Το Μπουένος Άιρες ετοιμάζεται να γίνει για λίγες ημέρες το επίκεντρο του αργεντίνικου κρασιού. Από τις 31 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, η διοργάνωση Argentina Reloaded θα συγκεντρώσει περισσότερα από 100 οινοποιεία, μέσα από γευσιγνωσίες, επαγγελματικές συναντήσεις και γαστρονομικές εκδηλώσεις.
Ειδικότερα, στόχος της πρωτοβουλίας είναι να παρουσιάσει τη σημερινή εικόνα της αμπελουργικής Αργεντινής, πέρα από τις ήδη γνωστές διεθνείς επιτυχίες του Malbec. Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στη διαφορετικότητα των περιοχών, στα ιδιαίτερα αμπελοτόπια, στις νέες ποικιλίες και στις μικρότερες οινοποιητικές προσπάθειες που κερδίζουν σταδιακά χώρο εντός και εκτός της χώρας.
Το Argentina Reloaded δημιουργήθηκε το 2022 από τη διεθνώς αναγνωρισμένη Αργεντινή sommelier Paz Levinson και το Studio Courtois. Πρόκειται για μια περιοδεύουσα πλατφόρμα που συνδέει τα οινοποιεία της χώρας με εισαγωγείς, αγοραστές, sommeliers, επαγγελματίες της εστίασης, δημοσιογράφους και καταναλωτές σε σημαντικές γαστρονομικές πρωτεύουσες. Μέχρι σήμερα έχει ταξιδέψει, μεταξύ άλλων, στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στο Πεκίνο, στο Άμστερνταμ, στο Όσλο και στο Σάο Πάολο.
Η φετινή διοργάνωση στο Μπουένος Άιρες θα αναπτυχθεί σε τρεις διαφορετικούς χώρους. Το μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσεων θα φιλοξενηθεί στο Mirador Central του Palacio Libertad, ενώ ξεχωριστές δράσεις θα πραγματοποιηθούν στο εστιατόριο Crizia και στο Casa Cavia.
Η επίσημη έναρξη θα γίνει στις 31 Ιουλίου, με μια κλειστή γευσιγνωσία υπό την καθοδήγηση της Paz Levinson. Οι συμμετέχοντες θα δοκιμάσουν διαφορετικές εκφράσεις της ίδιας ποικιλίας από διάφορες αμπελουργικές ζώνες της Αργεντινής. Τα κρασιά θα συνοδεύονται από πιάτα που έχουν σχεδιαστεί ώστε να αναδεικνύουν τις διαφορές που δημιουργούν ο τόπος, το κλίμα και οι επιλογές του οινοποιού.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι στις 8 Αυγούστου, το βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο Crizia θα φιλοξενήσει ένα ειδικό δείπνο οινικών συνδυασμών. Η εκδήλωση θα φέρει στο ίδιο τραπέζι οινοποιούς, επαγγελματίες της εστίασης και φίλους του κρασιού, παρουσιάζοντας τη σχέση ανάμεσα στη σύγχρονη αργεντίνικη κουζίνα και την εγχώρια οινοπαραγωγή.
Η κεντρική γευσιγνωσία θα πραγματοποιηθεί στις 10 Αυγούστου στο Palacio Libertad. Περισσότερες από 150 ετικέτες από τουλάχιστον 100 οινοποιεία θα είναι διαθέσιμες προς δοκιμή, μαζί με αποστάγματα και άλλα ποτά που παράγονται στη χώρα. Οι διοργανωτές αναμένουν περισσότερους από 300 επισκέπτες, ανάμεσά τους αγοραστές, sommeliers, δημοσιογράφους και καταναλωτές.
Η αυλαία θα πέσει στις 11 Αυγούστου στο Casa Cavia. Το πρωινό πρόγραμμα θα απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες και θα περιλαμβάνει masterclass και τυφλή γευσιγνωσία ενός κρασιού που δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει στην αγορά. Το απόγευμα, ο χώρος θα ανοίξει για το κοινό, παρουσιάζοντας περισσότερες από 50 ετικέτες από 24 οινοποιεία, ανάμεσά τους πειραματικές οινοποιήσεις, μικρές παραγωγές και νέα εγχειρήματα.
Το Argentina Reloaded δεν λειτουργεί ως μια συνηθισμένη έκθεση κρασιού. Βασίζεται σε μικρότερες και περισσότερο προσωπικές συναντήσεις, όπου οι παραγωγοί μπορούν να μιλήσουν άμεσα για τον τόπο, τη φιλοσοφία και τα κρασιά τους.
Συνοψίζοντας, μέσα από αυτή τη διοργάνωση, η Αργεντινή επιχειρεί να δείξει ότι ο οινικός της χάρτης είναι πολύ ευρύτερος από μία ποικιλία. Είναι ένα μωσαϊκό περιοχών, υψομέτρων και ανθρώπων που αναζητούν μια νέα, περισσότερο σύγχρονη ταυτότητα για το κρασί της χώρας.
























