Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Επιστροφή στην Κίνα για τα αυστραλιανά κρασιά, μικτή εικόνα εξαγωγών στις υπόλοιπες αγορές

Η άρση των δασμών εισαγωγής στα αυστραλιανά κρασιά από την Κίνα τον περασμένο Μάρτιο, έφερε την δυναμική επιστροφή τους στην αγορά της ασιατικής χώρας, γεγονός που σήμανε την άνοδο της συνολικής αξίας των εξαγωγών κατά 34% στα 1,478 δισ. ευρώ για την δωδεκάμηνη περίοδο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024. Εντούτοις, μικτή ήταν η εικόνα τους στις υπόλοιπες αγορές.

Ανοδικά, αλλά σε σημαντικό μικρότερο βαθμό, κινήθηκε και ο όγκος των εξαγωγών, που ανήλθε στα 643 εκατ. λίτρα, σύμφωνα με τα δεδομένα της έκθεσης εξαγωγών της κυβερνητικής υπηρεσίας Wine Australia που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 22 Οκτωβρίου. Αυτά τα νούμερα σηματοδοτούν τα υψηλότερα επίπεδα εξαγωγών τόσο από άποψη όγκου όσο και αξίας που έχει καταγράψει η Αυστραλία από τον Αύγουστο του 2021.

Ηχηρή ήταν και η παρουσία των πολυτελών οίνων της Αυστραλίας στην ηπειρωτική Κίνα, που κατά τον διευθυντή σε θέματα της αγοράς της Wine Australia, Peter Bailey, όχι μόνο ήταν ενθαρρυντική για την παρουσία των κρασιών της χώρας στην Κίνα, αλλά είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην συνολική αξία των εξαγωγών, έναντι του όγκο τους λόγω της υψηλότερης τιμής τους.

Ενδεικτικό της σημαντικής επιστροφής των αυστραλιανών κρασιών είναι ότι η αξία των εξαγωγών τους προς την Κίνα αυξήθηκε από τα 373 εκατ. ευρώ στα περίπου 379 εκατ. ευρώ κατά την διάρκεια της περιόδου αναφοράς, ενώ ο όγκος τους αυξήθηκε από τα 58 εκατ. στα 59 εκατ. λίτρα.

Από τις συνολικά 927 επιχειρήσεις που εξήγαγαν αυστραλιανό κρασί στην ηπειρωτική Κίνα, οι 10 κορυφαίες από άποψη αξίας ήταν υπεύθυνες για τη συντριπτική πλειονότητα των αποστολών, συνεισφέροντας το 68% της συνολικής αξίας και το 38% του συνολικού όγκου.

Παρά την άκρως ενθαρρυντική παρουσία των αυστραλιανών οίνων στην Κίνα πάντως, ο Bailey, παρέμεινε επιφυλακτικός και τόνισε ότι τα η αυξητική τάση στο πρώτο αυτό εξάμηνο από την άρση των δασμών είναι πιθανότατα σημάδια εκ νέου δημιουργίας αποθεμάτων αυστραλιανών οίνων, έπειτα από την μακρόχρονη απουσία τους, και ανέφερε ότι τα επίπεδα των εξαγωγών δεν αντιστοιχούν στις πωλήσεις από καταστήματα λιανικής και θα χρειαστεί καιρός μέχρι να μπορεί με σιγουριά να διαπιστωθεί η πραγματική αντίδραση των Κινέζων καταναλωτών στην επαναφορά του αυστραλιανού κρασιού.

Περαιτέρω, ο Bailey προειδοποίησε κατά της υπερβολικής εξάρτησης από μια συγκεκριμένη αγορά και συμβούλεψε υπέρ της διαφοροποίησης των αγορών και της διεκδίκησης μιας ισχυρής παρουσίας σε πολλές αγορές.

Σε αυτόν τον τομέα τα αποτελέσματα των εξαγωγών των αυστραλιανών οίνων είναι μικτά, αφού παρέμειναν στάσιμες στα περίπου 1,1 δισ. ευρώ και ο αντίστοιχος όγκος τους μειώθηκε κατά 3% στα 585 εκατομμύρια λίτρα.

