Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι Άγγλοι οινοπαραγωγοί «κοιτάζουν στα μάτια» την Καμπανία

Η κλιματική αλλαγή έχει δείξει τα «δόντια» της σε πολλές παραδοσιακές δυνάμεις του οίνου, όπως την Γαλλία και την Ιταλία, όμως, έχει φέρει στο προσκήνιο την αγγλική αμπελουργία, με τις νέες συνθήκες να επιτρέπουν στους Βρετανούς παραγωγούς να καλλιεργήσουν ποικιλίες που παραδοσιακά συνδέονται με την περιοχή της Καμπανίας.

Για περισσότερα από 300 χρόνια τα αφρώδη κρασιά της Καμπανίας, που παρουσιάστηκαν πρώτη φορά από τον μοναχό Dom Perignon το 1668, αποτελούν σημείο αναφοράς για τον ποιοτικό οίνο και μια σταθερή παρουσία σε κάθε είδους εορτασμούς, από γάμους έως και αθλητικές εκδηλώσεις. Πλέον, όμως, οι σταδιακά θερμότερες και πιο ηλιόλουστες μέρες που επικρατούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν φέρει την «άνθιση» της οινοπαραγωγικής δύναμης της νότιας Αγγλίας, με τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής να είναι πλέον παρόμοιες με αυτές που επικρατούσαν στην Καμπανία πριν από 50 χρόνια και καθιστώντας την βασικό ανταγωνιστή της ξακουστής γαλλικής περιφέρειας.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 41 του Winetrails

Ο επικεφαλής της παραγωγής κρασιού του Γεωργικού Κολεγίου Plumpton, Sam Linter, δήλωσε στο BBC ότι η μεταβολή του κλίματος της Αγγλίας έχει επιτρέψει στους Άγγλους οινοπαραγωγούς να καλλιεργήσουν ποικιλίες σταφυλιών που παραδοσιακά συνδέονται με την παραγωγή των πολυτελών αφρώδων οίνων της Καμπανίας. Κατατοπιστικός επί του θέματος είναι και ο συντάκτης του διαδικτυακού περιοδικού International Wine Challenge, Chris Boiling, ο οποίος αναφέρει ότι, ελέω της κλιματικής αλλαγής, οι Άγγλοι αμπελουργοί μπόρεσαν να προσθέσουν στην φαρέτρα τους ξακουστές ποικιλίες σταφυλιών, όπως η Pinot Noir, η Pinot Meunier και το Chardonnay που ως γνωστόν αξιοποιούνται για την παραγωγή αφρώδων κρασιών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι νέες γενιές Άγγλων αμπελουργών διαθέτουν ανάμεσα τους σπουδαίους παραγωγούς που δημιουργούν σταθερά ποιοτικό κρασί, δίχως να μιμούνται τις τεχνικές των οινοποιών της Καμπανίας, αλλά με πίστη στις δικές τους δυνάμεις και στο terroir του αγγλικού αμπελώνα, επιτρέποντας τους να ξεφύγουν από την σκιά των Γάλλων παραγωγών και να αναπτύξουν την αγγλική βιομηχανία οίνου ως μια ξεχωριστή οντότητα που διακρίνεται για τις φρουτώδεις και κομψές γεύσεις της.

Την σημαντική άνοδο της αγγλικής αμπελουργίας δείχνει και η πλήρης μεταστροφή των μαθημάτων του Κολεγίου του Plumpton, όπου τα μαθήματα πριν τριάντα χρόνια αποτελούνταν εξ ολοκλήρου από την κτηνοτροφία και την αρόσιμη καλλιέργεια, ενώ σήμερα περιστρέφονται γύρω από την αμπελουργία, την οινολογία και την οινοπαραγωγή. Τον περιβάλλοντα χώρο του Πανεπιστημίου, που μέχρι πρότινος έβοσκαν πρόβατα και ήταν γεμάτος από αχλαδιές, τώρα καλύπτουν σειρές από αμπέλια.

«Κλείνοντας» τις δηλώσεις του στο BBC ο Linter τόνισε πως η άνοδος της αγγλικής αμπελουργίας έχει αλλάξει πλήρως τον πρωτογενή τομέα της Αγγλίας και έχει δημιουργήσει νέες οικονομικές ευκαιρίες για τους γεωργούς, όπως την επέκταση τους στον χώρο της εστίασης και του τουρισμού.

Με πληροφορίες από BBC

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Φέτος, η οικογένεια της Ανώσκελη γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας του ελαιουργείου της και 20 χρόνια λειτουργίας του οινοποιείου της, συνεχίζοντας την παράδοση και αγάπη...

REPORTS

Ο Nicolas Castan, ένας 42χρονος οινοποιός από την Aude της Γαλλίας, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα της παρατεταμένης ξηρασίας που μαστίζει την πεδιάδα...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη θα διεξαχθεί η εκδήλωση του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδας «Μικρά Οινοποιεία Μεγάλα Κρασιά». Η εκδήλωση θα λάβει χώρα το...

REPORTS

Σε μια πρώτη κοινή προσπάθεια, οι πέντε κοινοπραξίες της ιταλικής περιοχής της λίμνης Garda ενώθηκαν για να προωθήσουν τις ονομασίες τους και την οινική...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ολοκληρώθηκε από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η διαδικασία χορήγησης αδειών νέων αδειών φύτευσης αμπέλου για το έτος 2025. Το έντυπο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η πολυαναμενόμενη οινική εκδήλωση «ΒορΟινά» των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος» επέστρεψε στην Αθήνα τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια από την πρώτη...

REPORTS

Ο Nicolas Castan, ένας 42χρονος οινοποιός από την Aude της Γαλλίας, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα της παρατεταμένης ξηρασίας που μαστίζει την πεδιάδα...

REPORTS

Η βιομηχανία αφρωδών οίνων διερευνά νέες τεχνικές παλαίωσης για την ενίσχυση της γεύσης, την ανάδειξη των χαρακτηριστικών του terroir και τη βελτίωση της συνολικής...