Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Γιατί η Κίνα δεν χρειάζεται μια ποικιλία με “υπογραφή” προκειμένου να κυριαρχίσει στην διεθνή αγορά

Η ποικιλία Marselan έχει ανακηρυχθεί σε ανερχόμενο αστέρι των κινεζικών αμπελώνων. Όμως, η Master of Wine Fongyee Walker υποστηρίζει ότι αυτό που θα καθορίσει πραγματικά το μέλλον του κινεζικού κρασιού δεν είναι μια μόνο ποικιλία, αλλά η ποιότητά του.

Καθώς η οινοπαραγωγή στην Κίνα ωριμάζει και διεκδικεί τη θέση της στη διεθνή σκηνή, η συζήτηση για το ποια ποικιλία θα μπορούσε να γίνει το “σύμβολο” της χώρας έχει φουντώσει. Η Marselan, ένας γαλλικός διασταυρωμένος κλώνος των Cabernet Sauvignon και Grenache, φαίνεται να προηγείται.

Η Walker, όμως, θεωρεί πως η ιδέα μιας εθνικής ποικιλίας απλοποιεί υπερβολικά ένα τοπίο που βρίσκεται ακόμη σε διαμόρφωση.
«Η Marselan έχει σίγουρα δυνατότητες», σημειώνει, «αλλά το αν πρέπει να την επιλέξουμε ως “σήμα κατατεθέν” είναι άλλο ζήτημα».

Πιο συγκεκριμένα, η ίδια δραστηριοποιείται στο Πεκίνο, συνιδρύτρια της Dragon Phoenix Wine Consulting, που τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση της οινικής παιδείας στην Κίνα. Με συμμετοχές σε ντοκιμαντέρ όπως Red Obsession και Waking the Sleeping Grape, παραμένει μία από τις πλέον έγκυρες φωνές της κινεζικής οινοποιίας.

Έπειτα, η Walker προειδοποιεί ότι ο ορισμός μιας μοναδικής “εθνικής” ποικιλίας ενέχει κινδύνους περιορισμού της πολυμορφίας. Επικαλείται παραδείγματα από άλλες χώρες, όπου παρόμοιες στρατηγικές δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.
«Το Pinotage είναι το “σήμα” της Νότιας Αφρικής, αλλά ελάχιστοι καταφέρνουν να το αναδείξουν πραγματικά σε υψηλό επίπεδο», αναφέρει. «Το ίδιο και η Ισπανία με το Tempranillo, ξεχνάμε ότι παράγει και εξαιρετικό Bobal».

Ακόμη και χώρες όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, προσθέτει, “φυλακίστηκαν” στις ταμπέλες του Shiraz και του Sauvignon Blanc, αφήνοντας άλλες ενδιαφέρουσες ποικιλίες στη σκιά.

Σήμερα, η ποικιλία Marselan καλλιεργείται σε όλες τις σημαντικές οινοπαραγωγικές περιοχές της Κίνας, από τη Ningxia μέχρι τη Yunnan, καλύπτοντας περίπου 4.000 εκτάρια. Παρότι παραμένει πίσω από το Cabernet Sauvignon και το Merlot σε εκτάσεις, η ανάπτυξή της υπήρξε εντυπωσιακή.

Ωστόσο, η Walker συνιστά προσοχή: «Γνωρίζουμε ελάχιστα για το πώς συμπεριφέρεται η ποικιλία σε κάθε terroir. Στην Shandong, για παράδειγμα, δυσκολεύεται να ωριμάσει σωστά και δεν αποδίδει την επιθυμητή φαινολική ισορροπία». Η Marselan, εξηγεί, “αγαπά” τα βαθιά εδάφη, πηλώδη ή λοεσικά, περισσότερο από τα πετρώδη του Shandong ή του Shangri-La.

Επιπλέον, αμφισβητεί την ικανότητα της ποικιλίας να σταθεί αυτόνομα σε υψηλό επίπεδο. «Έχει σφιχτή τανική δομή και συχνά δυσκολεύεται να βρει την ισορροπία ανάμεσα στη γλυκύτητα του φρούτου και την οξύτητα», αναφέρει.

Κατά την άποψή της, η Marselan ίσως λειτουργεί καλύτερα ως μέρος ενός blend. «Λατρεύω τα Syrah-Marselan που παράγονται στη Xinjiang είναι γεμάτα και με όμορφη ισορροπία», τονίζει.

Το συμπέρασμά της είναι ξεκάθαρο: «Η Κίνα δεν χρειάζεται να είναι γνωστή για μια ποικιλία· χρειάζεται να είναι γνωστή για την ποιότητά της».

Τέλος, ένα μήνυμα που απευθύνεται σε μια χώρα με τεράστια γεωγραφική και κλιματική ποικιλομορφία και μια υπόσχεση ότι η ταυτότητα του κινεζικού κρασιού θα χτιστεί όχι γύρω από ένα σταφύλι, αλλά γύρω από την αριστεία.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Ελληνίδα οινολόγος και συγγραφέας Μαρία Τζίτζη σημείωσε σημαντική επιτυχία στη διεθνή σκηνή με τη βράβευσή της στα φετινά OIV Awards (International Organisation of...

REPORTS

Ο Επίτροπος Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Christophe Hansen, κάλεσε την Πέμπτη για επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ε.Ε. και...

REPORTS

Η γερμανική συγκομιδή σταφυλιών για το 2025 εκτιμάται σε περίπου 7,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Αυτό ανακοίνωσε το Γερμανικό Ινστιτούτο Οίνου (DWI). Το ποσό αντιστοιχεί σε...

REPORTS

Η πρόσφατη ανησυχία για περιστατικά δηλητηρίασης από μεθανόλη σε αποστάγματα έχει προκαλέσει σημαντική πτώση στις πωλήσεις ποτών όπως η βότκα, το τζιν και το...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

REPORTS

Δέκα χρόνια μετά την θεμελίωση της ιδέας, η έκδοση θεσμός The Top50 του Wine Trails επιστρέφει πιο ώριμη και φιλόδοξη από ποτέ. Με ανανεωμένη...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Εκδόθηκε η τελική κατάταξη δικαιούχων για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελώνων 2025-2026, όπου περιλαμβάνονται 940 ΑΦΜ, με το συνολικό ποσό που δικαιούνται να ανέρχεται στα...