Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

H «μεταφυσική» επίδραση του βυθού του Ιονίου στα κρασιά του Φοίβου της Κεφαλονιάς

Η περίπτωση του Θεόδωρου (Φοίβου) Ορκόπουλου, ως οινοποιού είναι ιδιαίτερη, τόσο, ώστε η μετρημένη στα λόγια της κριτικός Οίνου και συνεργάτιδα της Jancis Robinson, Master of Wine Julia Harding, αφιέρωσε 26 ψηφιακές σελίδες τον περασμένο Σεπτέμβριο προκειμένου να χαρτογραφήσει τις δημιουργίες του.

Αν κάτι έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τον Φοίβο Ορκόπουλο τα τελευταία χρόνια, είναι η προοπτική ωρίμανσης των κρασιών τόσο σε δεξαμενές νερού όσο και στο βυθό της θάλασσας, με τον οινοποιό να ξεκινά τα υδάτινα πειράματά του το 2011 σε δεξαμενές από σκυρόδεμα που ο ίδιος αποκαλεί «το ενυδρείο μου», για να κάνει το μεγάλο και πολυέξοδο βήμα της βύθισης στη θάλασσα το 2015, με το Rhapsody 2015.

 

Τα συμπεράσματα του ιδίου από αυτά τα υδάτινα πειράματα που μετρούν πια πάνω από μια δεκαετία, συνοψίζονται σε μια παράγραφο που παραθέτει η Julia Harding.

«Σε αντίθεση με τη θάλασσα, η γήρανση των φιαλών κάτω από το νερό σε τσιμεντένιες δεξαμενές δεν δοκίμασε την αντοχή του φελλού λόγω της χαμηλής υδροστατικής πίεσης. Από την άλλη, εξασφάλισε όλα τα οφέλη της υποβρύχιας παλαίωσης (απουσία οξυγόνου, κατάλληλη θερμοκρασία, έλλειψη φωτός). Εκτός φυσικά από την προσαρμογή του κρασιού στο ζωντανό θαλάσσιο περιβάλλον που κάνει τη διαφορά». Φαίνεται ότι οι φυσικές διαφορές μπορούν να αναπαραχθούν στη στεριά αλλά, σύμφωνα με τον Ορκόπουλο, όχι όμως οι «μεταφυσικές».

 

«Σαν οινοποιός, κλείνω τον κύκλο μου σιγά-σιγά, έχοντας υπόψη να παραδώσω στις επόμενες γενιές και πολύ πιθανόν σε στρατηγικό επενδυτή όταν κι αν πάντα ολοκληρωθούν και ευοδωθούν οι συζητήσεις, που θα αναλάβουν την εξέλιξη στον χρόνο του οινοποιείου μου στην Κεφαλονιά και ευχαριστώ πάρα πολύ την Jancis Robinson και την MW

 

Julia Harding για την μεγάλη τιμή που μου έκαναν και τον απίθανο χρόνο που ξόδεψαν για να γευτούν, να αξιολογήσουν και να βαθμολογήσουν 36 διαφορετικά κρασιά μου, καταγράφοντας το σήμερα και τοποθετώντας τον πήχη για την διαδοχή μου-όταν έλθει η στιγμή- που θα συνεχίσει τον suis generis και ρομαντικό δρόμο μου στην οινοποίηση» αναφέρει ο ίδιος στο WineTrails με αφορμή το αφιέρωμα της Jancis Robinson.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...

REPORTS

Το πρώτο βήμα μιας συντονισμένης προσπάθειας ώστε να ενισχυθεί η παρουσία των ελληνικών κρασιών στην αλβανική αγορά η οποία, επί του παρόντος, είναι ισχνή,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...