Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στην 3η θέση των παραγωγών χωρών κρασιού πέφτει η Γαλλία το 2021

Για πολύ καιρό πρώτος, ο γαλλικός αμπελώνας δίνει τώρα και τη δεύτερη θέση μετά από έναν τρύγο που χαρακτηρίζεται από έκτακτες κλιματικές συνθήκες.

Έχοντας χάσει τον τίτλο της πρώτης χώρας παραγωγής κρασιού στον κόσμο από την Ιταλία από τον τρύγο του 2016, η Γαλλία θα ξεπεραστεί το 2021 και από την Ισπανία και θα περάσει στην τρίτη θέση. Με μια παραγωγή κρασιού που εκτιμάται σήμερα στα 33 εκατομμύρια εκατόλιτρα από τις υπουργικές υπηρεσίες, ο γαλλικός αμπελώνας παρουσιάζει τη μικρότερη συγκομιδή του από το 1976, λόγω μιας άνευ προηγουμένου διαδοχής κλιματολογικών καταστροφών που επηρέασαν πολλές αμπελουργικές περιοχές: ανοιξιάτικο παγετό, πίεση περονόσπορου, μείωση της ανθοφορίας, χαλάζι, ξηρασία, πυρκαγιές, … Αυτά τα φαινόμενα οδηγούν σε πτώση της γαλλική συγκομιδή κατά 29% σε σύγκριση με το 2020 (-25% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας).

Με μια ισπανική συγκομιδή που εκτιμάται σήμερα στα 38,9 εκατομμύρια hl από τους συνεταιριστικούς οργανισμούς που ανέφερε η La Semana Vitivinícola στις αρχές Σεπτεμβρίου, το δυναμικό της ιβηρικής παραγωγής παρουσιάζει επίσης αξιοσημείωτη πτώση 16% σε σύγκριση με το 2020 (και -9% σε σύγκριση με τον 5ετή μέσο όρο). “Οι πρόσφατες βροχές και το χαλάζι επιβεβαίωσαν μόνο τις καθοδικές εκτιμήσεις”, αναφέρει η La Semana Vitivinícola, υπολογίζοντας τους όγκους που μπορεί ακόμη να ποικίλουν κατά ένα εκατομμύριο hl πάνω ή κάτω.

Ιταλική αισιοδοξία

Χωρίς να έχει γλιτώσει και αυτή τη μείωση, η ιταλική παραγωγή κρασιού υπολογίζεται στα 44,5 εκατομμύρια hl φέτος σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες εκτιμήσεις (-9% σε σύγκριση με το 2020). Τώρα με ένα άνετο προβάδισμα στην κορυφή του βάθρου, η διααλπική βιομηχανία κρασιού δεν κρύβει την αισιοδοξία της. “Μετά από μια συγκομιδή το 2020/21 με τιμές μειωμένες κατά 3%, η προοπτική μείωσης της παραγωγής για τη συγκομιδή 2021/2022, που σχετίζεται με τον ανανεωμένο δυναμισμό των αγορών, δημιουργεί αισιοδοξία για τη μελλοντική εξέλιξη των τιμών”, υποστηρίζει ο Paolo Brogioni, διευθυντής της Ιταλικής ένωσης οινολόγων (Assoenologi).

Πηγή: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Εξαιρετική ποιοτικά αναμένεται η φετινή παραγωγή μοσχάτου στη Σάμο, με τους αμπελώνες του νησιού να αποδεικνύονται ανθεκτικοί στις καιρικές συνθήκες και τις κλιματολογικές αλλαγές,...

REPORTS

Γονάτισε ακόμα και ιστορικούς αμπελώνες στη Σαντορίνη η ξηρασία των τελευταίων τριών ετών και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με την Οινοποιία Γαβαλά να κάνει...

REPORTS

Από την 1η Σεπτεµβρίου έως τις 20 Σεπτεµβρίου 2025 θα ανοίξει η πλατφόρµα αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αµπελώνων που θα αφορούν το έτος...

REPORTS

Με απόφαση που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε ότι έκανε δεκτό το αίτημα για την τροποποίηση των προδιαγραφών του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Εξαιρετική ποιοτικά αναμένεται η φετινή παραγωγή μοσχάτου στη Σάμο, με τους αμπελώνες του νησιού να αποδεικνύονται ανθεκτικοί στις καιρικές συνθήκες και τις κλιματολογικές αλλαγές,...

REPORTS

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον αντίκτυπο που θα έχει η επιβολή δασμών ύψους 15% από τις ΗΠΑ στα κρασιά με προέλευση την Ευρωπαϊκή...

REPORTS

Γονάτισε ακόμα και ιστορικούς αμπελώνες στη Σαντορίνη η ξηρασία των τελευταίων τριών ετών και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με την Οινοποιία Γαβαλά να κάνει...

REPORTS

Με αφορμή τη συμπλήρωση 130 χρόνων ιστορίας της εμβληματικής ελληνικής Ρετσίνας Μαλαματίνα, οι φοιτητές του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, κλήθηκαν να προσεγγίσουν δημιουργικά το brand, επανασχεδιάζοντας...