Καθώς η οινοπαραγωγή στην Κίνα ωριμάζει και διεκδικεί τη θέση της στη διεθνή σκηνή, η συζήτηση για το ποια ποικιλία θα μπορούσε να γίνει το “σύμβολο” της χώρας έχει φουντώσει. Η Marselan, ένας γαλλικός διασταυρωμένος κλώνος των Cabernet Sauvignon και Grenache, φαίνεται να προηγείται.
Η Walker, όμως, θεωρεί πως η ιδέα μιας εθνικής ποικιλίας απλοποιεί υπερβολικά ένα τοπίο που βρίσκεται ακόμη σε διαμόρφωση.
«Η Marselan έχει σίγουρα δυνατότητες», σημειώνει, «αλλά το αν πρέπει να την επιλέξουμε ως “σήμα κατατεθέν” είναι άλλο ζήτημα».
Πιο συγκεκριμένα, η ίδια δραστηριοποιείται στο Πεκίνο, συνιδρύτρια της Dragon Phoenix Wine Consulting, που τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση της οινικής παιδείας στην Κίνα. Με συμμετοχές σε ντοκιμαντέρ όπως Red Obsession και Waking the Sleeping Grape, παραμένει μία από τις πλέον έγκυρες φωνές της κινεζικής οινοποιίας.
Έπειτα, η Walker προειδοποιεί ότι ο ορισμός μιας μοναδικής “εθνικής” ποικιλίας ενέχει κινδύνους περιορισμού της πολυμορφίας. Επικαλείται παραδείγματα από άλλες χώρες, όπου παρόμοιες στρατηγικές δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.
«Το Pinotage είναι το “σήμα” της Νότιας Αφρικής, αλλά ελάχιστοι καταφέρνουν να το αναδείξουν πραγματικά σε υψηλό επίπεδο», αναφέρει. «Το ίδιο και η Ισπανία με το Tempranillo, ξεχνάμε ότι παράγει και εξαιρετικό Bobal».
Ακόμη και χώρες όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, προσθέτει, “φυλακίστηκαν” στις ταμπέλες του Shiraz και του Sauvignon Blanc, αφήνοντας άλλες ενδιαφέρουσες ποικιλίες στη σκιά.
Σήμερα, η ποικιλία Marselan καλλιεργείται σε όλες τις σημαντικές οινοπαραγωγικές περιοχές της Κίνας, από τη Ningxia μέχρι τη Yunnan, καλύπτοντας περίπου 4.000 εκτάρια. Παρότι παραμένει πίσω από το Cabernet Sauvignon και το Merlot σε εκτάσεις, η ανάπτυξή της υπήρξε εντυπωσιακή.
Ωστόσο, η Walker συνιστά προσοχή: «Γνωρίζουμε ελάχιστα για το πώς συμπεριφέρεται η ποικιλία σε κάθε terroir. Στην Shandong, για παράδειγμα, δυσκολεύεται να ωριμάσει σωστά και δεν αποδίδει την επιθυμητή φαινολική ισορροπία». Η Marselan, εξηγεί, “αγαπά” τα βαθιά εδάφη, πηλώδη ή λοεσικά, περισσότερο από τα πετρώδη του Shandong ή του Shangri-La.

Επιπλέον, αμφισβητεί την ικανότητα της ποικιλίας να σταθεί αυτόνομα σε υψηλό επίπεδο. «Έχει σφιχτή τανική δομή και συχνά δυσκολεύεται να βρει την ισορροπία ανάμεσα στη γλυκύτητα του φρούτου και την οξύτητα», αναφέρει.
Κατά την άποψή της, η Marselan ίσως λειτουργεί καλύτερα ως μέρος ενός blend. «Λατρεύω τα Syrah-Marselan που παράγονται στη Xinjiang είναι γεμάτα και με όμορφη ισορροπία», τονίζει.
Το συμπέρασμά της είναι ξεκάθαρο: «Η Κίνα δεν χρειάζεται να είναι γνωστή για μια ποικιλία· χρειάζεται να είναι γνωστή για την ποιότητά της».
Τέλος, ένα μήνυμα που απευθύνεται σε μια χώρα με τεράστια γεωγραφική και κλιματική ποικιλομορφία και μια υπόσχεση ότι η ταυτότητα του κινεζικού κρασιού θα χτιστεί όχι γύρω από ένα σταφύλι, αλλά γύρω από την αριστεία.
























