Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Συνεχίζει το σχέδιο ανάκαμψης το συμβούλιο oίνου της Rioja, στα 15,7 εκατ. ο προϋπολογισμός 2025

Στα 15,7 εκατ. ευρώ ορίστηκε ο προϋπολογισμός του 2025 από το ρυθμιστικό συμβούλιο για τα κρασιά ΠΟΠ Rioja, Rioja Wine Interprofessional Organisaion (OIPVR) με τον οργανισμό να παραμένει πιστός στα σχέδια οικονομικής ανάκαμψης που έθεσε πρώτη φορά σε εφαρμογή το 2023. Το ύψος του προϋπολογισμού ουσιαστικά βρίσκεται σε ίδια επίπεδα μ’ αυτά του περασμένου έτους.

Στη διετία που βρίσκεται σε εφαρμογή το σχέδιο για οικονομική ανάκαμψη που έχει θέσει σε εφαρμογή ο OIPVR, έχει μειώσει την παραγωγή κρασιού κατά παραπάνω από 90 εκατ. λίτρα, έχοντας ως στόχο να εξασφαλίσει την οικονομική βιωσιμότητα των οινοποιείων και των αμπελουργών, φέρνοντας την παραγωγή σε επίπεδα κοντά σ’ αυτά της ζήτησης. Η εφαρμογή της τρίτης πλέον φάσης του σχεδίου έχει λάβει ευρεία στήριξη από τη βιομηχανία οίνου της περιοχής, με το 90% των συμμετεχόντων στη σχετική συνέλευση να ψηφίζουν υπέρ της.

Η τρίτη φάση του σχεδίου ανάκαμψης περιλαμβάνει νέα μέτρα σχετικά με τη διαχείριση αμπελώνων, με μια από τις σημαντικότερες προτάσεις του να προβλέπει την εθελοντική μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κατά έως και 5%, με προτεραιότητα να δίνεται σε ερυθρές ποικιλίες υψηλής αποδοτικότητας. Μέσω του μέτρου αυτού, επιδιώκεται η μακροπρόθεσμη κερδοφορία του κλάδου και η επίτευξη καλύτερης ισορροπίας μεταξύ παραγωγής και ζήτησης. Παράλληλα, μεταξύ των προτάσεων είναι και πρωτοβουλίες για μετατροπή ερυθρών σε λευκές ποικιλίες, σε μια απόπειρα διαφοροποίησης της γκάμας ετικετών, αλλά και προσαρμογής στις τάσεις της αγοράς.

Από τα 15,7 εκατ. ευρώ του φετινού προϋπολογισμού, το 60,4% του ποσού θα παρασχεθεί από οινοποιεία, ενώ το υπόλοιπο 39,6% από τους αμπελουργούς, με τα μερίδια αυτά να μεταφράζονται σε μια μέση μείωση του κόστους για τους παραγωγούς κατά τουλάχιστον 5% σε σχέση με πέρυσι. Από το συνολικό ποσό, 9,3 εκατ. ευρώ (59%) θα επενδυθεί σε προωθητικές καμπάνιες, διαφημίσεις και συνεργασίες με παγκόσμια μέσα ενημέρωσης και influencers, με γνώμονα τη θωράκιση και ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των οίνων Rioja σε εγχώριο, αλλά και διεθνές επίπεδο. Ανάμεσα στις προωθητικές δράσεις, είναι και ο εορτασμός της εκατονταετηρίδας των ΠΟΠ οίνων Rioja, με το σχετικό πρόγραμμα να αναμένεται τις προσεχείς εβδομάδες.

Μέρος του προϋπολογισμού θα δαπανηθεί ακόμα για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ακαδημίας Κρασιών Rioja, που έχει ως στόχο την εκπαίδευση γύρω από τους οίνους της περιοχής, για το Πλάνο Αισθητικού Ελέγχου, αλλά και την περαιτέρω επέκταση της χρήσης τεχνολογιών AI που χρησιμοποιείται ήδη στη περιοχή για βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και διασφάλισης της ποιότητας.

Ο Πρόεδρος του Ρυθμιστικού Συμβουλίου, Fernando Ezquerro, εξέφρασε την ικανοποίηση του με τις αποφάσεις που πάρθηκαν κατά τη συνεδρίαση και υπογράμμισε ότι τα μέτρα στα οποία κατέληξαν θα συμβάλλουν στη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών τόσο για τους αμπελουργούς, όσο και τα οινοποιεία, διασφαλίζοντας παράλληλα τη σταθερότητα και ανταγωνιστικότητα των κρασιών της περιοχής στις διεθνείς αγορές.

Άξιο αναφοράς είναι ότι παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα που ταλανίζει τη βιομηχανία του οίνου η περιφέρεια της Rioja έκλεισε το 2024 παράγοντας 6 εκατ. περισσότερα κρασιά με ετικέτα ΠΟΠ, νούμερο κατά 2% μεγαλύτερο σε όγκο από ότι το 2023, επιβεβαιώνοντας την αυξημένη ζήτηση για τα ποιοτικά κρασιά της περιοχής.

Πληροφορίες από Vinetur

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το να απολαμβάνεις ένα ποτήρι κρασί σε ένα αεροπλάνο, που πετάει σε ύψος 39.000 ποδιών, δεν είναι το ίδιο με το να το απολαμβάνεις...

REPORTS

Στις αρχές Ιουλίου, εκατοντάδες αμπελουργοί στην κοιλάδα Douro βγήκαν στους δρόμους, συγκλονισμένοι από την κατάρρευση των πωλήσεων και των τιμών. Μεταξύ της πτώσης παραγωγής,...

REPORTS

Εάν ο δασμός 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα τεθεί σε ισχύ τον Αύγουστο, θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για την αγορά οίνου

REPORTS

Τα πιο πολύτιμα εμπορικά σήματα μπύρας, ποτών, σαμπάνιας και κρασιού στον κόσμο σημείωσαν συνολική αύξηση της αξίας τους το 2025, σύμφωνα με νέα έκθεση...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο φετινός τρύγος του μοσχάτου στη Σάμο ξεκινά την Πέμπτη 31 Ιουλίου και θα διαρκέσει ως το Σεπτέμβρη και η παραγωγή, παρά τις κλιματικές...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κατάθεση ψυχής και όχι ένα απλό προϊόν είναι το τσίπουρο, και ειδικά το παλαιωµένο, σύµφωνα µε τον εµβληµατικό αποσταγµατοποιό Κώστα Τσιλιλή, τον άνθρωπο που...

REPORTS

Kαταρτίστηκε με απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Ανδριανού ο Εθνικός Κατάλογος ποικιλιών, υποκειμένων και κλώνων αμπέλου (Vitis L.), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ...

REPORTS

Πήγε, είδε, δοκίμασε και θα μείνει. Ο Αρτέμης Καραμολέγκος προχωρά στην εξαγορά ενός από τα τρία οινοποιεία του Παναγιώτη Δημόπουλου στο Ξινό Νερό της...