Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το RC 3075, ένας αυτόνομος φέρων εργαλείων της Black Shire, σχεδιασμένος με τη συμβολή του Roberto Conterno του οινοποιείου Giacomo Conterno και του μηχανικού Federico Bona, το οποίο απέσπασε το Technology Innovation Award 2025.
Το πιο πρόσφατο βήμα ωστόσο προέρχεται από το Πολυτεχνείο του Μιλάνου. Ερευνητές των Τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρονικής, Πληροφορικής και Βιομηχανικής Μηχανικής, σε συνεργασία με τη Soluzioni Ingegneria, ανέπτυξαν ένα προηγμένο σύστημα προσομοίωσης που δημιουργεί έναν εξαιρετικά ρεαλιστικό ψηφιακό «δίδυμο» ενός αμπελώνα. Στο εικονικό αυτό περιβάλλον αναπαράγονται με ακρίβεια κλίσεις, ανωμαλίες του εδάφους και η γεωμετρία των γραμμών φύτευσης, επιτρέποντας την αξιολόγηση αυτόνομων συστημάτων οδήγησης πολύ πριν αυτά εφαρμοστούν στο χωράφι.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χρήση τέτοιων προσομοιώσεων μειώνει σημαντικά το κόστος και τον κίνδυνο που συνοδεύουν τις δοκιμές πεδίου. Παράλληλα, το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση χειριστών και να επιταχύνει την υιοθέτηση της αυτοματοποίησης στον αγροτικό τομέα. Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο AgriEngineering, περιγράφει μια ολοκληρωμένη μεθοδολογία για τη δημιουργία ακριβών μοντέλων αμπελώνων και την αξιολόγηση στρατηγικών αυτόνομης οδήγησης.
Παράλληλα, ο στόχος δεν είναι να υποκατασταθεί ο άνθρωπος, αλλά να δημιουργηθεί ένα ασφαλές, πλούσιο σε δεδομένα περιβάλλον, όπου λύσεις βασισμένες σε αισθητήρες και αλγορίθμους πρόβλεψης μπορούν να εξελίσσονται χωρίς τους κινδύνους του πραγματικού αμπελώνα. Σε αυτό το ψηφιακό τοπίο δοκιμάστηκαν αυτόνομα τρακτέρ εξοπλισμένα με οικονομικούς δέκτες GNSS και IMUs που καταγράφουν κίνηση και προσανατολισμό σε πραγματικό χρόνο. Σε συνδυασμό με εξελιγμένους αλγόριθμους ελέγχου, τα συστήματα αυτά επιτρέπουν στο τρακτέρ να κινείται μεταξύ των γραμμών και να εκτελεί ακριβείς ελιγμούς εκτός αυτών χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
Έπειτα, ο καθηγητής Federico Cheli, επικεφαλής του έργου, τονίζει ότι η ενσωμάτωση μοντελοποίησης εδάφους, αλγορίθμων ελέγχου και εικονικών δεδομένων αισθητήρων σε μία ενιαία πλατφόρμα επιτρέπει ταχύτερη ανάπτυξη χωρίς να θυσιάζεται η ασφάλεια. Καθώς οι ψηφιακοί «δίδυμοι» γίνονται πιο προσβάσιμοι, αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της λήψης αποφάσεων στην αμπελουργική διαχείριση.
Προς το παρόν, η Ιταλία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της τεχνολογικής μετάβασης, δείχνοντας πώς η καινοτομία στην αυτοματοποίηση μπορεί να δοκιμαστεί, να προσαρμοστεί και να τελειοποιηθεί πολύ πριν φτάσει στο αμπέλι.
