Στην σημαντική αγορά των ΗΠΑ οι αποστολές κινήθηκαν καθοδικά τόσο από άποψη όγκου, όσο και από άποψη αξίας. Συγκεκριμένα, ο όγκος των εξαγωγών μειώθηκε κατά 21 εκατ. λίτρα στα 113 εκατ. λίτρα, ελέω των μειωμένων εξαγωγών χύμα κρασιών, που είχε γνωρίσει αυξημένη ζήτηση κατά την διάρκεια του 2022 και στις αρχές του 2023.

Όπως αναφέρει ο Bailey, οι εξαγωγές προς τον Καναδά σταθεροποιήθηκαν σε αξία αφού οι εξαγωγές με μέση αξία 4,6 ευρώ και άνω αυξήθηκαν κατά 28% . Στις υπόλοιπες σημαντικές  αγορές κρασιού της Αυστραλίας παρουσιάστηκαν μικτά αποτελέσματα. Στην Ευρώπη, η αύξηση των εξαγωγών προς το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο ήταν αρκετή για να καλύψει την πτώση των εξαγωγών προς τη Γερμανία, τη Δανία και την Ισπανία, με αποτέλεσμα μια μικρή αύξηση συνολικά στην γηραιά ήπειρο.

Σύμφωνα με την εταιρεία εμπορικών δεδομένων Trade Data Monitor, οι συνολικές εξαγωγές κρασιού των 10 κορυφαίων δυνάμεων οίνου παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 3% σε όγκο το έτος που έληξε τον Ιούνιο του 2024, με την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Νότια Αφρική, τη Γερμανία και τη Νέα Ζηλανδία να ακολουθούν καθοδική πορεία.

Τέλος, ο  Bailey  υπογράμμισε, ότι παράγοντες, όπως οι πιέσεις στο κόστος ζωής, οι καθυστερήσεις αποστολών και το κόστος λόγω των γεωπολιτικών συγκρούσεων έχουν φέρει τους εξαγωγείς αντιμέτωπους με  πολλαπλές προκλήσεις στην αγορά.

Πληροφορίες the drinks business

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο γαλλικός κολοσσός του οίνου Pernod Ricard μπήκε με το «αριστερό» στο πρώτο τρίμηνο του οικονομικού της έτους (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) βλέποντας τις πωλήσεις της να...

REPORTS

Η οικονομολόγος Yvette van der Merwe με περισσότερα από 30 χρόνια παρουσίας στην βιομηχανία οίνου της Νότιας Αφρικής αποτελεί την νέα πρόεδρο του Διεθνούς...

REPORTS

Με ιδιαίτερη ανησυχία περιμένουν την παρουσίαση του φθινοπωρινού Finance Act οι βρετανοί οινοπαραγωγοί και λιανέμποροι, με την αγγλική κυβέρνηση πιθανότατα να αποφασίζει την παράταση...

REPORTS

Για δεύτερη φορά, το Πανεπιστήμιο του Tokaj διοργανώνει το συνέδριο Tokaj Wine Congress από τις 27 έως τις 30 Οκτωβρίου στο Sárospatak (βορειοανατολική Ουγγαρία)...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...

REPORTS

Μια φρέσκια, πειραματική, Μαλαγουζιά του 2024 από το Κτήμα Κίτρος, ένα Ξινόμαυρο από αμφορέα, σε ειδική οινοποίηση, από το Κτήμα Κυρ Γιάννη, δύο διαφορετικές...

REPORTS

Αυτή είναι μια δύσκολη περίοδος για τους αμπελουργούς στην Κοιλάδα της Νάπα και σε ολόκληρη την πολιτεία, με τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών έχουν...

REPORTS

Διαπιστώνοντας την αποκατανάλωση κρασιού (κυρίως στη Γαλλία), σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και τις γεωπολιτικές εντάσεις, εκπρόσωποι του 75% των αμπελώνων του κόσμου...