Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Γάλλοι αμπελουργοί ξεριζώνουν αμπέλια υπό την πίεση της αγοράς και της κλιματικής αλλαγής

Στην περιοχή Charente της νοτιοδυτικής Γαλλίας, ένας αμπελουργός πήρε τη δύσκολη απόφαση να ξεριζώσει μέρος του αμπελώνα του, προκειμένου να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και να εξασφαλίσει το μέλλον της εκμετάλλευσής του.

Ο Gonzague Ordonneau, που διαχειρίζεται έναν αμπελώνα 40 εκταρίων κοντά στο Val-de-Cognac, αφαίρεσε πρόσφατα τρία εκτάρια αμπελιών που είχαν φυτευτεί από τον παππού του. Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου πολλοί Γάλλοι παραγωγοί κρασιού βρίσκονται αντιμέτωποι με οικονομικές και περιβαλλοντικές πιέσεις, από το αυξανόμενο κόστος συντήρησης και τις μειωμένες αποδόσεις, έως την πτώση της ζήτησης στην αγορά.

Παράλληλα, ο Ordonneau εξηγεί ότι τα συγκεκριμένα αμπέλια ήταν πλέον γηρασμένα, απαιτούσαν υπερβολική φροντίδα και παρήγαγαν όλο και λιγότερο καρπό. Μειώνοντας την έκταση του αμπελώνα του, επιδιώκει να περιορίσει τα λειτουργικά του έξοδα και να επικεντρωθεί στη βελτίωση της ποιότητας του υπόλοιπου παραγωγικού του δυναμικού. Υπολογίζει ότι η αφαίρεση των τριών εκταρίων θα του εξοικονομήσει περίπου 600 ώρες εργασίας κάθε χρόνο, χρόνος που μπορεί να επενδυθεί πιο αποδοτικά στην καλλιέργεια και την οινοποίηση.

Πιο συγκεκριμένα, η απόφασή του υποστηρίχθηκε από ένα κρατικό πρόγραμμα που εγκαινιάστηκε στα τέλη του 2024 από το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας. Μέσω του οργανισμού FranceAgriMer, το πρόγραμμα παρέχει οικονομική ενίσχυση σε παραγωγούς που επιλέγουν να μειώσουν την έκταση των αμπελώνων τους, με στόχο την εξισορρόπηση της παραγωγής σε σχέση με τη μειούμενη ζήτηση. Οι επιλέξιμοι αμπελουργοί λαμβάνουν επιδότηση 4.000 ευρώ ανά εκτάριο που ξεριζώνεται.

Η κίνηση του Ordonneau αποτυπώνει μια ευρύτερη τάση στον γαλλικό αμπελοοινικό τομέα: πολλοί παραγωγοί επαναπροσδιορίζουν τη στρατηγική τους, αναζητώντας λύσεις που θα τους βοηθήσουν να επιβιώσουν απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της οικονομικής αβεβαιότητας. Ο ίδιος σχεδιάζει να αξιοποιήσει τα καθαρισμένα χωράφια για νέες φυτεύσεις, με ποικιλίες πιο ανθεκτικές στις αυξανόμενες θερμοκρασίες και στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Εν κατακλείδι, το Charente, περιοχή φημισμένη για την παραγωγή Cognac, γνωρίζει ήδη παρόμοιες αλλαγές, καθώς ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί επενδύουν στον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα κατανάλωσης τόσο στη Γαλλία όσο και διεθνώς. Η κρατική στήριξη για τη μείωση των αμπελώνων εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια σταθεροποίησης του κλάδου και ενίσχυσης της καινοτομίας. Καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να μεταμορφώνει τον παγκόσμιο αμπελοοινικό χάρτη, η Γαλλία φαίνεται να μπαίνει σε μια νέα εποχή προσαρμογής και ανανέωσης.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η φετινή οινική χρονιά για τα κορυφαία οινοποιεία της Γερμανίας σφραγίστηκε από μικρές αποδόσεις, αλλά εξαιρετική ποιότητα σταφυλιών. Με τη φύση να δοκιμάζει τα...

REPORTS

Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα που δημοσιεύτηκε στην Διαύγεια τροποποιείται διάταξη που αφορά επενδύσεις σε υλικά και άυλα περιουσιακά στοιχεία με...

REPORTS

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 54 ελληνικά οινοποιεία, ενώ πέντε κρασιά βραβεύτηκαν για την ποιότητα τους από τον ιταλικό οδηγό «i Vini del cuore».

REPORTS

Τα Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε., ο Όμιλος που συνενώνει μερικά από τα σημαντικότερα και ιστορικότερα ονόματα του ελληνικού κρασιού καθώς και το Φυσικό Μεταλλικό Νερό...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην πιο ανεπτυγμένη μορφή θεματικού τουρισμού, πίσω μόνο μετά το κλασσικό μαζικό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» που φέρνει στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, δεκάδες εκατομμύρια...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, δίνοντας στους επισκέπτες τους την...

REPORTS

Α πό τη φύτευση και τη διαµόρφωση των γραµµών έως τη συγκοµιδή και τη διαχείριση των υπολειµµάτων, κάθε αµπελουργικό έχει πλέον το κατάλληλο µηχάνηµα....