Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νυχτερινός τρύγος κάτω από το φως της πανσελήνου στο Κτήµα Παυλίδη, αναδεικνύοντας το terroir της Δράµας

Το Κτήµα Παυλίδη, πρωτοπόρο στην εφαρµογή του νυχτερινού τρύγου, ξεκίνησε αυτή την πρακτική το 2005. Σήµερα, όλες οι ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται στους ιδιόκτητους αµπελώνες του, στα Κοκκινόγεια και την Περιχώρα ∆ράµας, συλλέγονται αποκλειστικά κατά τις βραδινές ώρες.

Η επιλογή της περιοχής για την εγκατάσταση των αµπελώνων βασίστηκε στη µοναδική γεωγραφική της διαµόρφωση. Πρόκειται για µια στενή κοιλάδα, φυσικά περιτριγυρισµένη από τρία βουνά -το Φαλακρό, το Μενοίκιο και το Παγγαίο- που αφήνουν ένα άνοιγµα προς το Αιγαίο Πέλαγος. Αυτή η φυσική «αγκαλιά» δηµιουργεί ένα ιδιαίτερο µικροκλίµα, στο οποίο συµβάλλουν οι δροσεροί νυχτερινοί άνεµοι που µειώνουν σηµαντικά τη θερµοκρασία.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος Τhe TOP 50 by WineTrails του 2025

Κατά τους καλοκαιρινούς µήνες, η θερµοκρασιακή διαφορά µεταξύ ηµέρας και νύχτας µπορεί να φτάσει έως και τους 15°C. Αυτές οι συνθήκες καθιστούν τις νυχτερινές ώρες ιδανικές τόσο για την προστασία της ποιότητας των σταφυλιών, όσο και για την ευκολία των τρυγητών. Ο νυχτερινός τρύγος αποτελεί µια σύγχρονη, καινοτόµο πρακτική, η οποία διασφαλίζει πολλαπλά οφέλη για την οινοποίηση, εξασφαλίζοντας εξαιρετική ποιότητα στο τελικό προϊόν.

Έλεγχος θερµοκρασίας

Τα σταφύλια που µαζεύονται τη νύχτα είναι πιο δροσερά, γεγονός που βοηθά στη διατήρηση της οξύτητας και της φρεσκάδας τους. Ενώ οι χαµηλότερες θερµοκρασίες επιβραδύνουν τη διαδικασία οξείδωσης, η οποία µπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γεύση και την ποιότητα του κρασιού.

Ενεργειακή απόδοση

Τα σταφύλια που συγκοµίζονται σε ψυχρότερες νυχτερινές θερµοκρασίες απαιτούν λιγότερη ψύξη κατά τη µεταφορά και την επεξεργασία, γεγονός που µπορεί να εξοικονοµήσει ενέργεια και να µειώσει το κόστος.

Βελτιωµένη ποιότητα φρούτων

Οι χαµηλότερες θερµοκρασίες βοηθούν στη διατήρηση των λεπτών αρωµάτων και γεύσεων των σταφυλιών, τα οποία είναι ζωτικής σηµασίας για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας. Παράλληλα, η συγκοµιδή τη νύχτα µπορεί να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι τα σταφύλια µαζεύονται στη βέλτιστη ωρίµανση, καθώς οι χαµηλότερες θερµοκρασίες σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου των σταφυλιών.

Συνθήκες εργασίας

Η συγκοµιδή τη νύχτα είναι συχνά πιο άνετη για τους εργαζόµενους, καθώς αποφεύγουν τη ζέστη της ηµέρας. Αυτό µπορεί να οδηγήσει σε αυξηµένη παραγωγικότητα και µειωµένο κίνδυνο θεµάτων που σχετίζονται µε τη ζέστη.

Έλεγχος παρασίτων και ασθενειών

Με λιγότερη δραστηριότητα παρασίτων τη νύχτα και χαµηλότερη πιθανότητα ανάπτυξης ασθενειών λόγω των ψυχρών συνθηκών, η συγκοµιδή είναι καθαρότερη και απαιτεί λιγότερες χηµικές παρεµβάσεις. Συνολικά, η συγκεκριµένη τεχνική δεν είναι απλώς µια επιλογή ποιότητας, αλλά και µια µέθοδος που συνδυάζει οικολογική υπευθυνότητα µε πρακτικά και οικονοµικά οφέλη για τον αµπελώνα και την οινοποίηση.

Όλα τα φώτα στο THEMA Λευκό 2023

Τριπλή διάκριση κατέκτησε το THEMA Λευκό 2023 στον Διαγωνισμό Οίνου Sélections Mondiales des Vins του Καναδά.

▶ Χρυσό Μετάλλιο & 91 πόντους

▶ Best of Show Greece: Το ελληνικό κρασί με την υψηλότερη βαθμολογία

▶ Ένα από τα Top 30 κρασιά που πωλούνται στο SAQ – «30 εξαιρετικά κρασιά που βραβεύτηκαν για την ποιότητα και τον μοναδικό χαρακτήρα

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Κτήµα της οικογένειας Μανωλεσάκη δραστηριοποιείται στην αµπελουργία και την οινοποίηση από το 1989, µια κοµβική περίοδος που συµπίπτει µε το ξεκίνηµα του αµπελώνα...

REPORTS

Αυτό που εύκολα φέρνει στο φως κάθε καλόπιστη αναζήτηση γύρω από το ελληνικό κρασί, είναι το βάθεμα της γνώσης και η ωριμότητα σε ένα...

REPORTS

Το The Top 50 παρουσιάζει τις 50 ετικέτες κρασιών που ξεχώρισε το 2024, η συντακτική ομάδα του Wine Trails. Η έμπειρη ομάδα του Wine...

REPORTS

Αν και είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, όλα δείχνουν πως για το 2024 αναμένουμε μια ποιοτική σοδειά σύμφωνα με τον Γιάννη Χρόνη, γεωπόνο του...

Διαβάστε επίσης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία τεσσάρων χαρισματικών οινοποιείων της Αυστραλίας, μεταξύ των οποίων και το Shaw + Smith της Αδελαΐδας. Ο ταλαντούχος David Le...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Η ζωή µου είναι µια συνεχής επένδυση στην τελειότητα και σε αυτόν εδώ τον τόπο µπορώ να τελειοποιήσω το ταξίδι µου στον κόσµο του...

REPORTS

Το Κτήµα της οικογένειας Μανωλεσάκη δραστηριοποιείται στην αµπελουργία και την οινοποίηση από το 1989, µια κοµβική περίοδος που συµπίπτει µε το ξεκίνηµα του αµπελώνα...

REPORTS

Στα αυτιά των απανταχού οινόφιλων οι λέξεις Chardonnay, Cabernet Sauvignon και Pinot Noir σίγουρα είναι πολύ οικείες. Σιγά σιγά, όµως, µια ανάλογη οικειότητα θα...