Το οινοποιείο Μαγκάβαλη χρησιμοποίησε τεχνικές τριών ετών χωρίς άροση στο έδαφος, γεγονός που επέτρεψε την άνθιση της χλόης και της αγριολουλουδιάς ανάμεσα στα πρέμνα των ποικιλιών Αγιωργίτικου μαυρούδιου, και οδήγησε, όπως παρατηρεί το οινοποιείο, στην αύξηση του πληθυσμού μελισσών στους αμπελώνες του κτήματος κατά 47%, των πουλιών κατά 10% και την ποικιλία διάφορων ειδών πρασίνου κατά 172%, σε σύγκριση με τον άλλον αμπελώνα του κτήματος στην Σκοτεινή Αργολίδας. Παράλληλα, λαγοί και αρπακτικά πτηνά επέστρεψαν στην περιοχή.
Η επιλογή του οινοποιείου να μην ακολουθήσει την παραδοσιακή μέθοδο όργωσης ανάμεσα στα αμπέλια για να ξεφορτωθεί τυχόν ζιζάνια και να επιτρέψει την υψηλότερη οξυγόνωση ανοίγοντας το έδαφος στην βροχή αποδείχτηκε σοφή, αφού το αναγεννητικό μοντέλο που επέλεξε να υιοθετήσει το οδήγησε σε καλύτερη κατακράτηση νερού και μικρότερη διάβρωση και απορροές ύστερα από δυνατή βροχή, ενώ η κάλυψη του υπεδάφους από τα φυτά που ανθήσαν επιτρέπουν την καλύτερη απορρόφηση της βροχής.
Σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του οινοποιείου, εξηγεί πως κατάφερε να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα στη φιάλη κατά 34% (με στόχο για το μέλλον το 60%), μέσω μέτρων ενεργειακής απόδοσης που εισήχθησαν κατά την διαδικασία οινοποίησης, ότι η όργωση του εδάφους έφερε οργανικό υλικό στην επιφάνεια που έπειτα οξειδώνεται και που έφερε ότι είχε αποθηκευτεί στην ατμόσφαιρα, ενώ για το μέλλον η εταιρεία σκοπεύει να σταματήσει πλήρως το όργωμα στους αμπελώνες.
Σε συμφωνία με τα αποτελέσματα που παρουσίασαν οι αμπελώνες του κτήματος Μαγκάβαλη έρχεται και η έρευνα Ούγγρων μελετητών που είχε δημοσιευτεί στο επιστημονικό εγχειρίδιο Springer Link με τίτλο «Αλλαγές στην ταξινομική σύνθεση των κοινοτήτων βακτηρίων του εδάφους υπό διάφορες μεθόδους καλλιέργειας μεταξύ των σειρών σε έναν επικλινή αμπελώνα στην περιοχή Balaton Uplands (Ουγγαρία)», η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παραδοσιακές τεχνικές κάλυψης που συναντώνται σε πολλούς αμπελώνες επιταχύνουν την διάβρωση του εδάφους μέσω της συσσώρευσης τους σε ζώνες εναπόθεσης.
Αντίθετα, σε αμπελώνες όπου δεν έχει υπάρξει καλλιέργεια του υπεδάφους, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του εν λόγω Ελληνικού οινοποιείου, οι ρυθμοί συσσώρευσης ήταν πιο αργοί και μικρότεροι, αφού δεν μειώνεται μέσω της όργωσης η βιοποικιλότητα του εδάφους.
Με πληροφορίες από Magavali Winery