβόρο πρόγραμμα αναφύτευσης για τα παραμελημένα αμπέλια Gamay. Θα ξεκινήσουν με μια προσέγγιση οινοποίησης οικόπεδο προς οικόπεδο για να κατανοήσουν την ποικιλομορφία του terroir στα 17 στρέμματα αμπελώνων τους. «Μου πήρε 15 χρόνια για να καταλάβω πραγματικά το terroir του Givry, ήταν μια απότομη καμπύλη μάθησης», είπε ο Pascal. «Αλλά αυτό θα είναι πιο γρήγορο. Είμαι λίγο μεγαλύτερος και ο Guillaume είναι λίγο πιο έμπειρος.»

Η πρώτη τους σοδειά, το 2021, ήταν μια προκλητική – καταστρεπτική ανοιξιάτικη παγωνιά, μετά ένα υγρό, βροχερό καλοκαίρι και οι αποδόσεις ήταν πολύ μικρές. «Δεν είχαμε κελάρι, οπότε φτιάξαμε το κρασί σε ένα μικρό γκαράζ», είπε ο Pascal. Δεν ήθελαν να φέρουν τα σταφύλια στις εγκαταστάσεις τους στο Givry, παρά την εγγύτητά τους, καθώς αισθάνονται έντονα ότι το κρασί πρέπει να γίνεται από όπου προέρχεται. Ένα νέο κελάρι στην κορυφή του Mont Bessay έχει πλέον ολοκληρωθεί.

Οι λάτρεις του Celliers aux Moines θα βρουν παρόμοια φλέβα αγνότητας και κομψότητας στα cuvées του Mont Bessay, αποτέλεσμα της Βουργουνδικής προσέγγισης του Marko: σχολαστική ταξινόμηση, συμπερίληψη μίσχων, απαλή εξαγωγή για μεταξωτές τανίνες, χωρίς νέα βελανιδιά. Αυτό που ξεχωρίζει τα κρασιά από πολλά από τα καλύτερα cru Beaujolais είναι η μεγαλύτερη παλαίωση σε βαρέλι σχεδόν δύο χρόνια. «Πιστεύουμε ότι αυτό μας δίνει πιο μαλακές τανίνες και βοηθά τη δομή του κρασιού επίσης. Ίσως χάσουμε λίγο φρούτα, αλλά αποκτούμε μακροζωία και δομή με μεγαλύτερη παλαίωση του βαρελιού.»

Τέλος, όσο για την ετικέτα, η οποία περιλαμβάνει ένα κουνέλι με γάντια του μποξ, είναι επίσης εμπνευσμένη από το terroir. «Κάθε φορά που περπατούσαμε στην ιδιοκτησία, βλέπαμε λαγούς να στέκονται στα πίσω πόδια τους να κλωτσάνε ο ένας τον άλλον αυτό κάνουν την εποχή του ζευγαρώματος». Παρά τη διακοπή της ανάκτησης των αμπελώνων στην πλαγιά του λόφου, το καφασωτό και το ξαναφύτευση, οι λαγοί παραμένουν, είπε ο Pascal. «Είναι ακόμα εδώ, μας παρακολουθούν και μας ελέγχουν».

ΠΗΓΗ: winespectator.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ένα ξαφνικό κρύο έχει προκαλέσει «ακραίες ζημιές» σε πολλές γερμανικές αμπελοοινικές περιοχές, με ορισμένους παραγωγούς να αναμένουν να χάσουν σχεδόν το σύνολο της σοδειάς...

REPORTS

Με τις διαδικτυακές πωλήσεις αλκοόλ στην Κίνα να συνεχίζουν να αυξάνονται, άραγε θα μπορούσε η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου να προσφέρει ένα λαμπρό μέλλον...

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...