Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι Άγγλοι οινοπαραγωγοί «κοιτάζουν στα μάτια» την Καμπανία

Η κλιματική αλλαγή έχει δείξει τα «δόντια» της σε πολλές παραδοσιακές δυνάμεις του οίνου, όπως την Γαλλία και την Ιταλία, όμως, έχει φέρει στο προσκήνιο την αγγλική αμπελουργία, με τις νέες συνθήκες να επιτρέπουν στους Βρετανούς παραγωγούς να καλλιεργήσουν ποικιλίες που παραδοσιακά συνδέονται με την περιοχή της Καμπανίας.

Για περισσότερα από 300 χρόνια τα αφρώδη κρασιά της Καμπανίας, που παρουσιάστηκαν πρώτη φορά από τον μοναχό Dom Perignon το 1668, αποτελούν σημείο αναφοράς για τον ποιοτικό οίνο και μια σταθερή παρουσία σε κάθε είδους εορτασμούς, από γάμους έως και αθλητικές εκδηλώσεις. Πλέον, όμως, οι σταδιακά θερμότερες και πιο ηλιόλουστες μέρες που επικρατούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν φέρει την «άνθιση» της οινοπαραγωγικής δύναμης της νότιας Αγγλίας, με τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής να είναι πλέον παρόμοιες με αυτές που επικρατούσαν στην Καμπανία πριν από 50 χρόνια και καθιστώντας την βασικό ανταγωνιστή της ξακουστής γαλλικής περιφέρειας.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 41 του Winetrails

Ο επικεφαλής της παραγωγής κρασιού του Γεωργικού Κολεγίου Plumpton, Sam Linter, δήλωσε στο BBC ότι η μεταβολή του κλίματος της Αγγλίας έχει επιτρέψει στους Άγγλους οινοπαραγωγούς να καλλιεργήσουν ποικιλίες σταφυλιών που παραδοσιακά συνδέονται με την παραγωγή των πολυτελών αφρώδων οίνων της Καμπανίας. Κατατοπιστικός επί του θέματος είναι και ο συντάκτης του διαδικτυακού περιοδικού International Wine Challenge, Chris Boiling, ο οποίος αναφέρει ότι, ελέω της κλιματικής αλλαγής, οι Άγγλοι αμπελουργοί μπόρεσαν να προσθέσουν στην φαρέτρα τους ξακουστές ποικιλίες σταφυλιών, όπως η Pinot Noir, η Pinot Meunier και το Chardonnay που ως γνωστόν αξιοποιούνται για την παραγωγή αφρώδων κρασιών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι νέες γενιές Άγγλων αμπελουργών διαθέτουν ανάμεσα τους σπουδαίους παραγωγούς που δημιουργούν σταθερά ποιοτικό κρασί, δίχως να μιμούνται τις τεχνικές των οινοποιών της Καμπανίας, αλλά με πίστη στις δικές τους δυνάμεις και στο terroir του αγγλικού αμπελώνα, επιτρέποντας τους να ξεφύγουν από την σκιά των Γάλλων παραγωγών και να αναπτύξουν την αγγλική βιομηχανία οίνου ως μια ξεχωριστή οντότητα που διακρίνεται για τις φρουτώδεις και κομψές γεύσεις της.

Την σημαντική άνοδο της αγγλικής αμπελουργίας δείχνει και η πλήρης μεταστροφή των μαθημάτων του Κολεγίου του Plumpton, όπου τα μαθήματα πριν τριάντα χρόνια αποτελούνταν εξ ολοκλήρου από την κτηνοτροφία και την αρόσιμη καλλιέργεια, ενώ σήμερα περιστρέφονται γύρω από την αμπελουργία, την οινολογία και την οινοπαραγωγή. Τον περιβάλλοντα χώρο του Πανεπιστημίου, που μέχρι πρότινος έβοσκαν πρόβατα και ήταν γεμάτος από αχλαδιές, τώρα καλύπτουν σειρές από αμπέλια.

«Κλείνοντας» τις δηλώσεις του στο BBC ο Linter τόνισε πως η άνοδος της αγγλικής αμπελουργίας έχει αλλάξει πλήρως τον πρωτογενή τομέα της Αγγλίας και έχει δημιουργήσει νέες οικονομικές ευκαιρίες για τους γεωργούς, όπως την επέκταση τους στον χώρο της εστίασης και του τουρισμού.

Με πληροφορίες από BBC

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αγορά εκλεκτών κρασιών βρίσκεται σε ύφεση τους τελευταίους 18 μήνες, και παρά τη σύντομη άνοδο που σημειώθηκε τον Αύγουστο,...

REPORTS

Μια φρέσκια, πειραματική, Μαλαγουζιά του 2024 από το Κτήμα Κίτρος, ένα Ξινόμαυρο από αμφορέα, σε ειδική οινοποίηση, από το Κτήμα Κυρ Γιάννη, δύο διαφορετικές...

REPORTS

Τέσσερις ελληνικές εταιρείες του κλάδου οινοποιίας συμμετείχαν, με την υποστήριξη του Enterprise Greece, στη Διεθνή Έκθεση Οίνων «ProWine Latin America 2024» που πραγματοποιήθηκε στο...

REPORTS

Η Γαλλία μείωσε την πρόβλεψη για τη φετινή παραγωγή κρασιού μετά τον πιο βροχερό Σεπτέμβριο των τελευταίων 25 ετών, με το 2024 να αναμένεται...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

REPORTS

Ενθαρρυντικά ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη για το α’ εξάμηνο του 2024, με την οινοποιία να αυξάνει τον κύκλο εργασιών...