Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Συνεχίζει το σχέδιο ανάκαμψης το συμβούλιο oίνου της Rioja, στα 15,7 εκατ. ο προϋπολογισμός 2025

Στα 15,7 εκατ. ευρώ ορίστηκε ο προϋπολογισμός του 2025 από το ρυθμιστικό συμβούλιο για τα κρασιά ΠΟΠ Rioja, Rioja Wine Interprofessional Organisaion (OIPVR) με τον οργανισμό να παραμένει πιστός στα σχέδια οικονομικής ανάκαμψης που έθεσε πρώτη φορά σε εφαρμογή το 2023. Το ύψος του προϋπολογισμού ουσιαστικά βρίσκεται σε ίδια επίπεδα μ’ αυτά του περασμένου έτους.

Στη διετία που βρίσκεται σε εφαρμογή το σχέδιο για οικονομική ανάκαμψη που έχει θέσει σε εφαρμογή ο OIPVR, έχει μειώσει την παραγωγή κρασιού κατά παραπάνω από 90 εκατ. λίτρα, έχοντας ως στόχο να εξασφαλίσει την οικονομική βιωσιμότητα των οινοποιείων και των αμπελουργών, φέρνοντας την παραγωγή σε επίπεδα κοντά σ’ αυτά της ζήτησης. Η εφαρμογή της τρίτης πλέον φάσης του σχεδίου έχει λάβει ευρεία στήριξη από τη βιομηχανία οίνου της περιοχής, με το 90% των συμμετεχόντων στη σχετική συνέλευση να ψηφίζουν υπέρ της.

Η τρίτη φάση του σχεδίου ανάκαμψης περιλαμβάνει νέα μέτρα σχετικά με τη διαχείριση αμπελώνων, με μια από τις σημαντικότερες προτάσεις του να προβλέπει την εθελοντική μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κατά έως και 5%, με προτεραιότητα να δίνεται σε ερυθρές ποικιλίες υψηλής αποδοτικότητας. Μέσω του μέτρου αυτού, επιδιώκεται η μακροπρόθεσμη κερδοφορία του κλάδου και η επίτευξη καλύτερης ισορροπίας μεταξύ παραγωγής και ζήτησης. Παράλληλα, μεταξύ των προτάσεων είναι και πρωτοβουλίες για μετατροπή ερυθρών σε λευκές ποικιλίες, σε μια απόπειρα διαφοροποίησης της γκάμας ετικετών, αλλά και προσαρμογής στις τάσεις της αγοράς.

Από τα 15,7 εκατ. ευρώ του φετινού προϋπολογισμού, το 60,4% του ποσού θα παρασχεθεί από οινοποιεία, ενώ το υπόλοιπο 39,6% από τους αμπελουργούς, με τα μερίδια αυτά να μεταφράζονται σε μια μέση μείωση του κόστους για τους παραγωγούς κατά τουλάχιστον 5% σε σχέση με πέρυσι. Από το συνολικό ποσό, 9,3 εκατ. ευρώ (59%) θα επενδυθεί σε προωθητικές καμπάνιες, διαφημίσεις και συνεργασίες με παγκόσμια μέσα ενημέρωσης και influencers, με γνώμονα τη θωράκιση και ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των οίνων Rioja σε εγχώριο, αλλά και διεθνές επίπεδο. Ανάμεσα στις προωθητικές δράσεις, είναι και ο εορτασμός της εκατονταετηρίδας των ΠΟΠ οίνων Rioja, με το σχετικό πρόγραμμα να αναμένεται τις προσεχείς εβδομάδες.

Μέρος του προϋπολογισμού θα δαπανηθεί ακόμα για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ακαδημίας Κρασιών Rioja, που έχει ως στόχο την εκπαίδευση γύρω από τους οίνους της περιοχής, για το Πλάνο Αισθητικού Ελέγχου, αλλά και την περαιτέρω επέκταση της χρήσης τεχνολογιών AI που χρησιμοποιείται ήδη στη περιοχή για βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και διασφάλισης της ποιότητας.

Ο Πρόεδρος του Ρυθμιστικού Συμβουλίου, Fernando Ezquerro, εξέφρασε την ικανοποίηση του με τις αποφάσεις που πάρθηκαν κατά τη συνεδρίαση και υπογράμμισε ότι τα μέτρα στα οποία κατέληξαν θα συμβάλλουν στη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών τόσο για τους αμπελουργούς, όσο και τα οινοποιεία, διασφαλίζοντας παράλληλα τη σταθερότητα και ανταγωνιστικότητα των κρασιών της περιοχής στις διεθνείς αγορές.

Άξιο αναφοράς είναι ότι παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα που ταλανίζει τη βιομηχανία του οίνου η περιφέρεια της Rioja έκλεισε το 2024 παράγοντας 6 εκατ. περισσότερα κρασιά με ετικέτα ΠΟΠ, νούμερο κατά 2% μεγαλύτερο σε όγκο από ότι το 2023, επιβεβαιώνοντας την αυξημένη ζήτηση για τα ποιοτικά κρασιά της περιοχής.

Πληροφορίες από Vinetur

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το φυσικό κρασί έχει κερδίσει σημαντική προσοχή τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως μια εναλλακτική λύση που επιδιώκει να αποκαταστήσει την ουσία...

REPORTS

Λίγες ημέρες πριν από τις διακοπές των εορτών, μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε από τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής (NASEM) στις Ηνωμένες...

REPORTS

Στην αρχή ενός νέου έτους και στην αρχή μιας νέας γενιάς, όλος ο οινικός κόσμος σκέφτεται αυτό το μεγάλο υπαρξιακό ερώτημα: Έχει ακόμα νόημα...

REPORTS

Ο κλάδος του αυστραλιανού Shiraz βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς οι παραγωγοί προσαρμόζονται στη μείωση της παραγωγής, στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών...

Διαβάστε επίσης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία τεσσάρων χαρισματικών οινοποιείων της Αυστραλίας, μεταξύ των οποίων και το Shaw + Smith της Αδελαΐδας. Ο ταλαντούχος David Le...

REPORTS

Το φυσικό κρασί έχει κερδίσει σημαντική προσοχή τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως μια εναλλακτική λύση που επιδιώκει να αποκαταστήσει την ουσία...

REPORTS

Το Κτήµα της οικογένειας Μανωλεσάκη δραστηριοποιείται στην αµπελουργία και την οινοποίηση από το 1989, µια κοµβική περίοδος που συµπίπτει µε το ξεκίνηµα του αµπελώνα...

REPORTS

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το επιστημονικό περιοδικό OENO One εξετάζει πώς η ωριμότητα των σταφυλιών και ο χρόνος συγκομιδής επηρεάζουν τη χημική...